Țara în care trăiesc cei mai sănătoși oameni, potrivit ediţiei din 2019 a clasamentului Bloomberg Healthiest

Anul acesta, Spania a devansat Italia și a devenit pentru prima oară cea mai sănătoasă ţară din lume. Poate e ceva în gazpacho (supa rece din roșii) sau paella (un preparat bazat pe orez), dar spaniolii sunt cei mai sănătoși oameni din lume.

separator

Potrivit ediţiei din 2019 a clasamentului Bloomberg Healthiest Country Index, care evaluează 169 de economii, în funcție de factorii care contribuie la starea generală de sănătate, Spania este cea mai sănătoasă țară din lume, scrie tabu.ro.

Alături de Spania şi Italia, pe primele zece poziţii se mai regăsesc alte patru state din Europa: Islanda (locul 3), Elveţia (locul cinci), Suedia (locul şase) şi Norvegia (locul nouă). Japonia este cea mai sănătoasă ţară din Asia, urcând pe locul patru, cu trei locuri mai sus față de precedenta ediţia a clasamentului, şi a devansat Singapore, aflată pe locul opt. Australia şi Israel se numără şi ele printre primele zece cele mai sănătoase ţări ale lumii, ocupând locurile şapte respectiv zece.

Bloomberg Healthiest Country Index a folosit variabile precum durata de viaţă şi impune penalităţi pentru riscurile la adresa sănătăţii precum fumatul şi obezitatea. De asemenea, sunt luate în considerare factorii de mediu precum accesul la apă curată şi salubritate. Spania are cea mai mare speranţă de viaţă la naştere în rândul statelor din Uniunea Europeană, iar la nivel global este depăşită doar de Japonia şi Elveţia, potrivit datelor oferite de ONU.

Până în 2040 Spania ar urma să aibă cea mai mare speranţă de viaţă din lume, aproape 86 de ani, urmată de Japonia, Singapore şi Elveţia. În analiza realizată în 2018 de European Observatory on Health Systems and Policies, se menţionează un declin în ultimul deceniu al bolilor cardiovasculare şi a deceselor din cauza cancerului, în Spania.

Potrivit cercetătorilor, acest fapt se datorează sistemului de sănătate bine organizat și obiceiurile alimentare care ar putea oferii unele indicii cu privire la starea de sănătate a locuitorilor Spaniei şi Italiei, în condiţiile în care „dieta mediteraneană, completată cu ulei de măsline şi nuci, duce la o incidenţă mult mai mică de boli cardiovasculare chiar decât cea asociată cu o dietă bazată pe grăsimi reduse”, arată un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universităţii din Navarra.

În schimb, în America de Nord, Canada se plasează pe locul 6 la nivel mondial, depăşind cu mult SUA şi Mexicul, care au căzut pe locurile 35 respectiv 53. Speranţa de viaţă în SUA este în scădere din cauza deceselor provocate de supradoza de medicamente şi cazurilor de suicid.

Cuba s-a plasat cu cinci locuri în faţa SUA, fiind singura ţară din categoria celor nu au un venit ridicat care se plasează atât de sus. Coreea de Sud a urcat şapte poziţii până pe locul 17 în timp ce China, ţară cu 1,4 miliarde de persoane, a urcat trei poziţii până pe locul 52. Speranţa de viaţă în China urmează să o depăşească pe cea din SUA până în 2040, potrivit Institute for Health Metrics and Evaluation.

La coada clasamentului sunt economiile din Africa sub-sahariană, care ocupă 27 din 30 cele mai nesănătoase ţări. Haiti, Afganistan şi Yemen sunt celelalte trei. Mauritius este cea mai sănătoasă ţară din Africa sub-sahariană, ocupând locul 74 la nivel global.

Moldova nu se regăseşte nici măcar printre primele 56 cele mai sănătoase ţări ale lumii. Moldova a fost inclusă în top 10 țări din lume cu cea mai nesănătoasă dietă, potrivit unui studiu realizat în 2018 de Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania.

alte Articole interesante