El este primul profesor din Europa, ce suferă de sindromul Down

Spaniolul Pablo Pineda este primul om din Europa ce suferă de sindromul Down şi care a făcut studii superioare de pedagog. Într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt, Pablo vorbeşte despre viața sa, despre studii, despre handicapul său. Recent, Pablo a participat la festivalul de film din Malaga, acolo unde a fost prezentat filmul „Yo también”, în traducere din spaniolă – ,,şi eu”, în care a jucat în rolul principal.

separator

4cc1e1d91292

,,Când aveam 7 ani, învăţătorul meu mi-a explicat despre boala de care sufăr. La vârsta aceea nu am înțeles nimic. L-am întrebat doar atât: „Eu sunt prost?” El a răspuns: „Nu”. „Pot să merg la școală cu prietenii mei?” El a spus. „Nici o problemă”, mărturiseşte Pablo Pineda.

În Spania, 85% dintre copiii cu sindromul Down merg la școală obișnuită. În trecut era altfel. Datorită reformelor implimentate, Pablo a fost primul elev cu sindromul Down, care a putut merge la o școală normală.

,,Şcoala a fost o perioadă frumoasă, o experiență dură, interesantă. A fost deosebit de greu când am devenit adolescent. Uneori nu puteam exista în corpul meu”, îşi aminteşte Pablo, care la început vroia să devină avocat, apoi jurnalist.

Profesorul, mentorul său, l-a sfătuit însă să devină profesor.

,,Nu regret alegerea pe care am făcut-o. Lucrez cu elevii cu mare drag şi sunt foarte solicitat. Muncesc 6-7 ore pe zi. Lucrez mereu cu muzică”.
Să fii primul absolvent universitar cu sindromul Down în Europa este o mare responsabilitate. Sunt mulţi părinţi care au copii ce suferă de sindromul Down. Ei doresc ca cineva să le spună: „Copilul tău este capabil.”

După ce va susţine un examen, Pablo speră să obţină un post în Malaga, în domeniul educaţiei, consilierii profesionale sau consultant.

Pablo a fost întrebat care este atitudinea societăţii în raport cu persoanele afectate de sindromul Down:

,,Marele dezavantaj este că societatea categoriseşte oamenii sub diferite etichete: ,,homosexuali”, „imigranți” și chiar „femei”. Există stereotipuri, prejudecăți, societatea izolează, te etichetează din start ca ,,invalid’’.

Ce părere are Pablo despre avortarea fetuşilor dignosticaţi în termenul precoce de sarcină cu sindromul Down, procedură aprobată în unele ţări:

,,Sunt împotrivă. Dar nu din consideraţii morale, ci experimentale. Este o experiență dură pentru părinţii care cresc un asemenea copil, dar extrem de provocatoare. Părinții acestor copii se schimbă, devin mult mai buni, mai toleranţi şi mai solidari cu cei din jur. Aceasta este o șansă, care trebuie folosită. Dacă toţi vom fi la fel, vom sărăci. Dorința de omogenizare socială este o boală a societății”.
 ,,În anii de după război, susţineau că persoanele cu sindromul Down nu trăiesc mai mult de 30 de ani. Însă, lucrurile se schimbă, noi avansăm în vărstă. Astăzi, mulți tineri cu sindromul Down sunt obezi. Personal, am mers la antrenamente, am respectat şi o dietă şi am scăzut în greutate 18 kg. Din fericire, am crescut într-o familie cultă, cu o bibliotecă bogată, care mi-a stârnit mereu curiozitatea”.

Ce este important în educarea copiilor cu sindrom Down?

,,Copilul cu sindromul Down trebuie crescut ca şi un ,,copil”, nu ca o „persoană cu handicap”: el are nevoie de şcoală, instruire. Părinții ar trebui să comunice mult cu el, întrucât tăcerea este cel mai mare duşman al copiilor cu sindromul Down. Aceşti copii nu ar trebui să fie complexati. Părinții ar trebui să fie întotdeauna lângă ei, trebuie să demonstreze că este copilul lor.”
Copiii cu sindromul Down nu trebuie dădăciţi prea mult: ei trebuie să fie stimulaţi fizic şi moral, însă să înveţe să devină persoane independente”.

O infecție cu o mortalitate de 30% se răspândește mai repede ca niciodată. Nimeni nu înțelege explozia de cazuri

Experții avertizează că o infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește într-un ritm record, iar oficialii se străduiesc să identifice cauza.

Se preconizează că numărul de cazuri din 2024 va depăși  numărul record de anul trecut, în timp ce crește îngrijorarea că cea mai dură și potențial mortală formă a bolii streptococice de grup A – sindromul de șoc toxic streptococic (STSS) – va continua să se răspândească, după ce prezența unor tulpini extrem de virulente și infecțioase a fost confirmată în Japonia, scrie The Guardian citat de stirileprotv.ro.

„Există încă mulți factori necunoscuți în ceea ce privește mecanismele care stau la baza formelor fulminante (severe și bruște) de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, a declarat Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID).

Cifrele provizorii publicate de NIID au înregistrat 941 de cazuri de STSS anul trecut. În primele două luni ale anului 2024, au fost deja înregistrate 378 de cazuri, infecțiile fiind identificate în toate cele 47 de prefecturi din Japonia, cu excepția a două.

Ce simptome prezintă bolnavii

În timp ce persoanele în vârstă sunt considerate mai expuse, tulpina de grup A duce la mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie în 2023, aproximativ o treime, adică 21, au murit, a relatat ziarul Asahi Shimbun.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscută mai frecvent sub numele de streptococ A – aceasta poate provoca dureri de gât, mai ales la copii, și o mulțime de oameni o au fără să știe și nu se îmbolnăvesc.

Însă bacteria extrem de contagioasă care provoacă infecția poate, în unele cazuri, să provoace boli grave, complicații de sănătate și chiar moartea, în special la adulții de peste 30 de ani. Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar, în cazuri rare, simptomele se pot agrava și pot include angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficiență și necroză de organe.

Ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, o posibilă cauză

Unii experți cred că creșterea rapidă a numărului de cazuri de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus.

În mai 2023, guvernul a retrogradat statutul Covid-19 de la clasa a doua – care include tuberculoza și Sars – la clasa a cincea, plasându-l pe picior de egalitate juridică cu gripa sezonieră. Schimbarea a însemnat că autoritățile locale nu mai puteau să ordone persoanelor infectate să stea departe de locul de muncă sau să recomande spitalizarea.

De asemenea, această măsură a determinat oamenii să își reducă măsurile de precauție, într-o țară în care purtarea măștilor și igienizarea mâinilor au fost considerate drept factori care au menținut decesele cauzate de Covid-19 la un nivel relativ scăzut.

Aproximativ 73.000 de decese cauzate de Covid-19 au fost înregistrate, comparativ cu peste 220.000 în Marea Britanie, care are o populație puțin peste jumătate din cea a Japoniei.

Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea de Medicină a Femeilor din Tokyo, spune că este „foarte îngrijorat” de creșterea dramatică din acest an a numărului de pacienți cu infecții streptococice invazive grave.

El crede că reclasificarea Covid-19 a fost cel mai important factor care a stat la baza creșterii numărului de infecții cu streptococcus pyogenes. Acesta, a adăugat el, a determinat mai multe persoane să renunțe la măsurile de bază de prevenire a infecțiilor, cum ar fi dezinfectarea regulată a mâinilor.

„În opinia mea, peste 50% dintre japonezi au fost infectați cu Sars-CoV-2 [virusul care provoacă Covid-19]”, spune Kikuchi pentru The Guardian. „Starea imunologică a oamenilor după ce se recuperează de Covid-19 ar putea modifica susceptibilitatea lor la unele microorganisme. Trebuie să clarificăm ciclul de infecție al bolilor severe invazive cu streptococi pyogenes și să le ținem sub control imediat”.

Infecțiile streptococice, precum cele de Covid-19, se răspândesc prin picături și contact fizic. Bacteria poate infecta pacienții și prin intermediul rănilor de pe mâini și picioare.

Infecțiile cu streptococul A sunt tratate cu antibiotice, dar pacienții cu boala streptococică de grup A invazivă mai severă vor avea probabil nevoie de o combinație de antibiotice și alte medicamente, precum și de asistență medicală intensivă.

Ministerul japonez al Sănătății recomandă ca oamenii să ia aceleași măsuri de precauție de bază în materie de igienă împotriva streptococului A care au devenit parte din viața de zi cu zi în timpul pandemiei de coronavirus.

„Vrem ca oamenii să ia măsuri preventive, cum ar fi păstrarea degetelor și a mâinilor curate și respectarea etichetei tusei”, a declarat ministrul sănătății, Keizo Takemi, reporterilor la începutul acestui an, potrivit Japan Times.

Peste 9 mii de moldoveni au fost beneficiat de operați de cataractă anul trecut

Mai mult de nouă mii de persoane au beneficiat în anul 2023 de operaţii de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Numărul acestor intervenții este cu peste două mii mai mare în comparaţie cu 2022, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, pentru operațiile respective, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate aproape 122 de milioane de lei, cu 30 de milioane mai mult faţă de anul precedent. Costul mediu al unui caz tratat depăşeşte 13 mii de lei. Acești bani acoperă cheltuielile pentru operație, tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital.

În anul curent, pentru efectuarea operaţiilor de cataractă au fost planificați peste 141 de milioane de lei. De astfel de intervenţii beneficiază toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale şi se află pe lista de aşteptare. În perioada 2022-2023, timpul de așteptare pentru aceste operații s-a redus la un an.

Superalimentul care distruge celulele canceroase

Fructele plantei hinap, provenite din Asia, ucid celulele canceroase. Aceasta este concluzia unei noi cercetări de laborator, ale cărei rezultate au fost publicate recent în revista Food & Function.

Hingap mai este cunoscută local sub numele de jojoba, fynap, barbarossa sau curmale chinezești și este catalogată ca fiind unul dintre cele mai în vogă superalimente, datorită numeroaselor substanțe benefice pe care le conține.

Fructele de hinap sunt bogate în vitamina C – de aproximativ 15-18 ori mai mult decât în citrice și de peste 200 de ori mai mult decât în mere. De asemenea, sunt bogate în vitaminele A, B2 și P, proteine, flavonoide, saponine, taninuri și acizi. Dintre minerale, ele conțin cel mai mult calciu, fier și fosfor.

Frunzele acestei plante arbustive sunt, de asemenea, o sursă excelentă de substanțe nutritive benefice – vitamina B1, catechine, substanțe tanante și acizi uronici. Fructele plantei de hinapple au capacitatea de a distruge celulele canceroase de plămâni, de sân și de prostată, potrivit unui studiu.

Acestea provoacă un „stres intern” la nivelul tumorilor, potrivit cercetătorilor de la Royal Society of Chemistry. Rezultatele au fost publicate după mai multe experimente în laboratoare.

Prin urmare, nu s-a dovedit că consumul acestor fructe ajută la tratarea cancerului. Cu toate acestea, în medicina chineză ele sunt folosite pentru insomnie, pierderea poftei de mâncare și diaree.

Cercetătorii cred că extractele din fructele de hinap pot fi folosite în tratamentul cancerului în medicina tradițională chineză. Cu toate acestea, echipa care a realizat studiul spune că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina modul în care această plantă determină moartea celulelor canceroase.

– Fructele de hinap scad tensiunea arterială și reglează colesterolul. Ele întăresc sistemul imunitar, cresc rezistența fizică și previn creșterea în greutate.

– Sâmburii fructului ajută în cazul durerilor abdominale și al leziunilor cutanate.

– Rădăcinile arborelui stimulează creșterea părului și ameliorează simptomele în diferite tipuri de variolă. – Din scoarța arborelui hinap se face o soluție care ajută în inflamațiile oculare.

sursa

Dorin Gorgan are o tumoare la măduva spinării și luptă pentru viață. Îl poți ajuta și tu!
Articolul anterior
Kătălina Rusu și-a arătat mama. Zici că sunt de-o vârstă!
Articolul următor