Studiu: țigările electronice NU sunt mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite

Țigările electronice au câștigat popularitate în ultima vreme, ca fiind o variantă mai puțin ofensivă față de țigările tradiționale. Cu toate acestea, cercetările recente pun la îndoială siguranța lor reală, unii cercetători afirmând că vaporii conțin substanțe cancerigene care pot persista în organism.

separator

Multe studii efectuate în ultimii ani au constatat că, în ciuda faptului că sunt promovate ca o alternativă mai sigură la țigările tradiționale, țigările electronice ascund efectiv numeroase amenințări la adresa sănătății. Un studiu pe care revista Medical News Today l-a publicat recent a arătat că aromele din țigările electronice sunt toxice atunci când este vorba despre sănătatea inimii.

Un alt studiu a raportat chiar că „țigările electronice ar putea fi la fel de rele ca țigările obișnuite”. În plus, un articol publicat în acest an explică faptul că țigările electronice pot produce niveluri periculoase de formaldehidă. Formaldehida și alte aldehide sunt compuși chimici care au proprietăți carcinogene, ceea ce înseamnă că expunerea prelungită la aceste substanțe are potențialul de a provoca cancer, în special cancer de plămâni.

Cu toate acestea, întrebarea este dacă aceste substanțe sunt prezente în cantități mari și dacă rămân în corp suficient de mult timp pentru a-i face rău. Un nou studiu pilot de la Universitatea din Nevada (Statele Unite) a sugerat faptul că aldehidele eliberate de țigările electronice sunt absorbite de plămâni în cantități mari, ceea ce înseamnă riscuri semnificative pentru sănătate.

„Până în prezent”, afirmă autoarea principală a studiului, Vera Samburova, „singura cercetare privind absorbția respiratorie a aldehidelor în timpul fumatului a fost făcută la fumători convenționali”. „Încă se cunosc puține date despre acest proces de utilizare a țigărilor electronice, iar înțelegerea riscurilor unice pe care vaporii le prezintă pentru utilizatori este esențială pentru determinarea importanței toxicologice”.

În noul studiu, ale cărui rezultate au apărut în revista Toxics (Substanțe toxice), Samburova și colegii săi au monitorizat 12 participanți care au folosit țigări electronice. Pentru a cuantifica nivelul de substanțe toxice care au fost absorbite în sistemul respirator de către utilizatorii țigărilor electronice, cercetătorii au dezvoltat o tehnică prin care au putut să stabilească concentrația de aldehide din respirația participanților atât înainte, cât și după inhalare (sau utilizarea țigărilor electronice).

Cercetătorii au scăzut cantitatea de aldehide găsite în aerul expirat de utilizatorii de țigări electronice din celelalte substanțe chimice care sunt produse în mod direct de vaporii produși de aceste dispozitive. În acest fel, au fost capabili să calculeze concentrația de substanțe chimice toxice absorbite în plămânii participanților. „Am constatat că concentrația medie de aldehide în respirația participanților după sesiunile de inhalare a țigărilor electronice de 10 ori și jumătate mai mare decât înainte de folosirea acestora“, a declarat Vera Samburova.

„Mai mult decât atât,“ a adăugat cercetătoarea, „am observat că concentrația de substanțe chimice, cum ar fi formaldehida în respirația participanților, după evaporare, a fost de sute de ori mai mică decât în fumul direct de țigară electronică, ceea ce sugerează că o cantitate semnificativă de formaldehidă este reținută în tractul respirator al utilizatorului.”

Pe tot parcursul acestui studiu, cercetătorii au făcut de asemenea tot posibilul pentru a se asigura că procesul de inhalare a participanților corespundea, în măsura în care era posibil, cu modul în care aceștia utilizau în mod normal țigările electronice (în afara laboratorului). Aproape toți participanții și-au folosit propriile țigări electronice și lichide electronice la alegerea lor și le-au inhalat așa cum procedau de obicei.

Acest lucru sugerează că rezultatele studiilor indică faptul că țigările electronice produc niveluri ridicate de substanțe chimice toxice, care sunt apoi asimilate de către utilizatori, care într-adevăr se aplică practicilor de utilizare de zi cu zi, și nu doar în condiții de laborator. „Noul nostru studiu pilot evidențiază riscul potențial pentru sănătate asociat cu aldehidele generate de țigările electronice”, explică cercetătoarea Samburova.

sursa

alte Articole interesante