Luminiţa Suveică: Nicio funcţie nu a reuşit să mă smulgă cu picioarele de pe pământ!

Echilibrată, profesionistă, stilată şi modernă în gândire şi în acţiuni. Este omniprezentă şi nu ratează nici un eveniment care are valoare. Nu s-a ascuns niciodată în spatele funcţiilor, a vorbit mereu deschis şi a fost onestă cu oamenii de rând, subalternii şi şefii săi. Perseverenţa a ajutat-o să obţină succes pe plan profesional şi să devină una dintre cele mai dorite prezenţe. Unica.md vă propune să o cunoaşteţi pe Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate  Publică din Chişinău, medic-şef Sanitar de Stat al Capitalei.  

separator
luminita

De mic copil am visat sa devin medic. Mama lucra asistentă medicală, iar eu mă jucam mereu cu seringele. Părinții, însă, au încercat de nenumărate ori să mă convingă să merg la Facultatea de Economie, pentru că anume aceasta era în trend pe atunci. Eu am optat, totuși, pentru medicină și nu renunț nici acum la profesie. În fiecare sâmbătă îmi consult pacienții mei într-o clinică privată. Profesia noastră nu ne oferă nici răgaz, nici zile libere și nici concediu. Am pacienți deja de mulți ani la care nu pot renunța, indiferent de funcția pe care o ocup.

lumi

Am trecut prin toate etapele meseriei. Încă din universitate am muncit în calitate de asistent medical. Am ales cea mai dificilă secție – cea de hepatologie. Acesta a fost scopul meu. Eram convinsă că un debut complicat te ajută să devii un bun profesionist. Timp de trei ani am avut aici gărzi de noapte și munceam sâmbăta și duminica. În paralel cu ceea ce studiam, am făcut și cursuri de masaj, acupunctură. Nu mă pot mulțumi doar cu ceva, mereu am nevoie de noi experiențe.

l

Pe final de studii am ales să fiu terapeut, iar în 2000 am stat la baza creării medicinii de familie în Moldova. Am fost unul dintre primii medici de familie de la noi din țară. În 2003 am primit titlul de cel mai bun medic de familie din țară. Șapte ani am lucrat pe acest segment. În timpul concediului de maternitate am decis să fac o perfecționare și să schimb un pic cursul meseriei mele. Atunci am făcut specializare în endocrinologie. Am mers la multe congrese privind diabetul și boli de nutriție și metabolism în România. Am făcut teza de doctor în științe medicale în diabet zaharat pe care am susținut-o în 2007. Tot în același an am început masteratul în sănătatea publică la Universitatea de Medicină. Iar în 2009 am primit funcția de șef al Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău.

lu

Lucrul de administrare mi-a plăcut enorm de mult. Am organizat diferite activități publice de promovare a modului sănătos de viață, a alimentației sănătoase. Am avut norocul să muncesc alături de o echipă de profesioniști. În fiecare funcție am avut câte un botez pe măsură. Pe 14 septembrie am fost numită șefă de direcție, iar pe 14 octombrie în centrul Chișinăului a avut loc o explozie chiar în timpul concertului de Hramul orașului. Așa cum câțiva tineri au fost răniți, eu m-am implicat din prima în acest caz. Iar la sfârșitul lunii octombrie a început gripa  care a provocat în acel an mai multe decese. Pot spune cu mâna pe inimă că anume gripa m-a călit pentru că a trebuit să fac față și situației, și jurnaliștilor și superiorilor.

lum

Ceea ce m-a ajutat mult în carieră a fost sinceritatea mea. Am spus mereu lucrurilor pe nume și anume datorită acestui fapt am avut și realizări. Despre primele decese de gripă am anunțat de la tribuna primăriei. Nu mi-a fost frică să le spun consilierilor municipali deschis despre toate problemele din sistem. Nu a fost ușor, dar am reușit să-i conving să majoreze bugetul pentru sănătate de la 12 milioane la 60 de milioane de lei. Nicio funcție nu a reușit să mă facă orgolioasă. Am fost întotdeuana cu picioarele pe pământ și am muncit zi și noapte pentru a îmbunătăți sistemul.

lumin

Funcția de medic-șef sanitar de stat al municipiului Chișinău a fost o adevărată provocare pentru mine.  Botezul de aici a fost cazul de la Golden Nica. Eu eram de doar două zile în această funcție când s-a produs acest caz ce a zguduit societatea. A fost atât de stresant, încât inițial am vrut să-mi dau demisia. Dar încet, încet am depățit această situație. Acum consider că m-am încadrat perfect și continui munca și proiectele începute încă la Primărie. Am reușit să facem mai multe evenimente publice de amploare printre care orășelul sănătății din centrul municipiului. A fost un eveniment care s-a bucurat de mare succes. Am făcut testări publice ale calității apei. Încercăm să marcăm zilele mondiale ale sănătății într-un mod neobișnuit, iar recent întreg orașul a asistat la un marș al Inimii.

l1

Activitățile mele nu se opresc aici. După masteratul în sănătate publică, am mai făcut un masterat în drept. Consider că un șef de instituție trebuie să cunoască bine și acest domeniu. Încerc să le reușesc pe toate  și mă ajută mult felul meu de a fi. Pe mine mă plictisesc vacanțele și weekend-urile. Viața mea este ziua de muncă și activitatea pe care o fac. După program am diferite activități în organizații obștești, evenimente de caritate. Recent am organizat mai multe concerte de caritate pentru a ajuta unele persoane.

Unul dintre concerte a fost pentru o angajată a Centrului de Sănătate Publică cu insuficiență renală. La următorul eveniment de acest gen, organizat deja pentru un copil bolnav de cancer, angajata noastră a venit prima și și-a cumpărat bilet la concert. Iar la următorul concert organizat pentru Anatol Dumitraș, bunica fetiței pe care noi am ajutat-o a copt plăcinte și sarmale și a adus pentru toți artiștii.

l2

Pe lângă toate activităţile pe care le am, eu predau și la Universitatea de Medicină, sunt asistent la catedra Medicină de Familie. În 2007 mi s-a propus şi un curs de nutriție la Universitatea de Stat la facultatea de Biologie. Am fost un pioner în acest domeniu. Așa cursuri nu existau la noi. Am fost în România la Fundația Alimentație Sănătoasă unde am făcut cunoștință cu mulți profesioniști și am participat la unele seminare din domeniu. În baza celor învățate la București am făcut curicula pentru studenții de la USM. Pentru cele 200 de ore ale cursului eram nevoită să pregătesc de fiecare dată prezentări, informații pentru studenți. După 3-4 ani am decis să adun acest materiale într-o carte, care ar servi și drept manual pentru studenți. În tipografie este deja a doua ediție a cărții Bazele Nutriției cu ajustări și completări.

lu3

În Moldova, în nomenclatorul de profesii nici nu există cea de nutriționist. Există doar un asistent pentru cantinele din spitale care oficial se numește dietolog. Acesta verifică cantitatea de produse și caloriile. Nutriționiștii încep abia acum să se dezvolte în Moldova. Sunt foarte puțini din păcate. În schimb sunt tot mai mulți oameni care ar vrea să cunoască bazele alimentației, vor să știe cum să mănânce sănătos și corect. Se observă în primul rând o tendință printre tineri de a se alimenta sănătos.

lu4

Nu-mi place cuvântul dietă și nicio dietă. Acestea te duc dintr-o extremă în alta. Sunt adepta unui mod sănătos de viață. Este mult mai bine să avem cinci mese pe zi și să calculăm caloriile, decăt să ne expunem unor restricții dragonice. Sportul și apa ar trebui să facă parte din viața fiecărui om.

Nu pot spune că există alimente pe care eu nu le mănânc deloc. Mănânc de toate, doar că încerc să o fac controlat. Fac sport de două-trei ori pe săptămână. Sâmbătă și duminică cu siguranță mă găsiți în sala de sport. Fac masaj, SPA. De la 30 de ani am grijă de față și corp, fac diverse proceduri de întreținere.

lu5

Familia s-a obișnuit deja cu viața mea extrem de activă. Dar dincolo de toate, eu îmi fac timp ca să gătesc pentru cei dragi, iar cina în familia noastră este sfântă. Ne adunăm cu toții adică și soțul și feciorul la cină, după care eu merg deja la evenimentele pe care le am pe agendă. Din păcate nu-mi plac petrecerile lungi de genul nunților și cumetriilor. Nu-mi place când toată lumea întârzie. Eu sunt extrem de punctuală, probabil că de vină este bunelul care este de naționalitate neamț și de la care am moștenit această calitate. Am încă foarte multe proiecte pentru viitor, pe care sper să le pot realiza.

alte Articole interesante