Sfaturile de frumusețe ale româncei care a devenit model parizian la peste 60 de ani

Rodica Paléologue prezintă modă pentru case pariziene de top, a făcut un scurt-metraj pentru Louis Vuitton alături de David Bowie, este responsabilă de colecțiile în limba română la Biblioteca Națională a Franței, iar povestea ei de viață, demnă de roman, se regăsește în mărturisirile acesteia despre cum o româncă specialistă în limbi clasice ajunge manechin senior la Paris.

separator

După 30 de ani în Franța, românca a însușit spiritul și trucurile unei veritabile pariziene.

Ce au franțuzoaicele în plus și ce pot alte femei învăța din asta?

,,Sacha Guitry a spus „Dacă luxul este legat de bani, eleganța este legată de educație” (Le luxe est une affaire d’argent, l’élégance, une question d’éducation). Ce diferă la ele? Mai multe lucruri. În primul rând mentalul. Deși sunt departe de a fi foarte frumoase, își poartă vârsta cu eleganță. Aceasta rezultă dintr-un fel de rezervă, respect și capacitate de a-i asculta pe ceilalți fara să-i întrerupă (être à l’écoute, a doua regulă a eleganței). Apoi, stăpânirea de sine. O reală autonomie și afirmare discretă a personalității. Franțuzoaica își cultivă gusturile și pasiunile. A fost educată să nu se facă remarcată, dar știe că merită să i se acorde importanță. Este întreprinzătoare, eficace și caută efectul fără ostentație”, spune Rodica Paléologue.

Care sunt trăsăturile principale ale stilului vestimentar franțuzesc?

,,Aparența franțuzoaicelor este simplă și „sofisticabilă”. O ținută clasică simplă, dar bine croită, fără prea multe detalii. Fără decolteu adânc. O tunsoare passe partout, simplă, naturală, dar precisă, cu spălat pe cap aproape în fiecare zi si cu brushing săptămânal. Toc nu prea înalt, unghii îngrijite.

Franțuzoaica e prototipul Audrey Hepburn: brunețică, nu prea înaltă, cu părul tăiat au carré, necomplicată, ușoară, rapidă, grațioasă, inteligentă, înțelegătoare, fermecătoare, dar fără să se impună, e nederanjantă. De regulă nedespărțită de un șal pe care-l poartă diferit în funcție de ocazie: la gât, pentru aerul condiționat de la birou; pe umăr la o recepție; pe spate și brațe la teatru; înfășurată în el în avion. Sau, mai rar, poartă o blană de vizon și o poșetă mică”.

Sfaturile de frumusețe ale modelului Rodica Paléologue:

,,În ritualurile mele de frumusețe intră mentalul, sufletul și corpul. Nu prea fac sport, dar meseria de model implică exercițiul fizic. Adaug mersul pe jos și îmi rezerv o zi pe săptămână de stat în casă. Încerc să fiu din când în când cu mine însămi. În alimentație aplic principiul moștenit de la familie: puțin și bun. Nu fac nicio cură de slăbire. Mă hrănesc când mi-e foame. În farfurie, alimente colorate și variate, sursă de polivitamine și alte oligoelemente.

Primele două lucruri de care țin seama sunt apa și odihna. Mă preocupă fața, obrazul, dar încerc să nu neglijez mâinile și picioarele. Mizez pe demachiere îndelungată seara, urmată de o ușoară săpunire a feței și gâtului cu un produs non-agresiv și de o apă de trandafiri sau alta loțiune. Un gomaj din când în când și cremă nutritivă. Eu nu prea cred în toate produsele inovatoare, folosesc mai degrabă o cremă clasică. Din când în când, puțin ulei de ricin pe gene și sprâncene, la fel ca și pe păr și unghii. Exerciții pentru ochi și mușchii feței.

Baia de picioare cu apă rece n-o uit niciodată, mai ales la ore foarte târzii. După care, în sfârșit, citesc instalată în prealabil cu picioarele mai sus decât inima. Dimineața: duș local cu apă rece pe față, gât și brațe, plus duș rapid cu apă rece după fiecare baie. A fost sfatul unei verișoare, când aveam 17 ani.

Pentru păstrarea calității firului de păr, alternez utilizarea șamponului cu cea a cremei de păr. Deci mă spăl cu balsam, mă clătesc bine și la sfârșit îmi vărs pe creștet echivalentul unei căni de apă rece, pentru stimularea activității bulbului firului de păr.

Îmi descurc părul cu atenție în fiecare seară, cu excepția zilelor de shooting, la sfârșitul cărora (chiar și la ora trei dimineața uneori) ma cufund total în cadă.

Nu mă mai expun la soare decât minimul necesar. Am ascultat sfatul unei prietene și am avut norocul să-l urmez de 15 ani.

Fac exerciții rapide de alungire a articulațiilor. Stau în picioare în autobuz, ca exercițiu între momentele de destabilizare – foarte dese, din cauza pavajului de piatră al Parisului – și efortul de restabilizare a echilibrului. Solicită toți mușchii corpului. Încerc să-mi amintesc să-mi contractez din când în când prețioșii mușchi abdominali.

Am obiectivul să mă grăbesc din ce în ce mai mult, nu ca să-mi accelerez mișcările, ci pentru a contracara încetinirea naturală a corpului. Dar, în vederea întreținerii unei bune circulații, în afară de masaje îmi propun să nu mă mai lovesc tot timpul fara să-mi pese. Acum consider că este și un bun mijloc mnemotehnic de a întreține spiritul de vigilență, atât de necesar pentru a rămâne în formă și receptivă.

În fiecare zi fac câteva serii de exerciții de respirație, mai ales noaptea înainte de a adormi, pentru a realiza o armonie între activitatea inimii și cea a plamânilor.

Din când în când, mă las în pace”.

sursa

alte Articole interesante