Motivele pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații

În țara noastră, speranța de viață a bărbaților este 67, 2 de ani, iar în cazul femeilor de 75 de ani. Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii cu 7,8 ani. Peste tot în lume situația este similară: femeile trăiesc mai mult decât bărbații.

separator
femeibarbati_65883500

Dar de ce “sexul puternic” nu este chiar atât de “puternic” după cum susține expresia? Potrivit lui Marianne Legato, profesor, doctor în medicină clinică la Universitatea Columbia, bărbații sunt dezavantajați din punct de vedere biologic și sociologic, încă din momentul nașterii, comparativ cu femeile. Iată din ce motive!

1. Femeile sunt mai “puternice” încă din uter

Din momentul concepției, numărul băieților este de 2,5 ori mai mare decât cel al fetelor. Însă, pe parcursul dezvoltării intrauterine, fetușii masculi sunt mult mai predispuși la infecții prenatale și la alte probleme medicale, astfel că, până la momentul nașterii, raportul se echilibrează: la un băiat se naște o fată. Acest fapt arată o vulnerabilitate intrauterină în cazul băieților. Totodată, băietii se dezvoltă fizic mai lent decât fetele, atât până în anii pubertății, cât și în uter, fapt care crește riscul unei morți premature sau riscul subdezvoltării la nivelul plămânilor și al creierului. Așadar, biologic, de la naștere, bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile.

2. Femeile sunt mai precaute

Spre deosebire de natura mai aventuroasă a băieților, fetele sunt mai precaute încă din copilările. Acest lucru explică de ce morțile cauzate de accidentări în rândul bărbaților sunt mai numeroase decât decesele accidentale ale femeilor. Și acest fapt dovedit științific are tot cauze biologice: lobii frontali, parte a creierului ce induce simțul responsabilității și furnizează capacitățile de calculare a riscului, se dezvoltă mult mai lent la bărbați decât la femei. Din acest motiv bărbații își asumă mereu riscuri fizice și nu numai mai mari decât femeile.

Sursa 

 

alte Articole interesante