Studiu: mierea vindecă mătreața, mâncărimea și descuamarea la nivelul scalpului

Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii care în special afectează scalpul, făcând pielea roșie și cauzând mâncărime, descuamare, mătreață persistentă. Problema este adesea rezistenta la tratamente sintetice convenționale, constituind o semnificativă cauză de disconfort și chiar o problemă estetică. Uimitor este faptul că un remediu atât de popular, precum mierea de albine, a fost descoperit că poate vindeca dermatita seboreică.

separator

Un studiu revizuit si verificat, în acest sens, a fost publicat acum câțiva ani revista European Journal of Medical Research (Jurnalul European de Cercetări Medicale).

Studiul intitulat ,,Efectele terapeutice și profilactice ale mierii crude asupra dermatitei seboreice cronice și a mătreții cronice” a investigat utilizarea mierii crude aplicată local la 30 de pacienti cu dermatite seboreice cronice ale scalpului și părții frontale ale pieptului.

La studiu au participat 20 de bărbați și 10 femei între 15 și 60 de ani, ce prezentau mâncărimi, crustă și căderea părului, cu leziuni descrise ca „macule cu descuamare, papule și plăci uscate albicioase cu crustă și fisuri”.

Pacienții au fost instruiți să aplice miere crudă diluată (90% miere diluată în apă caldă) odată la două zile, asupra leziunilor, cu frecare ușoară timp de 2-3 minute. Dupa trei ore, mierea era clătită blând cu apă caldă. Subiecții au fost monitorizați pentru a vedea schimbările, intensitatea pruritului, roșeața, pierderea părului, pe durata tratamentului care a durat 4 săptămâni.

Rezultatele studiului au fost remarcabile. Mâncărimile au fost alinate și descuamarea a dispărut după o săptămână. Leziunile pielii au dispărut complet după două săptămâni. În plus, s-a observat o reducere a căderii firelor de păr.

Ulterior, jumătate din pacienți au fost tratați profilactic cu miere aplicată local o dată pe săptămână, timp de 6 luni.

Concluzia studiului a fost că „mierea crudă ar putea să îmbunătățească în mod deosebit dermatita seboreică și pierdea părului asociată acesteia, și poate preveni reapariția bolii dacă este aplicată săptămânal”.

Mierea este un excelent antibacterian și antifungic cu spectru larg. Aceasta mai are și puternice proprietăți antiinflamatoare, regenerante, care îi justifică acțiunea de vindecare.

sursa

alte Articole interesante