Daniela Burlaca despre scenă, roluri și erotism

A crescut printre artă şi oameni de cultură. Nu a făcut economie sau altă profesie pentru că în ele nu te poţi pierde şi regasi într-un interval de câteva minute.  Are o cariera de invidiat, dar şi o familie unită şi frumoasă. Daniela Burlaca este o mama iubitoare, o soţie unică, o prietenă devotată, o fiică respectuoasă. Toate aceste roluri au ajutat-o să îşi facă o carieră de invidiat de unii şi apreciată de alţii. Trăieşte într-un ritm de viaţă alert, dar “al ei”. Astăzi joacă la Teatrul “Eugen Ionescu”, mâine pune spectacole la Studio Geneza Art, iar în intervalul dintre ele prezintă şi regizează spectacole muzicale. Uneori, o poţi descoperi după un machiaj de clovn, animând copilaşii şi jucându-se cu ei. Daniela nu joacă în teatru, ea trăieşte prin teatru!

separator
interviu

Ce înseamnă pentru tine teatrul?

Teatrul pentru mine e tot – fericire și durere, tot ce e bine și rău, adevăr și minciună, dragoste și pasiune… Teatrul pentru mine e tot ce înseamnă viață! Doar acolo poți trăi mai multe vieți, te poți risipi și te poţi ridica, poți muri și imediat după îți poți continua viața… La acest capitol, cred că aș putea vorbi  ore în șir și tot nu aș putea încheia gândul și pune un punct.

Care dintre roluri te-a marcat cel mai profund?

419322_355721091115992_1173211050_nRolurile… Nu cred că am o colecție foarte mare, dar din tânăra experiență pe care o am, cred că sunt câteva care fac parte din introvertitul meu și care m-au marcat în aspect profesional. Veronica Micle s-a stins din viață la 4 august. Anume în această zi m-am născut eu peste mulți ani, iar astăzi o însuflețesc pe scena Teatrului Studio Geneza Art și mă regăsesc în scrisorile ei de dragoste către Eminescu. Any, din spectacolul Iosif și amanta sa pe care îl joc pe scena Teatrului Eugene Ionesco, este un alt personaj care m-a tulburat și m-a dezichilibrat cu desăvârșire. Este un personaj pe care-l trec prin carne și oase și care necesită de fiecare dată o concentrare profund dramatică. Anul trecut am avut onoarea să fiu nominalizată în cadrul Galei premiilor UNITEM pentru cel mai bun rol feminin, Regina Margareta, în spectacolul Principesa Ivona, tot la teatrul Eugene Ionesco. În general încerc să-mi creez pesonajul și să-mi construiesc rolul în așa fel ca să aibă continuitate și să rămână în memoria celor care stau dincolo de rampă. Eu nu-mi uit personajele!  Ele trăiesc în mine, se completează   reciproc, se mai ghiontesc câteodată, dar mă strădui repejor să fac pace între ele. Fiecare personaj e o parte din mine.

Recent ai pus în scenă spectacolul ,,Frumoasa Călătorie a urșilor panda…” în care ești și actriță și regizoare. Nu e dificil pentru o femeie fragilă ca tine?

59734_538138679540898_1856743483_n”Frumoasa călătorie a urșilor panda…”, a apărut în viața mea ca o revelație dacă pot spune așa. E al doilea spectacol  în care îmi testez potențialul  și abilitățile la capitolul regie. Îmbinarea dintre actorie și regie sub bagheta aceleiași persoane îți deschide cale verde fanteziei, nebuniei și poți da frâu liber tuturor limitelor și rezervelor. Indiscutabil este faptul că e dificil. În calitate de actriță  simt mereu necesitatea  de a fi direcționată de către regizor. În cazul dat, acesta era punctul cel mai slab, deoarece nu mă vedeam dintr-o parte, dar nici nu doream implicarea celei de-a treia persoane, adică a unui alt regizor, pentru că știam exact ce-mi doresc și ce scop mi-am pus cu acest spectacol. Până la urmă am reușit să îmbin regia cu actoria, stabilindu-mi niște sarcini, care să mă motiveze și să mă direcționeze pe o cale corectă. Cineva din personalități îmi spunea că este imposibil să iasa ceva calitativ, ca mai apoi să mă conving că totul e posibil dacă știi ce ai de făcut și dacă îți dorești foarte mult.

În ce postură te simţi mai confortabil, actriță sau regizor?

Cât de aproape n-ar fi acești doi termini, esența e diferită totuși. Confortabil da! În ambele roluri mă simt în apele mele. Mi-ar fi foarte dificil să fac o alegere, mai ales că sunt abia la început. Iar inspirația vine… important să nu pierzi starea!

Scenele intime din spectacole nu-ți perturbează viața de familie?563572_538134719541294_1611357683_nÎntrebarea ta mă duce cu gândul la anumite scene intime din filmele celebre, unde intimitatea, departe nu e din cea mai discretă. Nu cred că am trecut vreun hotar sau am pășit peste careva bariere, nu am pozat nud și nu am apelat la mijloace de expresie abordate într-o maniere vulgară. Am primit de la părinți o educație care niciodată n-o să-mi permită să trec peste limite, să fac ceva de prost gust, care să mă defavorizeze sau să mă plaseze într-o postură nu tocmai decentă. Sunt conștientă de tot ce fac și întotdeauna, înainte de a face un pas decisiv, cer sfatul celor în care am cea mai mare încredere, printre care e și soțul meu. De aceea, scenele mai îndrăznețe de până la moment sunt aprobate de familia mea.

Parinţii te susțin în cariera ta. Cum au reacționat la rolul tău din ,,Frumoasa Călătorie a urșilor panda…”

485190_538142779540488_660623256_nPărinții mei își iubesc copiii cu desăvirșire. Eu și fratele meu am fost crescuți  cu multă căldură și dragoste, dar întotdeauna există și o doză de educație mai drastică. Bineînţeles că lucrul la spectacolul ”Frumoasa călătorie a urșilor panda…”, a trezit în părinții mei multe curiozități și întrebări. Până la urmă a învins încrederea care au avut-o în mine. După repetiția generală a spectacolului, mi-au spus printre lacrimi că descoperă lucruri noi în mine de care poate nici nu au bănuit. Părinții mei sunt din același domeniu și știu cum se mănâncă această pâine. E și firesc să-și facă griji pentru familia mea, dar le mulțumesc mult pentru educația ce mi-au oferit-o, în așa mod ca să pot răspunde de faptele mele și să fiu ferm convinsă că cei mai dragi sufletului meu – părinții, nu vor fi jenați și nu vor trage cu obrazul.

Nu îți este frică de reacția celor din jur la un anumit rol jucat?

Știi vorba – lasă lumea să vorbeasca, că gura lumii n-o poți opri!  Nu mi-e frică! Dimpotrivă, fiecare părere mă mobilizează, fie că e pro sau contra, este un stimul pentru mine. Bineînțeles nu sunt indiferentă la reacția celor din jur, dar mă conduc mereu după deviza că tot ce se face se face spre bine! Mi-e frică numai de durerea sufletească, iar lumea… cât va fi, atât va vorbi. Și cum am mai zis undeva – să le dea Dumnezeu sănătate tuturor celor care ne vorbesc!

Cât de ușor îți este să joci scenele cu tentă erotică?

473064_463207650367335_341771727_oUșor sau greu? (zâmbește) Depinde și cu cine le joci! Trebuie, probabil, să ne depășim complexele și să ne facem meseria profesionist.  Un actor pe scenă trebuie și să râdă când nu-i vine deloc a râde, să plângă când nu poate plânge, să moară  când e viu de-a binelea. Uneori  ne tenteză scenele mai picante, atât pe noi, cât și pe spectator. De aceea, scenele cu tentă erotică în mod normal, și în opinia mea, trebuie camuflate în așa fel, găsită așa o cheie de rezolvare și o soluție subtilă, care ar face abstracție de senzațiile naturale, pentru că aici deseori e momentul slab al profesiei, sau poate riscul profesiei, nu te pui cu sentimentele umane. Până la urma, consider că un actor profesionist trebuie să știe să manevreze cu instrumentul său, să-l acordeze când trebuie, unde trebuie și, important – să nu-i sară coardele.

Chiar dacă multe actrițe ar vrea să fie în rolul tău din spectacolul ,,Frumoasa Călătorie a urșilor panda…”, alături de un actor așa bine făcut, nu multe ar avea curajul. Tu de unde storci curajul și inspirația?

325290_463207477034019_1982224138_oEu nu storc curajul și inspiratia! Eu mă inspir de la oamenii cu care lucrez și prind curaj când văd că lucrurile sunt în ascensiune. E și firesc să fii încrezut în propriile forțe și să-ți aplici curajul când ai un partener pe măsură, care te provoacă și cu care îți place să împarți spațiul scenic. Asta conteaza foarte mult! Cred că sunt o norocoasă, deoarece până la moment am avut parte de parteneri buni, cu capacități, actori cu care mi-a fost interesant să lucrez. Iar în ceea ce îl privește pe actorul Nicu Țurcanu, e acel model care contemplează mai multe abilități: este foarte agil, temperamental și maniabil.

dana burlacaO recomandare din partea unei femei deosebite și curajoase pentru cititoarele unica.md

Consider că o femeie trebuie să știe în primul rând ce vrea de la viață. Iar viața e prea scurtă ca să facem risipă din ea. De aceea, trăiți-vă viața picătură cu picătură, savurați-o cu ardoare, la fel cum ați bea un strop de apă pe timp de arșiță și cum ați înghiți o fărimitură de pâine în plină foame. Pentru că aceasta-i viața noastră, unică și a noastră, alta nu mai e și vom fi pe lume numai cât vom fi…

text: Natalia Bodiu

Ce se întâmplă cu viața ta sexuală când dormi după-amiaza?

Specialiștii spun că un pui de somn la amiază are o mulțime de beneficii susținute de știință, cum ar fi reducerea oboselii, îmbunătățirea performanței, suține atenția și îmbunătățește starea de spirit. Dar știai că și viața ta sexuală poate beneficia de somul de dupa-amiaza?

Potrivit profesorului de psihologie de la Universitatea din California și coautor al cărții „Take a Nap! Change Your Life”, Sara Mednick, un pui de somn poate face câteva lucruri utile viața ta sexuală, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței și a dispoziției generale.

Poate deloc surprinzător, somnul și viața ta sexuală sunt strâns legate. În timp ce lista lucrurilor care se întâmplă cu corpul tău atunci când încetezi să faci sex include somn prost, lipsa somnului poate dăuna și vieții tale sexuale. Somnul și sexul împărtășesc o relație simbiotică.

Lipsa somnului a fost asociată cu libidoul scăzut și excitarea sexuală slabă la femei și cu disfuncția erectilă la bărbați. Potrivit omul de știință Matthew Walker, hormonii noștri reproductivi, esențiali pentru sănătatea sexuală, sunt afectați atunci când nu dormim suficient. „Tinerii care dorm doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână vor avea un nivel de testosteron care este cel al unei persoane cu 10 ani mai în  vârstă din punct de vedere biologic decât ei”, a spus Walker. Având niveluri scăzute de testosteron înseamnă că este posibil să ai un apetit sexual scăzut și probleme la obținerea unei erecții. Pentru femei, somnul insuficient le poate afecta hormonul luteinizant și hormonul foliculostimulant; sănătatea sexuală și fertilitatea unei femei depind de funcționarea corectă a acestor hormoni.

Potrivit unui studiu din 2015 realizat pe femei, publicat în The Journal of Sexual Medicine, a dormi doar o oră în plus a fost asociat cu o șansă crescută cu 14% de a intra în intimitate cu partenerul.

Experții subliniază că somnul de după-amiază nu poate înlocui somnul recomandat pe timp de noapte, dar dacă te simți obosit și nu te poți concentra în timpul zilei, un pui de somn de 20 de minute ar putea fi benefic. S-ar putea să te pună într-o dispoziție mai bună și să-ți ofere rezistența pentru a intra în intimitate.

Sfatul este să limitezi somnul 30 de minute, o oră  și să nu îți strice  odihna pe timpul nopții, care poate fi direct legată de viața ta sexuală. „Avem două momente pe zi în care ritmul nostru circadian se schimbă și devenim adormiți în mod natural: prima dată este noaptea, iar a doua este după prânz”, a spus dr. Robert Oexman, cercetător la Institutului Sleep to Live.

Dacă te confrunți cu somnolență excesivă în timpul zilei și ai nevoie de somn pentru a te simți odihnit în mod constant, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Totul, de la depresie și probleme cu tiroida până la tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, ar putea fi de vină. Dacă se întâmplă acest lucru, verifică starea ta cu medicul de familie.

sursa

Acestea sunt semnele că partenerul şi-a pierdut interesul. Psihoterapeut: „Atunci vezi clar că e o problemă”

Cu trecerea timpului, relațiile de cuplu pot suferi schimbări și, uneori, semnalele subtile pot indica faptul că un partener și-a pierdut interesul.

Este important să fim conștienți de aceste semne, a arătat bioenergoterapeutul basarabean Lidia Fecioru la emisiunea „Adevăruri ascunse”, de peste Prut, scrie antena3.ro.

Primul semn că partenerul de viaţă şi-a pierdut interesul este că nu-și face timp pentru tine, se reține cu prietenii, ar sta mai mult la serviciu, stă pe telefon şi altele asemenea, a arătat Lidia Fecioru.

Potrivit ei, o astfel de persoană caută tot timpul să aibă gașcă, să nu cumva să fie doar cu partenerul. „Că atunci se diminuează atenția și vezi clar că e o problemă”, a spus ea. 

Un alt semn al distanțării emoționale este lipsa romantismului. „Nu mai există romantismul. Uită să mai cumpere o floare, uită să facă complimente, uită să dea atenţie”.

Şi faptul că nu te consideră o prioritate poate fi un semn că legătura dintre voi s-a slăbit.

Atenţie la partenerul care nu se ceartă niciodată! „Sunt cupluri care se despart în tăcere, care nu s-au certat niciodată dar se despart”, a spus Lidia Fecioru. Potrivit ei, când nu dezbați o situație tensionantă înseamnă că nu-ți pasă de celălalt ori a început să nu-ți pese.

Când nu te mai cerți înseamnă că nu-ți mai pasă

Dacă partenerul începe să fie nervos, aparent fără motiv, ar putea fi un alt semnal de alarmă.

Întreabă-ți partenerul ce-l enervează cu adevărat, îndeamnă Lidia Fecioru.

Comunicarea deschisă este cheia în astfel de situații. 

Înainte de a trage concluzii, încercați să discutați despre preocupările voastre și să explorați împreună posibile soluții.

Lidia Fecioru este originară din Republica Moldova, acolo unde a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Legală. Tot în Republica Moldova a și lucrat, pentru o vreme, ca medic legist la Departamentul de Crimă Organizată din Chișinău. În anul 1991, Lidia Fecioru s-a mutat în România, unde și-a deschis propriul cabinet de bioterapie și medicină alternativă.

Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți. Ce așteptări au de la viață

Potrivit unui sondaj Gallup, persoanele care sunt căsătorite declară că sunt mult mai fericite decât cele care se află într-o relație, indiferent de stadiul ei.

„Oricum ai analiza aceste date, vedem un avantaj destul de mare al căsătoriei în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața”, a declarat autorul sondajului, Jonathan Rothwell, economist principal la Gallup, potrivit CNN, preluat de Digi24.

Din 2009 până în 2023, peste 2,5 milioane de adulți din Statele Unite au fost întrebați cum și-ar evalua viața actuală, zero fiind cel mai rău rating posibil și 10 fiind cel mai bun.

Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe respondenți cum anticipează că va fi nivelul lor de fericire în următorii 5 ani. Pentru a fi considerată norocoasă, o persoană trebuia să-și acorde un rating de cel puțin șapte la data sondajului și să anticipeze un rating de cel puțin opt în viitorul apropiat.

Pe parcursul perioadei în care a fost realizat studiul, persoanele căsătorite au declarat în mod constant niveluri de fericire mai mari decât cele necăsătorite, variind între 12% și 24% mai mult, în funcție de an. Educația este un predictor puternic al fericirii, dar datele au arătat că adulții căsătoriți care nu au urmat liceul își evaluează viața mai favorabil decât adulții necăsătoriți cu o diplomă de studii superioare.

„Lucruri precum rasa, vârsta, sexul și educația contează. Dar căsătoria pare să conteze mai mult decât acele lucruri atunci când vine vorba de mulțumire, statisfacție și de a trăi mai bine”, a spus Bradford Wilcox, profesor de sociologie și director al National Marriage Project de la Universitatea din Virginia. Wilcox a supravegheat studiul realizat de Gallup.

Poate că fericirea legată de căsătorie are ceva de-a face cu ceea ce oamenii așteaptă de la ea, a spus Ian Kerner, terapeut specializat în relații de cuplu.

„În practica mea din ultimul deceniu am observat o trecere treptată de la „căsătoria din dragoste” la „căsătoria pentru parteneriat”, ceea ce înseamnă că oamenii îi aleg din ce în ce mai mult pentru căsătorie pe cei mai buni prieteni decât pe cei cu care au o relație pasională”, a mai spus Kerner pentru CNN.

Deși acest lucru poate duce la probleme de atracție, oamenii își aleg, totuși, parteneri alături de care regăsesc stabilitate pe termen lung, a mai precizat terapeutul.

Rochii în trend pentru primăvara-vara 2013! (40 foto)
Articolul anterior
Eurovision-ul Național a intrat în repetiție generală
Articolul următor