Ina Lozovoi-Trestian: În Moldova corecții estetice prin injectare fac nu doar medicii profesioniști!

A visat să țină bisturiul în mână, dar nu pentru a face tratamente estetice, ci pentru a opera în sala de chirurgie. Viața i-a schimbat, însă, planurile.  De 14 ani este medic dermatolog și unul de success. Are peste 150 de pacienți pe lună. Știe totul despre cele mai noi tendințe atât în dermatologia clasică, cât și în cea estetică.

separator

La ce visează medicii când sunt mici?

Eu tot la medicină am visat.  De mică am fost înconjurată de medici. Mama, mai mulți unchi și mătuși, dar și veri sunt doctori de meserie. De aceea, chiar din copilărie știam că și eu o să îmbrac halatul alb. Inițial visam să devin medic chirurg. Am învățat la Colegiul de Medicină din Bălți, după care a urmat Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemițanu”. În timp ce învățam, făceam și gărzi de noapte la Spitalul Clinic Municipal de Urgență și atunci m-am și îndrăgostit de chirurgie. Din păcate am fost nevoită să renunț la această idee pentru că îmi solicita absolut tot timpul.

Ți-a plăcut atât de mult medicina că ți-ai ales și un soț de meserie medic!

Nu mi-am dorit ca soțul meu să fie medic, chiar dacă mama îmi spunea mereu că ar trebui să aleg pe cineva din aceeași breaslă ca să avem interese comune. Soarta a avut, însă, alte planuri pentru mine. În timp ce îmi făceam practica într-un spital l-am cunoscut și am înțeles că el îmi este predestinat. Contrar prognozelor mamei, noi nu discutăm niciodată acasă nimic despre serviciu.

inasot

De la chirurgie la dermatologie. De ce?

Atunci când am ales dermatologia, chirurgia estetică nu era încă la modă. Cu toate acestea concursul era mai mare decât la chirurgie. A fost o provocare, căreea am reușit să-i fac față. Tocmai când am absolvit rezidențiatul, dermatologia estetică urca în top. Așa am ajuns să am una dintre cele mai solicitate meserii –  medic dermatovenerolog, tricholog. Învăț și acum. Anual fac diverse stagieri atât în țară, cât și peste hotare pentru a fi în pas cu toate tendințele, particip la multe conferințe și congrese locale și internaționale. Sunt membru EADV (European Academy of Dermatology and Venerology) și mebru EHRS (European Hair Research Society). Din păcate dermatologia este un domeniu cu boli cronice. Nu este ca în chirurgie când medicul operează astăzi, iar pacientul pleacă peste câteva zile acasă perfect sănătos.

inafata

Cât de sigur este să recurgi la înfrumusețări estetice în Moldova?

Dermatologia estetică este destul de bine dezvoltată și în Moldova. Avem medici foarte buni, tehnologii performante și lucrăm cu preparate calitative. În  Moldova există, însă, o altă problemă foarte mare. Corecțiile estetice prin injectare  nu sunt făcute exclusiv de medici profesioniști. În toate țările civilizate au dreptul conform legii să injecteze doar medicii dermatologi și chirurgi esteticieni. La noi, însă, cei care nu au succese în meserie, fac cursuri de câteva luni, devin peste noapte cosmetologi și fac proceduri faciale si corporale. Eu sper că și Moldova se va alinia într-o zi la standardele internaționale.

inafamilie

Sunteți adepta bisturiului atunci când vine vorba despre frumusețe?

Dacă pacienta este sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic nu văd de ce nu ar recurge la bisturiu, atunci când nicio procedură estetica nu o mai poate ajuta. După operații estetice sute de femei au căpătat încredere în propriile forțe și și-au schimbat viața. Dar, cu siguranță, sunt împotriva exceselor, care bineînțeles că dăunează.

Care sunt cele mai noi tendințe în medicina estetică?

Din fericire, moda intervențiilor estetice obsedative a apus.  De doi ani este în vogă fața naturală. Adică se administrează totul atât de dozat, încât nu se afectează farmecul personal al fiecărei femei. Tendința este susținută de către medici din cauză că femeile folosesc în exces toate procedurile estetice și de multe ori ajungeau să fie desfigurate.

ina confer1

Care sunt cele mai frecvente greșeli de îngrijire?

Din păcate multe doamne nu se demachiază, considerând această procedură neimportantă. Sunt paciente care nu-și aplică niciodată o cremă hidratantă . Foarte puține femei nu știu de fotoprotecție. Nu este dezvoltat cultul îngrijirii. Maxim vreo trei procente dintre femeile din Moldova folosesc regulat produse de îngrijire a corpului. Corpul îmbătrânește odată cu fața, dar doamnele uită de aceasta. De la 18 ani toate femeile trebuie să înceapă îngrijirea cu produse corespunzătoare. Regulile de bază sunt folosirea gomajului, a cremei hidratante și a cremei de protecție. Cele care respectă regulile pot până la vârsta de 30-35 de ani să se descurce foarte bine fără proceduri și crème anti-age. Tot atât de important este să hidratăm și interiorul cu cel puțin doi litri de lichid pe  zi.

sotfata

Ce faci când nu ești medic dermatolog?

Călătoresc și îmi petrec tot timpul liber cu fetița mea de 4 ani, Florentina si soțul meu. Am vizitat până acum cel puțin 10 țări. Nici sarcina nu a fost un impediment pentru acest hobby. Iar Flory de când s-a născut merge peste tot cu noi. Nu am lăsat-o niciodată acasă. Această pasiune a născut idei de activități pentru Florentina. De la un an și jumătate umblă la înot, de la trei ani schiază, iar de curând am început lecțiile de hipism. Toți copii visează la pisici și câini, iar Flory își dorește un cal, de aceea am și optat pentru o astfel de îndeletnicire.

alte Articole interesante