Soarta tristă a unei familii din Râșcani! O mamă tânără luptă cu cancerul pentru a-și putea crește cei patru copii

Azi vom prezenta povestea tristă a două familii din Căușeni și Râșcani. În cel dintâi caz, Marcela, mamă a patru copii luptă cu cancerul pentru a-și putea salva viața și crește cei patru copilași. Cazul al doilea ne prezintă o familie cu cinci copii din Căușeni, care din cauza sărăciei și a bolilor, este nevoită să îndure zilnic foame și frig.

separator

Marcela, invalidă de gradul II din Râșcani, şi soţul acesteia, invalid de gradul III, cresc împreună patru copii, Dumitriţa de 15 ani, Ion, de 16, Constantin, de 13 ani, şi Maxim, cel mai mic dintre frați, în vărstă de 4 ani.

vxor4qqhnicrnm60qros

Vestea a venit ca un trăsnet peste această familie necăjită, în momentul în care s-a aflat că Marcela, mama celor 4 copii, suferă de cancer. Pe lîngă boala cumplită şi necruţătoare, femeia se mai confruntă cu o hernie cervicală, care îi afectează membrele superioare și o face complet neputincioasă în faţa treburilor gospodăreşti.

Cel mai mare ajutor al Marcelei este Dumitriţa, fata de 15 ani care le face pe toate în jurul casei, spală, coace pîine, calcă haine.

15178037_1815339828709651_3670890813390615192_nMarcela încearcă să își ajute copiii cu ce poate, le oferă afecțiune, sfaturi care să le prindă bine în viață micuților. Cu toate acestea, mama copiilor își dorește foarte mult să se vindece și are nevoie de ajutorul nostru pentru a putea supraviețui.

Cea de-a doua familie este din  raionul Căușeni. Tatiana și soțul său cresc cinci copii, Ana, în vărstă de 11 ani, Loredana, de 6 ani, Ionela, de 5 ani, Cristian, de 2 ani, și Florin, de 8 luni. Mama copiilor, la moment, nu lucrează, întrucât îngrijește de băiețelul în vârstă de 8 luni.

Singura sursă de venit pentru această familie este salariul prea mic al soțului Tatianei, care muncește la o întreprindere din regiune. Copiii sunt cea mai mare bucurie a părinților, însă aceștia se simt neîmpliniți pentru că nu reușesc să le asigure micuților cele necesare unui minim de existență.

l7jg14inunxkdj9ufgfuCu un salariu foarte mic și cinci copii în grijă este foarte greu să oferi unei familii un trai decent, acum în prag de iarnă, când copiii au nevoie de hrană, haine și încălțăminte călduroasă, lemne de foc.

Cuplul Oborocean locuiește într-o casă bătrânească fără mari comodități, iar copii așteaptă sărbătorile de iarnă și spun că și-ar dori Moșul să le aducă în dar hainuțe, papucei calzi și lemne ca să nu simtă frigul.

Împreună putem face acest Crăciun fericit, pentru copilașii care au nevoie atât de mult de atenție și sprijinul celor din jur.

În susținerea și ajutorarea acestor două familii, poți face donații aici.

Despre organizația de caritate ,,Love is kind” află mai multe detalii de pe pagina de Facebook Love is kind, sau accesează site-ul http://www.loveiskindcharity.com.

Încă un virus își arată colții! Explozie de cazuri la un centru de refugiați din R. Moldova! 17 persoane diagnosticate

Numeroase cazuri de rujeolă au fost înregistrate la un centru din Republica Moldova, unde sunt cazați refugiați. 17 persoane au rujeolă, după cum a informat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală, Vladimir Bolocan, în timpul ședinței operative a serviciilor Capitalei.

„Din cele 22 de cazuri suspecte, doar 17 au fost confirmate, patru au fost infirmate, iar un caz încă rămâne suspect. Totodată, există trei cazuri sporadice cu infectare de rujeolă în capitală și localitatea Hulboaca. Aceste cazuri nu au legătură epidemiologică între ele și nu prezintă nici un risc de desfășurare a unui nou focar”, a anunțat oficialul.

Multe cazuri de rujeolă, la un centru de plasament al refugiaților din Republica Moldova

De asemenea, Vladimir Bolocan a atras atenția că, în ultima vreme, crește îngrijorător numărul infectărilor cu rotavirus, doar în luna aprilie fiind raportate 18 cazuri, ceea ce reprezintă 50% din totalul de îmbolnăviri din primul trimestru.

Șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală a îndemnat părinții să-și imunizeze copiii, menționând că vaccinul de rotavirus se administrează în primele șase luni de viață, este unul sigur și nu are contraindicații.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei (Morbillivirus) din familia Paramyxovirus. Este caracterizată de simptome precum febră, tuse, secreții nazale, ochi roșii și sensibili la lumină (conjunctivită) și o erupție cutanată distinctivă. Rujeola este extrem de contagioasă și se răspândește prin picături mici de secreții respiratorii ale persoanelor infectate, de obicei prin tuse sau strănut.

Boala poate fi gravă și poate duce la complicații precum pneumonie, encefalită (inflamarea creierului) și pierderea vederii, conform radiomoldova.md citat de evz.ro.

Cazuri de tromboză apărute după vaccinul AstraZeneca. Producătorul, chemat în instanță de justiția germană

Un tribunal din Germania a cerut companiei AstraZeneca să furnizeze informații detaliate despre cazurile de tromboză care ar putea fi legate de vaccinul anti-Covid produs de aceasta. Această solicitare a fost făcută în urma unei plângeri depuse de o femeie care cere despăgubiri în valoare de 250.000 de euro pentru daunele suferite, scrie realitatea.net

Tribunalul teritorial din Bamberg (sudul Germaniei) a ordonat companiei AstraZeneca să dezvăluie date despre cazurile de tromboză posibil legate de vaccinul său împotriva Covid-19.

Decizia a fost luată în cadrul unui proces intentat de către o femeie de 33 de ani care solicită despăgubiri de 250.000 de euro pentru daunele suferite, încă 17.200 de euro pentru veniturile pe care a încetat să le mai primească și până la 600.000 de euro pentru limitări viitoare.

Instanța consideră că datele pot îmbunătăți situația probatorie, așa că AstraZeneca trebuie să dezvăluie cazurile de tromboză suferite de persoanele care au primit vaccinul în perioada 27 decembrie 2020 – 19 februarie 2024. Potrivit instanţei, vaccinul poate provoca, în principiu, tromboza. Producătorul a oferit deja informații parțiale care trebuie acum completate. Odată ce informațiile vor fi disponibile, instanța poate solicita un raport de specialitate. Avocatul reclamantului consideră că ar putea dura ani de zile până să existe o hotărâre definitivă.

Reclamanta a dat în judecată compania AstraZeneca după ce a suferit o tromboză care a făcut-o să intre în comă și de pe urma căreia mai există consecințe. Tromboza a apărut după ce a fost vaccinată cu vaccinul anti-Covid al acestui producător. Femeia a primit recunoaștere oficială din partea statului Bavaria pentru daune colaterale legate de vaccin.

Organismul competent este Centrul Bavarez pentru Afaceri Sociale și de Familie (ZBFS), care a primit până acum 2.712 cereri. Daunele legate de vaccin au fost recunoscute în 140 de cazuri.

11 aprilie, Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a creşte gradul de informare cu privire la această afecţiune, de a evidenţia impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale şi a societăţii, precum şi în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.

Maladia Parkinson este o boală degenerativă, care se pare că este derivată dintr-o combinaţie de factori genetici şi de mediu ce duc la moartea celulelor nervoase care produc dopamina, neurotransmiţător cu rol fundamental în creier pentru controlul motricităţii.

Parkinson este a doua cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă legată de vârstă, după boala Alzheimer. Bărbaţii au o probabilitate de 1,5 ori mai mare să facă Parkinson, potrivit parkinsonsnewstoday.com/. Majoritatea celor afectaţi au peste 60 de ani, dar în „stadiu incipient” poate afecta şi persoane mai tinere. La nivel mondial, peste 8,5 milioane de oameni se estimează că suferă de boala Parkinson, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Boala Parkinson, descrisă acum 200 de ani de către dr. James Parkinson, are multe simptome încă puțin cunoscute, și debutează insidios. De aceea, diagnosticul este întârziat în multe cazuri.

Visele terifiante, anxietatea și depresia, constipația prelungită, pierderea mirosului sau înțepenirea umărului, de exemplu, pot fi semnale de alarmă legate de boala Parkinson. După ce trec pe la medici de mai multe specialități, pacienții află ce au, de fapt. Iar când apar simptomele clasice, boala e deja instalată de mulți ani.

Primele leziuni pot apărea și cu 20 de ani înainte de primele semne clinice. Numai în stadiul 3 apar tulburările de mișcare. Practic, diagnosticul nu e precoce.

„Din nefericire, semnele cele mai precoce nu se regăsesc în sfera tulburărilor motorii, ci a unor tulburări vegetative, de somn, de dispoziție, care nu au nimic specific. De aceea, una dintre direcțiile de cercetare în domeniu este acum găsirea posibilității de a avea un diagnostic mult mai precoce decât cel posibil astăzi în lume.” – spune prof. dr. Dafin F. Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie.

Cifre îngrijorătoare

60 la sută dintre bolnavi au forma rigidă a maladiei.

Parkinson este afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume.

60 de ani e vârsta medie la care e pus diagnosticul. Mai nou însă, una din 20 de persoane are simptome parkinsoniene înainte de a împlini 40 de ani.

Mai puțin de 5 la sută dintre cazuri ar avea cauze genetice.

Există peste 40 de simptome. De la durere și rigiditate la probleme cu somnul și cu sănătatea mintală.

În Marea Britanie, 1 din 37 de oameni a fost diagnosticat cu Parkinson.

La fiecare oră, încă 2 persoane sunt diagnosticate.

Aproximativ 145.000 de persoane din Marea Britanie sunt în prezent diagnosticate cu Parkinson.

„Am Parkinson”. Cum le spui celorlalţi?

În orice stadiu al bolii Parkinson, s-ar putea să vă fie greu să vorbeşti cu alte persoane despre starea ta. Dar să împărtăşeşti cu alţii ce trăieşti poate face diferenţa și poate îmbunătăţii felul în care te simți în legătură cu boala.

Sfaturi de la persoane diagnosticate cu Parkinson

„Sunt deschis și sincer cu privire la boala Parkinson. Încerc să folosesc o abordare pozitivă și, acolo unde este cazul, umorul. Întotdeauna explic că simptomele diferă de la individ la individ, așa că nu pot decât să-mi spun povestea. Cel mai important lucru este să creștem gradul de conștientizare și să ne sprijinim reciproc.”

„Am fost diagnosticat acum trei ani. I-am spus mai întâi familiei și apoi am pus o postare pe Facebook. Cel mai greu a fost să-i spun șefului meu, dar compania mi-a susținut.”

„Când am fost diagnosticat, mi-a fost greu să spun familiei, deoarece simțeam că le spuneam să se pregătească pentru momente grele. Nu am spus nimănui, așa că prietenii și colegii mei de muncă nu au aflat. Am vrut să o amân cât mai mult posibil. Cred că cea mai mare frică a mea a fost să fiu tratată diferit – de parcă nu mai eram eu. Am continuat așa mult timp, până când am văzut în sfârșit o asistentă cu Parkinson și a trebuit să recunosc că nu mai puteam face față așa. M-am simţit ușurată împărtășind toate sentimentele pe care le ascunsesem pentru a nu îngrijora pe nimeni. Acum pot vorbi despre asta mai deschis, deși nu discut prea mult despre viitor, deoarece vreau să trăiesc acum.”

„Oamenii reacționează diferit atunci când li se spune. Unii mă întreabă cum mă afectează, alții sunt șocați și nu știu ce să spună. De obicei, răspund: „Da, am Parkinson de 10 ani, dar asta nu mă împiedică să-mi fac treaba eficient sau să mă bucur de viață.”

Cauze

Cauza acestei boli complexe neurodegenerative este încă necunoscută, dar cercetătorii cred că implică factori genetici și de mediu.

Expunerea precoce sau prelungită la substanțe chimice poluante și la pesticide, intoxicația cu monoxid de carbon sau cu mangan, substanțele care blochează receptorii de dopamină sunt pe lista cauzelor posibile.

90 la sută dintre neuronii care produc dopamină sunt alterați în boala Parkinson, care debutează cu mult înainte de diagnostic. Interesant e că nu începe la nivelul creierului, spun neurologii.

Și stilul de viață poate avea implicații majore. Lipsa bucuriei și a motivării pozitive, tensiunile psihice, conflictele permanente, lipsa de somn, mesele luate pe fugă și alimentele nesănătoase sunt factori de risc și pentru boala Parkinson, ca și pentru alte afecțiuni, spune prof. dr. Dafin Mureșan.

Probleme ar putea cauza și compușii bifenili policlorurați (PCB), spun medicii.

Bacteriile din intestine, foarte importante pentru sănătate, pot influența și boala Parkinson.

Avem 2 kg de microbi – microbiomul – fără de care am muri. Iar dezechibrul bacterian poate modifica și funcționarea creierului, spun specialiștii.

Ei le recomandă pacienților să consume iaurt cu fermenți vii și să mănânce multă fasole – care are un conținut ridicat de levodopa naturală. Mai recomandă cerealele integrale, legumele și fructele. Spun că trebuie redus consumul de carne la 50 de grame pe zi și evitate alimentele grase.

În ciuda progreselor terapeutice, nu există încă un tratament eficient care să poată opri evoluția bolii. Un leac ar putea fi găsit de-abia peste 10-15 ani, spune cercetătorul Peter Jenner din Marea Britanie, cel mai proeminent specialist în neuro-farmacologia bolii Parkinson, prezent la cursul din Poiana Brașov. Se caută și între terapiile actuale soluții pentru anumite grupuri de pacienți, în condițiile în care manifestările sunt diferite Astfel, ar fi șanse ca în 3-5 ani să existe un leac măcar pentru o parte din bolnavi, spune cercetătorul britanic.

Pe lângă molecule noi sau metode de modulare prin neurochirurgie funcțională, se discută, între altele, și despre un vaccin, dar și despre transplantul de materie din intestinul gros.

sursa

Mila Kunis a născut un băiețel!
Articolul anterior
Un bebeluș de șase luni, în stare gravă la spital după ce mama sa l-ar fi trântit de podea!
Articolul următor