Premieră pentru țara noastră! Un tânăr a modificat un Peugeot, astfel încât să poată fi condus de persoane cu dizabilităţi

Este vorba de Adrian Vlas, originar din Hânceşti. Tânărul inginer a pus proiectul AVAI pe roţi, după ce l-a anunţat încă acum câţiva ani. Acesta prevede modificarea unui automobil compact pentru a putea fi condus de o persoană cu dizabilităţi, care, de regulă, se deplasează într-un scaun cu rotile.

separator

Prezentarea maşinii a avut loc săptămâna trecută, la Chişinău. Tot acolo i-au fost înmânate cheile viitorului şofer Alexandru Gomaniuc, un băiat din orașul Hâncești, țintit în scaun cu rotile de peste 10 ani, cel pentru care a şi fost făcută unitatea de transport.

Automobilul care stă la baza proiectului este un hatchback Peugeot 1007, făcut în colaborare cu casa italiană Pininfarina în 2005 şi care are două uşi glisabile pe lateral. Sub capotă a fost păstrat benzinarul de 1.4 litri, care produce 75 de CP şi 118 Nm de cuplu. Cutia de viteze este automată. Viteza maximă i-a fost coborâtă şi limitată de la 165 la 120 de km/h. În afară de platforma care a fost încorporată în habitaclu şi care poate fi controlată de la distanţă, Adrian Vlas a mai modificat volanul şi a realizat o manetă care să răspundă de acceleraţie/frânare.
Acum, visul lui Adrian Vlas este ca să poată găsi investitori care să-l ajute să construiască în masă astfel de platforme care să poată fi incorporate la nevoie în mai multe modele de automobile, acasă, în Moldova. Chiar astăzi, tânărul îşi prezintă proiectul AVAI şi maşina în cadrul Conferinței Internaționale în Concepte Avansate de Inginerie Mecanică ACME, organizată la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, acolo unde şi-a făcut studiile. Totodată, acesta a dat curs unei invitaţii şi va pleca peste câteva zile în Statele Unite ale Americii, acolo unde va purta discuţii cu potenţiali investitori.

Doritorii de a oferi un suport financiar pot accesa această platformă internațională de crowdfunding.

Sursa

alte Articole interesante