Un copil cu pneumonie rezistentă la antibiotice a fost salvat de la moarte de către medicii moldoveni!

O fetiță în vâtrstă de trei ani s-a zbătut între viață și moarte, timp de două săptămâni. Micuța a suferit complicații provocate de o pneumonie. Deși avea șanse mici de supraviețuire, medicii au reușit să salveze copilul, după ce au aplicat metode moderne de tratament, pluridisciplinare, în cadrul secției de Terapie Intensivă.

separator
received_10212433534612743-1-600x800

Specialiștii au avut o misiune extrem de grea, deoarece infecția era rezistentă la antibiotice. În consecință, a biruit vigilența și profesionalismul doctorilor. Fetița a supraviețuit, iar părinții sunt recunoscători cadrelor medicale pentru munca lor.

Fetița a ajuns la Institutul Mamei și Copilului din Capitală în data de 24 februarie, ea fiind transferată de la o altă instituție medicală, unde urma tratamentul. Starea de sănătate a copilei s-a agravat, din cauza pneumoniei agresive, ai cărei germeni erau rezistenți față de tratamentul antibacterian aplicat.

Deoarece boala ataca rapid întregul organism, medicii au solicitat ajutorul academicianului Eva Gudumac, raportează e-medicina.md. Pentru că necesita investigații suplimentare și asistența unei echipe multidisciplinare, fetița a fost spitalizată la Institutul Mamei și Copilului.

„A fost internată în secția Reanimare, în stare critică. Avea pneumonie distructivă pe dreapta, sepsis pulmonar, insuficiență respiratorie de nivelul trei. De asemenea, copila avea mediastinită, adică o inflamație acută a zonei dintre plămâni. Au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru salvarea fetiței”,  a menționat pentru sursa citată academicianul Eva Gudumac.

După 14 zile de terapie intensivă, copilul și-a revenit. În prezent, ea urmează tratament în secția Chirurgie septică. Medicii spun că starea de sănătate a copilului se îmbunătățește. Totuși, perioada de recuperare va dura o lună.

„A fost un caz complicat. Pentru viața acestei fetițe a luptat o echipă numeroasă. Au fost necesare intervenții multiple și tratament de lungă durată. Mama a respectat toate indicațiile noastre“, a precizat Eva Gudumac.

Părintele se arată mulțumit de calitatea asistenței medicale de care a beneficiat copilul:

„Am fost la un pas de a-mi pierde fetița, era foarte bolnavă. Le mulțumesc medicilor că au salvat-o. Totul a pornit de la o tuse banală. Am încercat să o tratăm acasă, dar starea ei de sănătate se înrăutățea continuu”.

Pneumonia este o boală infecțioasă de etiologie virală sau bacteriană, manifestată prin inflamația țesutului pulmonar. Aceasta poate evolua agresiv în cazul persoanelor cu imunitate redusă, cum ar  fi copiii de până la trei ani sau adulții de peste 65 de ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un milion și jumătate de copii din întreaga lume decedează, în fiecare an, din cauza complicațiilor provocate de pneumonie. Iată de ce este important să nu lăsăm boala să agraveze, dar să consultăm medicul în timp util!

alte Articole interesante