Semințele de chimion – un remediu naturist pentru imunitate, răceli și probleme digestive

Încă din cele mai străvechi timpuri – CHIMIONUL se numără printre condimentele care apar menționate în Sfânta Scriptură, iar utilizările sale terapeutice datează de cel puțin 4.000 de ani. Scrierile tradiționale menționează utilizările sale ca diuretic, calmant pentru stomac și flatulență. Această plantă aromatică, originară din Egipt, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudită cu țelina, pătrunjelul și morcovul.

separator

Semințele de chimion au proprietăți astringente, carminative, eupeptice și analgezice. Sunt cunoscute ca remediu pentru tulburările digestive, pulmonare și respiratorii. Studiile recente au arătat că uleiul esențial extras din semințele de chimion are efecte antibacteriene puternice inclusiv împotriva K. pneumoniae. Sunt o sursă bună de fier, mangan, magneziu, fosfor și alte minerale, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și aminoacizi.

Pentru imunitate  – Un studiu pe șoareci cu sistemul imunitar compromis a arătat că administrarea de doze orale de chimion a îmbunătățit răspunsul imunitar și a redus nivelurile crescute de cortizol.

Pentru răceli – Chimionul poate fi un ingredient util în preparatele naturiste pentru combaterea gripei și răcelilor, datorită faptului că accelerează procesul de recuperare din boală. Ajută la calmarea tusei și a strănutului prin uscarea excesului de mucus.

Pentru digestie – Datorită faptului că stimulează producția de enzime pancreatice, semințele de chimion ajută digestia. Pot fi folosite la prepararea unui ceai (în asociere cu fenicul și coriandru) pentru calmarea durerilor de stomac și reducerea gazelor.

Pentru colesterol, diabet și reducerea masei corporale –  Un studiu pe șobolani diabetici a arătat că extractul de chimion este mai eficient în reducerea glucozei din sânge decât glibenclamida, un medicament antidiabetic. Acesta îmbunătățește sensibilitatea la insulină și determină scăderea colesterolului total și a trigliceridelor, precum și a markerilor pancreatici inflamatori, și totodată oprește creșterea excesivă în greutate.

Sursa

alte Articole interesante