Dasha Chegarovskaya – sparge toate stereotipurile și ridică arta fotografică la un alt nivel

Dasha Chegarovskaya este o tânără fotografă din Chișinău, proiectele căreia sunt o adevărată artă. A absolvit Facultatea de Jurnalism, însă, a ales să facă fotografie. Astfel, în anul 2015 s-a înscris la Școala de Fotografie a lui Roman Rybaleov, iar la sfârșitul primului an de studii a început proiectul „365 shades of Dasha” în cadrul căruia, zilnic și-a făcut câte un autoporter. Potrivit Dashei, acesta a fost punctul decisiv în viața ei, deoarece până la sfârșitul proiectului și-a dat seama, că asta este ceea ce vrea să facă toată viața.

separator

De aproape doi ani lucrează ca fotografă, iar anul trecut a început proiectul experimental „The Aliens”, care în acest an, a ocupat locul doi la concursul britanic de fotografie „PhotographyGrant” la categoria „Conceptual”. Astfel, m-am aventurat, să aflu mai multe detalii despre acest proiect, în care Dasha fotografiază fete suple, pe care le subțiază și mai mult cu ajutorul Photoshopului, pentru a le conferi o imagine extraterestră.

  • unicamd unica.mdCum ți-a venit ideea, să faci proiectul foto „The Aliens”?

  • Dasha C.Anul trecut, am decis să-mi dezvolt abilitățile de procesare a fotografiilor în Photoshop, stabilindu-mi un challenge de 30 de zile. Astfel, timp de o lună, în fiecare zi, am urmărit câte o lecție în retușarea fotografiilor și am încercat imediat, să le aplic în practică. Am luat 20 de portrete din albumele mai vechi și le-am prelucrat. Am vrut să fac ceva neobișnuit și ca rezultat al acestor experimente, s-au născut pozele „The Aliens”, după care a venit și conceptul. Iar, apoi am început să organizez, deja filmările pentru proiectul în sine.
  • unicamd unica.mdCare sunt emoțiile și trăirile pe care ai vrut, să le dezvălui celor din jur în aceste fotografii?

  • Dasha C.Acesta este un proiect de autocunoaștere interioară. Am vrut, să scot în evidență emoțiile, care ne determină să devenim sclavi al dragostei, dar și momentul când se începe autodistrugerea personală din interior. Astfel, fetele din poze, parcă le cer ajutor celor care le privesc. De asemenea, uneori, pe fundal folosesc cactusul, ca simbol care este acea sursă de durere, pe care o acceptă eroina, în ciuda sutelor de zgârieturi. În fotografii, fetele arată destul de istovite și slabe, ceea ce reprezintă principalele semne de epuizare mentală.

  • unicamd unica.mdAcesta este cel mai îndrăzneț proiect?
  • Dasha C.Pentru mine, da!!!
  • unicamd unica.mdCum crezi, este frumos să ne îmbrățișăm și să ne exteriorizăm visele din suflet?

  • Dasha C.Orice creativitate provine din interior. Fiecare moment din viața noastră este o experiență care a trecut, dar totuși merită să fie abordată. Nu cred, că arta poate fi făcută „frumos” și „urât”, „bine” sau „rău”, dar, poate fi împărțită în „calitativ” sau „necalitativ”. Important este, să fim sinceri în tot ceea ce facem și doar așa, pot fi născute idei, mesaje sau poziții.

  • unicamd unica.mdFetele cu care ai lucrat în aceste fotografii, au acceptat să apară într-un astfel mod?

  • Dasha C.Toate fetele au acceptat, niciuna nu mi-a reproșat nimic. Deseori, fac apel la fetele cu care am lucrat anterior și în care sunt sigură. Pot să spun, că de la început păreau un pic surprinse de modul în care au apărut în aceste fotografii, deoarece schița era una, iar rezultatul final altul.

  • unicamd unica.md Cât a durat să prelucrezi fiecare fotografie și să le faci atât de superbe?

  • Dasha C. Depinde, desigur, de idee și de materialul sursă de care dispun. Pot spune, că au fost zile când am lucrat cinci ore pentru a prelucra unele fotografii. Dar am avut și situații, când m-am dedicat chiar și o săptămână, pentru că am fost în căutarea de noi modalități și idei de realizare a acestora.

  • unicamd unica.mdCum crezi, oamenii din țara noastră sunt pregătiți pentru astfel de fotografii, care ies din tipare? Ce reacții au aceștia de obicei?

  • Dasha C.Oamenii de la noi nu sunt încă pregătiți, pentru astfel de proiecte. Desigur, sunt și persoane cărora le place, ceea ce fac. Primesc și laude și critici în același timp. Mai mult, decât atât, am avut și momente când mi s-a reproșat că acest proiect, este „o monstruozitate“, iar unii fotografi din țara noastră mi-au spus, că proiectul nu este unul de succes și nimeni nu are nevoie de așa artă. Pot spune, că deseori mă macină un astfel de sentiment, că fotografiile mele nu le trebuiesc nimănui, pentru că majoritatea, optează mai mult pentru fotografii, cum ar fi spre exemplu cele de nuntă. Însă, mă bucură faptul că peste hotare, atitudinea față de acest proiect este cu totul diferită. Reacțiile și laudele care au venit din alte țări, la seria „The Aliens” au fost într-adevăr de susținere și încurajare.
  • unicamd unica.mdAm văzut, că fiecare album este insoțit de un citat motivational. De aceea vreau să te rog, să dezvălui cititorilor noștri, care este motto-ul vieții tale?  

  • Dasha C.Întotdeauna dezvoltăte și află ceva nou. În septembrie m-am înscris la școală de artă, unde învăț să pictez și să sculptez în lut. Acesta este un visul meu încă din copilărie, care acum a devenit realitate. Eu cred, că abilitatea de a desena este foarte importantă în activitatea unui fotograf. La acestă temă, mi-am amintit un film, pe care l-am văzut recent și cu care sunt pe deplin, de acord. Un om a venit la un milionar pentru ca acesta să-i dea un sfat, cum să investească 10.000 de dolari pentru a-i înmulți. Milonarul la sfătuit să investească banii în autodezvoltarea și educația sa. Și eu, sunt de acord cu această povață, de a investi în noi înșine. Dacă nu aveți bani – investiți în timp pentru a învăța. Acum, pe Internet există toate informațiile necesare, iar principalul lucru este, să nu vă leneveți.

 

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O bombă a fost depistată în localitatea Tomai, raionul Leova

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat o bombă de aruncător, calibru 81 mm, depistată în localitatea Tomai, raionul Leova, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetărilor, echipa de deminare a constatat că obiectul exploziv era din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind descoperit de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Bomba a fost distrusă în condiții de maximă siguranță, potrivit informațiilor oferite de Batalionul de Geniu „Codru”.

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare, scrie bizlaw.md.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii, oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Miranda Kerr este însărcinată cu al doilea copil! Primele poze
Articolul anterior
Chișinăul, în straie de Sărbătoare! Cum a fost împodobit centrul orașului. Poze!
Articolul următor