Tuberculoza – o amenințare pentru sănătatea publică la nivel global!

În fiecare an, la 24 martie, este marcată Ziua Mondială de prevenire a Tuberculozei. Inițiativa are scopul de a crește gradul de conștientizare a populației privind consecințele devastatoare asupra sănătății și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză.

separator

Data marchează ziua când dr. Robert Koch, în 1882, a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, deschizând calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecțios din întreaga lume, revendicând peste 4 500 de vieți pe zi. Apariția tuberculozei multi-drog rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea scădea șansele în lupta împotriva tuberculozei.

Anul acesta, specialiștii au elaborat genericul „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză”. Subiectul mizează pe fortificarea angajamentului de a pune capăt tuberculozei, nu numai la nivel politic cu șefii de stat și miniștrii sănătății, dar la toate nivelele: de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, până la persoanele afectate de tuberculoză, societatea civilă, medici sau asistente medicale, ONG-uri și alți parteneri.

O moldoveancă a luat premierul internațional Kochon 2016, pentru combaterea tuberculozei!

Ziua Mondială de prevenire a Tuberculozei oferă oportunitatea la nivel global de a mobiliza angajamentul politic și social pentru accelerarea progreselor în eliminarea tuberculozei.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, pe parcursul anului 2017, circa 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar în 2016 au decedat peste 1,8 milioane de persoane. În 2016, aproximativ un milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 250.000 de copii au decedat din această cauză (inclusiv copiii cu tuberculoză asociată cu HIV).

Oricine poate contracta boala,  însă aceasta prosperă printre persoanele care trăiesc în sărăcie, comunități și grupuri marginalizate și alte grupuri vulnerabile. Acestea includ: migranții, refugiații, minoritățile etnice, minerii și alte persoane care lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii cu mulți copii marginalizate etc.

Factorii, precum sunt malnutriția, sărăcia, salubritatea deficientă în combinație cu consumul de tutun și alcool, diabet zaharat, majorează riscul și crește receptivitatea la TBC. În plus, accesul la serviciile medicale este adesea împiedicat de costurile mari, asociate bolii. Transmiterea tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) crește simțitor povara tuberculozei și împiedică la reducerea morbidității și mortalității, cauzate de această maladie.

Eradicarea epidemiei de tuberculoză până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă adoptate. Șaptezeci de Obiective de Dezvoltare Durabilă au fost adoptate de statele membre ale ONU în septembrie 2015. OMS a făcut un pas înainte și a stabilit un obiectiv de reducere cu 95% a deceselor și o scădere cu 90% a incidenței tuberculozei până în 2035, nivel similar cel actual al țărilor cu incidență scăzută a tuberculozei.

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 se menţine la nivel înalt – 3 358 de cazuri (2016 – 3 576 cazuri). Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 populaţie (a. 2016 – 88,6 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7.9 la 100.000 populaţie (a.2016 – 9,4 la 100.000 populaţie) (321 de cazuri în 2017 și 372 de cazuri în 2016). Doar 78 la sută dintre bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar cea multidrug-rezistentă – are o rată de succes de doar 66 la sută.

În Republica Moldova, în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, a fost elaborat și aprobat Programul Național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020 (HG Nr.1160 din 20.10.2016). Acest scop va fi realizat prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

Tusea: cauze şi tratament

alte Articole interesante