Mihaela Dvornic – designerul care creează genți cu atitudine și stil

În orice activitate, pe lângă munca zilnică trebuie să pui și foarte mult suflet, răbdare și pasiune. Fără aceste calități munca nu își are rostul. Asta ne spune Mihaela Dvornic, tânăra care confecționează cele mai neobișnuite gentuțe existente pe piața de acasă. Pasiunea pentru arta plastică a descoperit-o încă din adolescență, când împreună cu alte colege frecventa Școala de Pictură din orașul Dondușeni. Un mare impact asupra Mihaelei l-a avut mămica și unchiul său, care au observat în ea, o fărâmă de talent și au încurajat-o să-și continue studiile în domeniul artelor vizuale. Apoi, a urmat Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea Arte Plastice și Design. La sfârșitul anilor de studii, fiind inspirată de arhitectura tradițională rurală a realizat o colecție vestimentară intitulată „Poarta Neamului”, cu care a participat la concursuri naționale și internaționale, obținând locuri de frunte.

separator

Am fost curioasă să aflu totuși, mai multe despre pasiunea Mihaelei Dvornic. De aceea, am provocat-o la un interviu despre originalitate și împlinire sufletească.

 • unicamd unica.mdCum a început totul?
 • Mihaela D.Ideea realizării genților din lemn a apărut în 2014, în cadrul cursului de Prelucrare artistică a pielii. Fiind animată de dorința de a crea ceva original și de a combina pielea naturală cu alte materiale, am realizat o cercetare în literatura de specialitate. Astfel, am descoperit gențile din lemn, care au început a fi confecționate în mici ateliere la începutul anilor 1920, evoluând ca design și stil până în prezent. Ideea creării genților din lemn a fost implementată și de brand-uri cu renume internațional, precum Dolce & Gabbana sau Chanel. Ulterior, pentru a accesoriza colecția „Poarta Neamului”, am învățat diverse tehnici caracteristice prelucrării artistice a lemnului: marquetry, tăietura geometrică, perforarea, pirogravarea, etc., tehnici pe care continui să le implementez la crearea genților.
 • unicamd unica.mdDe unde te inspiri?

 • Mihaela D.Principala sursă de inspirație sunt elementele arhitecturale tradiționale: tipul de acoperiș cu șindrilă, prispa și coloanele casei, poarta tradițională, dar și piesele de mobilier și cele decorative, precum ar fi lada cu zestre din casa mare. În procesul de decorare a genților mă inspiră ornamentica tradițională, în special motivele fitomorfe, spre ex. pomul vieții.

 • unicamd unica.mdCum ți s-a schimbat viața de când ai început să faci handmade?

 • Mihaela D.Viața mea nu s-a schimbat semnificativ, dar am devenit mult mai organizată, întrucât trebuie să acord timp mai multor activități. Uneori sunt nevoită să lucrez până dimineața, dar munca realizată din plăcere și rezultatul final mereu îmi creează senzația de împlinire sufletească.
 • unicamd unica.mdCum îți prezinți produsele și cine de fapt sunt clientele tale?

 • Mihaela D.Produsele pe care le realizez încerc să le promovez, participând la diverse târguri și expoziții de design sau handmade. Cel mai recent eveniment a fost Expoziția internațională specializată „Moldova Fashion Expo”. Clientele mele sunt femeile ce poartă dragostea pentru cultura și tradițiile noastre, ele apreciază atât piesele autentice tradiționale, cât și cele ce au la bază elemente sau motive tradiționale.
 • unicamd unica.mdCe fel de materiale folosești la crearea gentuțelor tale?

 • Mihaela D.Materialul de bază este lemnul. Cel mai frecvent folosesc teiul, deoarece este mai ușor, astfel gentuțele sunt mai accesibil de purtat zi de zi. Optez și pentru lemnul de stejar sau nuc, care impresionează prin structura deosebită. Un alt material este pielea naturală, pe care o selectez în funcție de factură și nuanțele coloristice, pentru a crea o combinație perfectă cu structura și culoarea lemnului genții. Pentru finisajul genților utilizez furnitură din metal: sisteme de închidere, catarame, lanțuri decorative, inele și capse pentru fixarea și asamblarea elementelor genților.
 • unicamd unica.mdCât a costat cea mai scumpă geantă?

 • Mihaela D.Cea mai scumpă geantă a costat 2000 de lei.
 • unicamd unica.mdCum ai descrie o gentuță by Mihaela Dvornic?

 • Mihaela D.O gentuță by Mihaela Dvornic este o piesă creată cu mult suflet, atenție și dedicație. O geantă din lemn este practică, versatilă, durabilă în timp, fiindu-i caracteristic un design laconic și original care mereu va scoate din anonimat proprietara.
 • unicamd unica.mdCare este motto-ul, după care te ghidezi?

 • Mihaela D.O să-l citez pe speakerul motivațional Lorand Soares Szasz, care menționează – „Dă 100% în ceea ce faci, indiferent ce faci!”
 • unicamd unica.mdCrezi, că totul ce se întâmplă în viață nu este întâmplător?

 • Mihaela D.Consider că, fiecare decizie, eveniment sau experiență din viața noastră își are rolul său. Nimic nu este întâmplător, întrucât toate contribuie la dezvoltarea personală și ne formează ca oameni cu anumite valori și principii de viață. Cred cu desăvârșire, că gândurile se materializează, iar dorințele sau scopurile noastre pot fi atinse, aplicând „arta pașilor mici”.
 • unicamd unica.mdCe planuri de viitor ai?

 • Mihaela D.Tind să vorbesc despre realizări și mai puțin despre planuri de viitor.

Foto: Cristina Tanasescu

alte Articole interesante

Alte Articole interesante