Timp de trei ani moldovencele vor putea face gratuit procedura de screening cervical

Femeile din Republica Moldova vor beneficia de screening cervical gratuit, procedura care prevede depistarea în stadii timpurii a cancerului de col uterin și stărilor precanceroase. Autorităţile au demarat o campanie de prevenire a maladiei pe întreg teritoriul țării, menită să reducă numărul cazurilor de îmbolnăvire.

separator

Proiectul va dura trei ani. În total, 760 de mii de femei care au între 25 şi 61 de ani vor beneficia gratis de screening cervical. Procedura va putea fi efectuată în toate Centrele Medicilor de Familie din țară.

Campania este realizată de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Costul campaniei este de 1,2 milioane de dolari. În Moldova, în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile o pacientă moare din cauza acestei maladii.

Timp de cinci ani, 1 500 de femei s-au îmbolnăvit de cancer de col uterin, iar peste o mie şi-au pierdut viața. Boala este depistată cel mai des la femeile care au între 35 şi 45 de ani.

sursa: www.publika.md

alte Articole interesante