Mii de copii nu pot fi vaccinați deoarece vaccinul lipsește din centrele de sănătate

Copiii de vârsta șase-șapte ani nu pot fi imunizați repetat, împotriva poliomielitei, difteriei și tetanosului, deoarece vaccinurile vor ajunge în Moldova în luna mai, deși în aprilie ar fi trebuit să înceapă imunizarea.

separator
058acc7318e47004e3c8f8ec73758753

Declarația aparține viceministrului Sănătății, Aliona Serbulenco, și a fost făcută în cadrul unui club de presă dedicat Săptămânii Europene a Imunizării. Potrivit medicului șef-sanitar de stat, vaccinurile vor ajunge în țară în decurs de o săptămână, scrie e-sanatate.md.

Potrivit viceministrei, vaccinurile pot fi administrate în perioada aprilie-mai, iar aceste rețineri nu afectează programul de imunizări.

„Avem rețineri din partea partenerilor UNICEF, dar nu este întrerupt calendarul de vaccinări. Este vorba despre revaccinarea copiilor de șase-șapte ani. Ei urmează să meargă la școală și vor fi vaccinați. Partenerii vor livra aceste vaccinuri în decurs de o săptămână”, a precizat Aliona Serbulenco.

Viceministrul afirmă că medicii de familie au fost informați să anunțe părinții când să se prezinte cu copiii pentru imunizarea repetată. Fără să intre în detalii, Serbulenco a menționat că vaccinurile nu ar fi ajuns în țară din cauza unor probleme la Trezoreria de Stat.

Responsabilii de la Centrul Național de Sănătate Publică au refuzat să ofere detalii, sugerând că subiectul nu este de interes public.

Potrivit calendarului de imunizări obligatorii, în Moldova, copiii cu vârsta între șase-șapte ani sunt vaccinați repetat împotriva poliomielitei, care se administrează oral. De asemenea, sunt imunizați împotriva difteriei și tetanosului, care reprezintă un vaccin combinat, numit DT. Acesta se administrează prin injectare. Imunizarea, potrivit responsabililor de la Sănătate, se face în perioada aprilie-mai.

Anul trecut, în premieră, statul a achiziționat vaccinuri prin intermediul UNICEF. Programul Național de imunizări, până în acest moment, prevede imunizarea copiilor împotriva a 12 infecții. Este vorba de hepatita virală B, tuberculoza, poliomielita, infecția Hib, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, rotavirus și infecția cu pneumococi.

Pentru prima dată anul acesta în țara noastră  se prevede inițierea vaccinării fetelor de 10 ani împotriva papiloma virusului uman-HPV.

alte Articole interesante