Tratament naturist pentru infecția Helicobacter Pylori

Potrivit statisticilor, mai bine de 66% din populația planetei este infectată cu Helicobacter Pylori, însă o mare parte dintre cei infectați nu cunosc acest lucru. H. Pylori este o bacterie care populează stomacul și intestinul subțire. Această bacterie nu provoacă simptome acute, dar, pe termen lung, cauzează afecțiuni precum gastrita sau ulcerul la stomac.

separator
Printre simptomele infecției cu H. Pylori se numără balonarea, greața, disconfortul abdominal, arsurile, vărsăturile, diareea, anemia, pierderea apetitului și ulcerul gastric și duodenal. Tratamentul convențional pentru eliminarea bacteriei H. Pylori se bazează pe antibiotice, de cele mai multe ori sunt folosite în paralel 2 antibiotice diferite pentru eradicarea acestei bacterii. Medicii recomandă, de asemenea, și medicamente pentru reducerea acidității la stomac ori protectoare gastrice.

La 1-2 săptămâni după încheierea tratamentului, se vor face analize pentru a verifica dacă bacteria a fost eliminată sau dacă se găsește încă în sistemul digestiv al pacientului. Dacă tratamentul nu a reușit să elimine bacteria, medicul va recomandă o altă cură cu antibiotice.

Pe lângă tratamentul convențional, pacientul poate folosi și un tratament naturist, astfel încât să sporească eficacitatea medicamentelor și să contribuie la eliminarea mai rapidă a bacteriei. Tratamentul naturist nu trebuie, însă, să înlocuiască tratamentul medicamentos, bacteria Helicobacter Pylori fiind una care poate fi eliminată numai cu ajutorul antibioticelor.

Ce alimente cresc rezistența mucoasei stomacului împotriva H. Pylori?

Probioticele – probioticele sunt bacterii bune, extrem de importante pentru menținerea unui echilibru la nivelul microbiotei intestinale. Antibioticele folosite pentru eliminarea H. Pylori distrug bacteriile bune din intestine, însă consumul de alimente bogate în probiotice reface microbiota intestinală. Probioticele ajută sistemul gastrointestinal să elimine bacteria dăunătoare Helicobacter Pylori. Printre alimentele bogate în probiotice se numără: murăturile, iaurtul, dar și alte produse alimentare fermentate.

Mierea – mierea 100% naturală poate fi consumată zilnic pentru combaterea bacteriei H. Pylori. Această are capacitatea de a împiedică multiplicarea acestei bacterii la nivelul celulelor stomacului. Proprietățile antibacteriene ale acesteia sunt eficiente în această situație. Totuși, nu trebuie exagerat cu consumul de miere, 1-2 lingurițe pe zi sunt suficiente.

Propolisul – propolisul conține peste 300 de substanțe active benefice, printre care aminoacizi, polifenoli și steroizi. Acesta poate inhibă dezvoltarea și multiplicarea bacteriei H. Pylori, datorită conținutului mare de compuși polifenolici.Ceaiul verde – una dintre cele mai sănătoase băuturi, ceaiul verde este bogat în antioxidanți și nutrienți de preț. Un studiu făcut pe șoareci de cercetătorii de origine mexicană a arătat că ceaiul verde are abilitatea de a reduce atât prezența bacteriei Helicobacter Pylori, cât și gradul de inflamație produs de această.

Uleiul de măsline – un studiu făcut în anul 2007 a arătat că uleiul de măsline și proprietățile antibacteriene ale acestuia pot combate 3 tulpini ale bacteriei Helicobacter Pylori.

Usturoiul – proprietățile antiinflamatoare, dar și antibiotice ale usturoiul pot contribui la uciderea bacteriei H. Pylori. Usturoiul poate fi consumat atât crud, cât și gătit – nu își pierde proprietățile benefice prin preparare termică.

Alimentația este foarte importantă în combaterea infecției cu H. Pylori, iar în acest sens se recomandă adoptarea unei diete care să conțină alimente bogate în probiotice, pește gras bogat în Omega 3, precum somonul, tonul sau macroul, semințe de in, fructe de pădure, legume crucifere, în special broccoli.

Infecția cu Helicobacter Pylori este periculoasă pe termen lung, de aceea nu trebuie ignorate simptomele acesteia. Odată diagnosticată, această infecție poate fi tratată și combătută, iar astfel sunt reduse riscurile la care pacientul este expus. La 20% dintre pacienții care s-au vindecat de infecția cu H. Pylori, bacteria revine la un anumit interval. De aceea, pacientul trebuie să rămână vigilent și să ia atitudine dacă observă revenirea simptomelor gastrice neplăcute.

sursa

alte Articole interesante