Despre alinturi…

Săptămâna promitea să aducă ceaţă, iar eu, tot în ceaţă eram cu editorialul. Mă tot gândeam ce aş putea să sriu, mai bine zis despre ce?! Şi ca să îmi vină inspiraţia, cobor îndată spre alimentara de după colţ să îmi iau… zefir (pentru inspiraţie!!!)

separator
Despre alinturi, vocabularul copiilor şi… femeieşti!

Vânzătoarea, parcă o mai văzusem eu în ultimii 9 ani de când sunt aici, dar nu ştiu cum, nu prea observasem că seamănă întocmai cu vânzătoarele celea de pe vremuri, din anii 70-80: cu bonetă scrobită, cu o “destrăbălare” de şorţ, care mai des îl văd în filmele pentru adulţi, cu un bust ce sta să dea “din covată”. Maaamă! De roşul ăla carmin de pe buze şi de bentiţele de “doliu” (de sub unghii), tac.

  • Doamnă, bună ziua. Vă rog, 200 de grame de zefir.
  • Alb sau în ciocolată?!
  • Alb, mulţumesc.
  • Cel alb nu e proaspăt, da este zefiraş de la alt producător.
  • Nu, mulţumesc.
  • Staţi, da poate o prăjiturică. Sunt proaspete, sare ea ca arsă când înţelege că nu “m-a prins”.
  • Nu, mulţumesc. Am vrut doar zefir.
  • Da poate nişte gogoşele. Avem cu cremă de vanilie şi fără. Se topesc. Hai, luaţi nişte gogoşele…
  • Sărut mâna, nu. Nu am voie.

Şi o zbughesc arsă de acolo… Mergeam spre casă şi nu înţelegeam de ce sunt atât de enervată: pentru că trebuie să scriu şi nu am inspiraţie, pentru că nu am găsit zefir şi acum nu am nici dispoziţie, sau… pentru că mă ţinu duduia asta mare şi rotundă cu zefiraş, prăjiturică, gogoşică.

Da, mă enervase femeia asta cu diminutivele ei. Aşadar despre asta voi scrie. Despre cât de enervante şi drăgălaşe pot fi ele. Ele ne îndulcesc existenţa şi ne ajută să ne pierdem identitatea. Să nu ziceţi nu, vă rog.

Ia întrebaţi un bărbat, pe neprins de veste, cum o cheamă pe nevastă-sa… Credeţi că-şi va aminti?! Dacă nu s-au certat aseară, va răspunde: “Cum o cheamă pe cine?! Pe iubirea mea?! A?! Pe ea…”, iar dacă s-au certat, atunci… scuze. Imaginaţia mea nu e atât de bogată.

Dacă vă iubiţi, vreţi să găsiţi cele mai frumoase cuvinte din lume, cele mai nemaipomenite apelative… cuvintele care alintă. E firesc. E chiar drăguţ şi mi-ar plăcea să mai retrăiesc odată acele începuturi. Dar, cu toată dragostea care pluteşte în aer, eu cred că se pot limita cei ce se iubesc la clasicele bomboane şi flori. Eu nicidecum nu înţeleg cum poţi să îi spui unui bărbat roşcat, înalt, lăţos, care poartă 46 la încălţăminte…  “buboc” (nici măcar “boboc”; până la urmă asta e varianta literară), sau unei femei care nu are lacăt la gură toată ziua – ”vrăbiuţă”. O fi ciripit vrăbiuţa, dar nu e totuşi moară stricată aşa cum e vecină-mea de la etaj 4 care mă scoate din minţi serile şi dacă e să fim sinceri, cântăreşte cât o morsă. De ce nu îi spune morsă, a?!

Ei şi mai încolo, ca în pădure…

Ia să îmi spuneţi, ce are în vedere un bărbat când îşi sună femeia, iubita sau… amanta şi o întreabă: “Ce face guriţa mea?!”. Eu i-aş fi răspuns: “Guriţa ta numai ce a spus o tâmpenie!”.

Să nu credeţi că sunt împotriva alintăturilor. Nicidecum. Dar parcă tot îmi vine să rog pe cei care se numesc căţei, curci, boboci… să fie mai inventivi. Dacă îi place femeii să i se spună vrăbiuţă când cântăreşte un centner, e în regulă. Nu am nicio problemă. Pur şi simplu nu înţeleg.

cupluriEi, da ăsta nu e cel mai rău. Mă întreb uneori ce conotaţie are cuvântul… “pisi” pentru un neiubitor de pisici care îi spune aşa nevestei lui?!

“Pisi, mergi la masă?” sau “Pisi… ce mâncăm azi?!” sau “Pisoieş… eşti supărat?!  Avem azi oaspeţi la cină!”. După o zi în care m-am trezit, am pregătit dejunul şi am strâns de pe masă, apoi i-am trimis pe toţi de-acasă pe unde le este rostul şi iar m-am apucat de gătit, apoi mi-am amintit că zilele astea parcă spălasem nişte rufe şi ar fi tocmai momentul să le înşir pe funie şi, să le mai fac loc şi pe masa de călcat unde mă aşteaptă un alt vraf de cămăşi, blugi şi… albituri, apoi… iar pus pe masă şi strâns… Şi după acest “carusel” ce nu are pauză, să-mi vină bărbatul acasă şi să îmi spună… Pisi?! O, nu… Nici nu vreau să-mi imaginez care dintre tigăi pot să o sacrific.

E altceva dacă îmi spui că am cap de curcă, adică sunt proastă rău, da nu mă fă găinuşă, te rog. Şi nu mă fă “răţucă”… asta o fi aceeaşi răţuşcă, da?! La ce oare se gândeşte bărbatul ăsta când i se adresează, alintând-o, răţușcă?! S-o fi gândit la povestea lebedei; pe mine mă duce gândul la tuleie, cotorul cela al penelor nedezvoltate… brrr. Nu, cu siguranţă, nu vreau să mi se spună răţușcă, bombonică, gogoşică, nici steluţă, nici bijuterie, nici comoară, nici pufuleţ, nici veveriţă.

Dar, cred că nu îmi e de-ajuns pentru azi şi vreau să continuu cu diminutivele.

Mi-am mai amintit de o mămică care îşi certa copilul într-o cafenea acum câteva săptămâni. Nu înţelegea ea ce prăjitură vrea să aleagă cel mic. Mi-am zis atunci că eu aş fi mai puţin tolerantă, asta până s-au aşezat la masa de alături şi am auzit cum îi vorbea copilului. Pentru câteva minute mi-a fost cu neputinţă să înţeleg în ce limbă vorbeşte… Îngăima ceva, dar era greu de înţeles… Cred că am citit pe buzele ei (deşi codul bunelor maniere nu prea aprobă aşa ceva). În tot ce a spus nu am auzit un cuvânt viu, întreg, matur; un cuvânt pe care copilul să aibă şansa să îl prindă şi din altă sursă, să îl audă aşa cum a fost el “creat”: păpicuţă, pateuţ, ceişor, sălăţică, ciocolăţică şi plimbărică…

Pur şi simplu nu îmi venea să cred că îi dă copilului atâtea sarcini, unui copil de aproape 3 ani.

Cum să decodifice el ce vrei tu să spui?! Cum să înţeleagă ce bombăneşti tu sub nas?! Ce vrei să îţi răspundă copilul, când dintr-un cuvânt atât de uşor de pronunţat, cum ar fi kiwi… tu îl pui să audă, să înţeleagă şi, altădată să îţi şi ceară o kiwiuţă…

Cred  că nu e nevoie să dau mai multe exemple…

Voi cum “vă împăcaţi” cu diminutivele?! Pe tine cum te alintă soţul?!

P.S. Şi pe mine mă alintă, dar am avut noroc să fie original.

Ce se întâmplă cu viața ta sexuală când dormi după-amiaza?

Specialiștii spun că un pui de somn la amiază are o mulțime de beneficii susținute de știință, cum ar fi reducerea oboselii, îmbunătățirea performanței, suține atenția și îmbunătățește starea de spirit. Dar știai că și viața ta sexuală poate beneficia de somul de dupa-amiaza?

Potrivit profesorului de psihologie de la Universitatea din California și coautor al cărții „Take a Nap! Change Your Life”, Sara Mednick, un pui de somn poate face câteva lucruri utile viața ta sexuală, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței și a dispoziției generale.

Poate deloc surprinzător, somnul și viața ta sexuală sunt strâns legate. În timp ce lista lucrurilor care se întâmplă cu corpul tău atunci când încetezi să faci sex include somn prost, lipsa somnului poate dăuna și vieții tale sexuale. Somnul și sexul împărtășesc o relație simbiotică.

Lipsa somnului a fost asociată cu libidoul scăzut și excitarea sexuală slabă la femei și cu disfuncția erectilă la bărbați. Potrivit omul de știință Matthew Walker, hormonii noștri reproductivi, esențiali pentru sănătatea sexuală, sunt afectați atunci când nu dormim suficient. „Tinerii care dorm doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână vor avea un nivel de testosteron care este cel al unei persoane cu 10 ani mai în  vârstă din punct de vedere biologic decât ei”, a spus Walker. Având niveluri scăzute de testosteron înseamnă că este posibil să ai un apetit sexual scăzut și probleme la obținerea unei erecții. Pentru femei, somnul insuficient le poate afecta hormonul luteinizant și hormonul foliculostimulant; sănătatea sexuală și fertilitatea unei femei depind de funcționarea corectă a acestor hormoni.

Potrivit unui studiu din 2015 realizat pe femei, publicat în The Journal of Sexual Medicine, a dormi doar o oră în plus a fost asociat cu o șansă crescută cu 14% de a intra în intimitate cu partenerul.

Experții subliniază că somnul de după-amiază nu poate înlocui somnul recomandat pe timp de noapte, dar dacă te simți obosit și nu te poți concentra în timpul zilei, un pui de somn de 20 de minute ar putea fi benefic. S-ar putea să te pună într-o dispoziție mai bună și să-ți ofere rezistența pentru a intra în intimitate.

Sfatul este să limitezi somnul 30 de minute, o oră  și să nu îți strice  odihna pe timpul nopții, care poate fi direct legată de viața ta sexuală. „Avem două momente pe zi în care ritmul nostru circadian se schimbă și devenim adormiți în mod natural: prima dată este noaptea, iar a doua este după prânz”, a spus dr. Robert Oexman, cercetător la Institutului Sleep to Live.

Dacă te confrunți cu somnolență excesivă în timpul zilei și ai nevoie de somn pentru a te simți odihnit în mod constant, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Totul, de la depresie și probleme cu tiroida până la tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, ar putea fi de vină. Dacă se întâmplă acest lucru, verifică starea ta cu medicul de familie.

sursa

Acestea sunt semnele că partenerul şi-a pierdut interesul. Psihoterapeut: „Atunci vezi clar că e o problemă”

Cu trecerea timpului, relațiile de cuplu pot suferi schimbări și, uneori, semnalele subtile pot indica faptul că un partener și-a pierdut interesul.

Este important să fim conștienți de aceste semne, a arătat bioenergoterapeutul basarabean Lidia Fecioru la emisiunea „Adevăruri ascunse”, de peste Prut, scrie antena3.ro.

Primul semn că partenerul de viaţă şi-a pierdut interesul este că nu-și face timp pentru tine, se reține cu prietenii, ar sta mai mult la serviciu, stă pe telefon şi altele asemenea, a arătat Lidia Fecioru.

Potrivit ei, o astfel de persoană caută tot timpul să aibă gașcă, să nu cumva să fie doar cu partenerul. „Că atunci se diminuează atenția și vezi clar că e o problemă”, a spus ea. 

Un alt semn al distanțării emoționale este lipsa romantismului. „Nu mai există romantismul. Uită să mai cumpere o floare, uită să facă complimente, uită să dea atenţie”.

Şi faptul că nu te consideră o prioritate poate fi un semn că legătura dintre voi s-a slăbit.

Atenţie la partenerul care nu se ceartă niciodată! „Sunt cupluri care se despart în tăcere, care nu s-au certat niciodată dar se despart”, a spus Lidia Fecioru. Potrivit ei, când nu dezbați o situație tensionantă înseamnă că nu-ți pasă de celălalt ori a început să nu-ți pese.

Când nu te mai cerți înseamnă că nu-ți mai pasă

Dacă partenerul începe să fie nervos, aparent fără motiv, ar putea fi un alt semnal de alarmă.

Întreabă-ți partenerul ce-l enervează cu adevărat, îndeamnă Lidia Fecioru.

Comunicarea deschisă este cheia în astfel de situații. 

Înainte de a trage concluzii, încercați să discutați despre preocupările voastre și să explorați împreună posibile soluții.

Lidia Fecioru este originară din Republica Moldova, acolo unde a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Legală. Tot în Republica Moldova a și lucrat, pentru o vreme, ca medic legist la Departamentul de Crimă Organizată din Chișinău. În anul 1991, Lidia Fecioru s-a mutat în România, unde și-a deschis propriul cabinet de bioterapie și medicină alternativă.

Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți. Ce așteptări au de la viață

Potrivit unui sondaj Gallup, persoanele care sunt căsătorite declară că sunt mult mai fericite decât cele care se află într-o relație, indiferent de stadiul ei.

„Oricum ai analiza aceste date, vedem un avantaj destul de mare al căsătoriei în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața”, a declarat autorul sondajului, Jonathan Rothwell, economist principal la Gallup, potrivit CNN, preluat de Digi24.

Din 2009 până în 2023, peste 2,5 milioane de adulți din Statele Unite au fost întrebați cum și-ar evalua viața actuală, zero fiind cel mai rău rating posibil și 10 fiind cel mai bun.

Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe respondenți cum anticipează că va fi nivelul lor de fericire în următorii 5 ani. Pentru a fi considerată norocoasă, o persoană trebuia să-și acorde un rating de cel puțin șapte la data sondajului și să anticipeze un rating de cel puțin opt în viitorul apropiat.

Pe parcursul perioadei în care a fost realizat studiul, persoanele căsătorite au declarat în mod constant niveluri de fericire mai mari decât cele necăsătorite, variind între 12% și 24% mai mult, în funcție de an. Educația este un predictor puternic al fericirii, dar datele au arătat că adulții căsătoriți care nu au urmat liceul își evaluează viața mai favorabil decât adulții necăsătoriți cu o diplomă de studii superioare.

„Lucruri precum rasa, vârsta, sexul și educația contează. Dar căsătoria pare să conteze mai mult decât acele lucruri atunci când vine vorba de mulțumire, statisfacție și de a trăi mai bine”, a spus Bradford Wilcox, profesor de sociologie și director al National Marriage Project de la Universitatea din Virginia. Wilcox a supravegheat studiul realizat de Gallup.

Poate că fericirea legată de căsătorie are ceva de-a face cu ceea ce oamenii așteaptă de la ea, a spus Ian Kerner, terapeut specializat în relații de cuplu.

„În practica mea din ultimul deceniu am observat o trecere treptată de la „căsătoria din dragoste” la „căsătoria pentru parteneriat”, ceea ce înseamnă că oamenii îi aleg din ce în ce mai mult pentru căsătorie pe cei mai buni prieteni decât pe cei cu care au o relație pasională”, a mai spus Kerner pentru CNN.

Deși acest lucru poate duce la probleme de atracție, oamenii își aleg, totuși, parteneri alături de care regăsesc stabilitate pe termen lung, a mai precizat terapeutul.

Ce fac femeile chineze condamnate la moarte, înainte de execuție!
Articolul anterior
Minciuna noastră de toate zilele
Articolul următor