De ce ți se descarcă așa repede telefonul când afară e frig

Bateriile Li-ion sunt cele mai des întâlnite baterii care se găsesc în dispozitibile reîncărcabile. Ele au marele avantaj de a se încărca rapid și de a nu fi necesar să se descarce complet înainte să le reîncarci. Au însă și dezavantajul de a nu mai funcționa prea bine când temperaturile scad brusc.

separator
Fie că ai 80% sau 20% baterie, temperaturile sub zero grade fac ca telefonul să ți se descarce aproape instantaneu, chiar și fără să îl fi folosit. Frigul „crește rezistența internă și scade capacitatea” unei baterii Li-ion, după cum arată Battery University. Spre exemplu, când expui un dispozitiv cu o astfel de baterie la temperaturi de -18 grade celsius, bateria sa va funcționa la 50% din capacitatea sa normală.

În 2014, când un vortex polar a lovit emisfera nordică, cei de la Global News au făcut un mic experiment. Au lăsat un iPhone afară, în frig, iar altul înăuntru. După jumătate de oră, bateria telefonului de afară a scăzut cu 14%, pe când cea a celui din interior doar cu 1%.

De regulă, bateriile sunt create să reziste în condiții meteo ceva mai călduroase, tocmai de aceea telefonul pare să se descarce deodată atunci când încă mai are suficientă baterie. Cei de la Apple au spus deja că bateriile lor funcționează cel mai bine în condiții de temperatură de 0-35 de grade Celsius.

Pentru a evita descărcarea bruscă a telefonului, cel mai bine e să îl ții în geantă sau în buzunar, la căldură. O husă poate să ajute și ea în asemenea situații. Dacă nimic altceva nu funcționează, poți oricând să îți iei o baterie externă.

sursa

alte Articole interesante