“Pedagogul anului 2012 ‘‘- Lucia Argint Căldare

Este o doamnă tonică, elegantă, optimistă, cu ochii strălucitori şi energici.

separator

După o carieră fructuoasă de mai bine de zece ani în calitate de profesoară de istorie la Liceul «Gheorghe Asachi» din Chişinău, Lucia Argint-Căldare  a fost desemnată anul acesta Pedagogul Anului şi a luat premiul întâi al concursului omonim.

Profesionist îndrăgostit de meserie, doctor în ştiinţe istorice, o mamă modernă şi o soţie atentă, Lucia Argint-Căldare ne dezvăluie micile ei trucuri pentru a avea un cotidian armonios şi viaţă împlinită la feminin.

Istoria este cea care…

Oferă zilnic fiecărei noi generații lecții înțelepte așa încât cei ce țin seama de experiența trecutului sunt în stare să prevină sau să evite anumite situații similare actuale…

A preda înseamnă…

A avea posibilitatea de a-mi revedea elevii, de care de obicei, mă atașez foarte mult, e o responsabilitate zilnică, deoarece antrenat în procesul predării trebuie să-ți controlezi emoțiile, trăirile, să cântărești cuvintele și să-ți verifici competențele.

Procesul se aseamănă puțin cu un examen cotidian sau cu ceea ce face un actor singur în scenă, fără efecte speciale de lumină sau fon muzical, care pe lângă textul cunoscut, trebuie să și improvizeze din mers, în așa mod, încât să țină  în suspans un public foarte divers și adesea nepregătit…

Nu e de mirare că după ore  te simți ca un actor în culise, fără energie, dar satisfăcut de ceea ce ai putut dărui.

Titlul de Pedagog al Anului mă face să mă simt…

Puțin încordată  la conștientizarea  efectelor ce poate produce un aşa fel de titlu. E ca și o medalie olimpică muncită ani în şir şi care are şi un revers.

Pe de o parte îți ”deschide niște uși”, adică noi posibilități și îți sugerează o mai mare încredere în forțele proprii, reversul însă, este mai puțin plăcut.

Succesul, de obicei, nu este pe placul tuturora. Curiozitatea nesănătoasă, banala invidie sau provocările răutăcioase, umbresc uneori bucuria realizărilor.

Ceea ce ai obținut cu  forțele proprii, fără pile și șpagă (cum deseori se crede), fiind ajutată doar de elevi și câțiva colegi.

În această situație se pot testa ușor calitățile de omenie și reciprocitatea în relații de prietenie…

Titlul poate deveni o povară în momentul în care  societatea așteaptă  să fii mereu competitiv,   ignorând  deliberat faptul că cel din fața lor este și el un om obișnuit, cu problemele și neplăcerile sale.

Și important e nu atât să deții (ajungi), ci să te menții…

Cărările nu există…

Ca şi în poezia lui Antonio Machado  ”Călătorul” :

” … nu există drum, drumul se face mergând,

Mergând doar croieşti cărare, iar de te uiţi înapoi,

vezi poteca ce nicicând n-ai s-o mai străbaţi, mergând…”.

Semnificația e simplă – suntem ursitorii propriului nostru destin, rezultatele vieții adesea depind de acele  fapte și opțiuni pe care le facem/alegem singuri.

Experiența ca și realizările se obțin cu timpul. Nimeni nu-ți poate sugera modelul perfect al succesului personal.

Important e să ținem cont unde pot duce și la ce duc uneori ”cărările”nebănuite.

Cei dragi…

De obicei suferă cel mai mult. Ceea ce nu-ți permiți cu cei străini, ți-o permiți cu cei dragi, crezi că ei iți vor da crezare și speri că vei fi iertată necondiționat, vei fi înțeleasă și acceptată, lucru care de fapt nu este corect…  Așa, cei dragi  sunt de obicei martorii crizelor mele de nervi, sunt victimele lipsei mele cronice de timp, nu am adesea timp  pentru ei, timp pentru ai asculta, ai mângâia.

Căci unde dragoste nu e…

Nu voi repeta versul cântecului, dar  fără dragoste la sigur nu poți crea, nu ”clădești” nimic productiv. Ai nevoie de acest sentiment nu doar pentru confortul tău sufletesc, a întemeia o căsnicie reușită sau pentru a crește un copil, trebuie să iubești și ceea ce faci, meseria aleasă.

Dacă investeşti prea mult în carieră – are de suferit familia, iar dacă consacri toată energia organizării vieţii de familie, nu-ți ajunge putere  pentru a participa la diversele proiecte propuse.

Partenerul de viaţă….

L-am ales acum câtva timp… nu după buzunar, fizic, proveniență socială sau perspectivă de carieră. Bunica îmi sugera să aleg ”după petic și cârpeală”, adică să-mi aleg o persoană care mi se potrivește.

Am decis că e jumătatea mea când am simțit că e omul  cu care am foarte multe în comun, care mă înțelege și mă acceptă așa cum sunt.

Avem mai mult de 10 ani la activ, dar chiar și acum  ne place să rămânem în doi, fie  mergem la teatru, fie să rămânem acasă să gătim împreună. Nu ne plictisim şi adesea nu avem nevoie de companie străină. Cred  că acest fapt ar putea servi drept un indicator al unei relații conjugale echilibrate și stabile.

Femeile trebuie să facă carieră ….

De dragul urmaşilor lor, pentru un viitor personal mai bun sau pentru autodezvoltare și autoafirmare.

Reuşita în carieră este un fel de «diplomă de merit »pe care ţi-o decernează cei care lucrează în acelasi domeniu cu tine și pe care ai reușit să-i convingi că ești cu adevărat bună în ceea ce faci.

Dar nu le este dat tuturor femeilor să realizeze o carieră strălucită. Trăim încă într-o societate influențată de tradiții patriarhale, de mentalitate etc.

Este cea mai grea alegere pe care trebuie să o facă o femeie pentru ca ea se face la o vârstă fragedă, când nu ai toate datele problemei referitoare la viitorul tău, dar trebuie să le presupui, să le anticipezi.

Viitorul tinerilor de azi

Depinde mult de ceea ce le oferă societatea actuală la moment. Copiii și tinerii sunt în mare măsură expuși la probleme, nevoi şi provocări noi în creştere, comparativ cu generaţiile anterioare.

Ei au înlocuit  comunicarea personală cu una virtuală, nu petrec suficient timp cu părinții, mulți își manifestă fățiș tendințele agresive, nu mai consideră necesară realizarea profesională și materială prin învățare și muncă, sunt dominați de dorințe materiale.

Dezamăgiți de oportunitățile ce li se oferă, după finisarea studiilor, mulți tineri aleg să plece la studii peste hotare, pentru a nu se mai întoarce acasă…

 Mi-aş sfătui copilul să…

Ce nu mi-aș sfătui copilul, decizia oricum îi va aparține. Sper că sfaturile mele îi vor prinde bine, nu vor avea valoarea necesară în cazul când eu singură nu-i voi putea oferi un model corect. Imi doresc cel mai mult  să crească un OM bun și realizat.

În viitor ….

În această epocă agitată, îmi este greu să-mi fac planuri de perspectivă pentru viitor. Încerc să mă bucur de orice zi pe care o trăiesc frumos și productiv.

Rămân însă o fidelă optimistă. Forța binelui în toate timpurile a fost cea care a cîștigat în final, în orice caz, toate basmele copilăriei se termină cu bine, din care motiv VREAU să CRED !

Text: Dana Virschi

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

#mamasita: Lilia Dediu – “Am mers la maternitate crezând că o să-mi țin puiul în brațe, dar…!”

Lilia Dediu, femeia care a reușit să-și regăsescă echilibrul după pierderea unui copil. Nu a fost un drum ușor, a avut nevoie de mult timp, susținere și grijă din partea oamenilor dragi pentru a nu se izola cu totul. O mamă pentru care familia este totul, îi pune mereu pe prim plan și se străduie să fie prezentă mereu când este nevoie de ea.

Azi la #mamasita cu Olesea Svecla avem o femeie fenomenală!

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

De ce nu vrea Dan Bălan să se căsătorească?
Articolul anterior
S-a sinucis bărbatul cu cele mai șocante modificări ale corpului
Articolul următor