În Moldova, moașele ar putea să primească nașteri fără supravegherea medicului!

Moașele vor avea dreptul să primească nașteri fiziologice, fără supravegherea medicului obstetrician. Specialistul va asista doar în cazul gravidelor cu patologii ale sarcinii sau la solicitare. Noua procedură va fi aplicată însă după ce va fi instituită facultatea de asistente medicale şi moașe, la Universitatea de Medicină.

separator
iiiio

Subiectul a fost discutat în cadrul Conferinței Asociației Moașelor din Republica Moldova, la care a participat și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În mai multe state europene profesia de moașă este studiată la universitate. Diploma de studii superioare le conferă moașelor mai multe sarcini şi responsabilități. Asociația Moașelor promovează aplicarea experienței internaționale în acest domeniu și în țara noastră.

”Noi am demonstrat că suntem profesioniste. Primim nașteri şi încurajăm mamele să alimenteze la sân. Pregătim psihologic și emoțional familiile pentru nașterea naturală. De asemenea, ajutăm mamele să depășească depresia care apare după naştere. Dar ne dorim mai multe libertăți în exercitarea meseriei. De aceea, considerăm necesar ca profesia de moașă să fie studiată la facultate, ca și alte  specialități”, a menționat Oxana Zavtoni, președintele Asociației Moașelor din Republica Moldova.

În acest context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a afirmat că va întreprinde  măsurile necesare pentru a creşte profesionalismul şi prestigiul moașelor în Republica Moldova.

În prezent, în maternitățile din țară activează peste 600 de moașe. Acestea ridică un salariu între 2700 și 3400 de lei.

sursa

alte Articole interesante