Plantele ce cresc dorința sexuală


Valentin Pescaru,
psiholog, psihoterapeut, sexolog
http://psihologultau.net

În articolul precedent ”Stimulentele sexuale – un ajutor vieții intime”  am vorbit despre funcționarea organelor genitale odată cu înaintarea în vârstă și cum contribuie folosirea unor substanețe la obținerea unei erecții mai bune la bărbați și a orgasmului la femei. În acest articol voi continua cu lista unor plante care refac dorința sexuală.

Hawthorn (Crataegus pinnatifida – sub formă de fruct) – este bogat în bioflavonoide, care au efect de relaxare și de dilatare a vaselor sanguine, și este liderul remediilor pentru hipertensiune. Reduce efortul depus de inimă pentru a menține circulația sanguină, și reduce stresul și presiunea sanguină asupra inimii. Substanțele bioflavonoide fortifică vasele sanguine și măresc fluxul sanguin spre diferitele părți ale corpului.

berriesHorny Goat (Iarba Țapului – Epimedium sagittatum – planta întreagă) – este un afrodisiac recunoscut pentru creșterea libidoului atât la bărbați cât și la femei, și pentru îmbunătățirea funcțiilor erectile la bărbați. Cunoscut și ca Epimedium, planta a fost menționată în cărți medicinale chinezești foarte vechi. În zilele noastre, planta are un loc important în Medicina Tradițională Chineză și începe să câștige popularitate și în restul lumii. De asemenea, este cunoscut ca având efect în creșterea nivelului de testosteron, de stimulare a inervației senzitive și de refacere a dorinței sexuale. A fost dovedit că stimulează glandele supra-renale și declanșează mărirea secreției hormonale. Cercetările efectuate au demonstrat că această plantă mărește substanțial cantitatea de spermă ejaculată și densitatea ei.

3Catuaba (Erythroxylum catuaba – coaja) – originar din Brazilia, Catuaba a fost folosit de-a lungul istoriei medicinei naturiste drept un afrodisiac, acționând asupra sistemului nervos, fiind folosit cu succes împotriva impotenței sexuale, a nervozității și a oboselii.

4Saw Palmetto (Serenoa repens – fruct) – descoperit de indienii Maya, numit de ei leacul iubirii, este utilizat în Statele Unite și în Europa pentru efectele terapeutice asupra prostatei și asupra tractului urinar. Este utilizat și pentru creșterea dorinței sexuale și pentru efectul stimulator în formarea țesuturilor organelor. Saw palmetto sau palmierul-ferastrau (palmierul pitic) – este un palmier originar din America de Nord, al cărui fruct a fost folosit de către indienii americani în tratarea tulburărilor aparatului genito-urinar și ca tonic pentru întărirea organismului prin nutriție din timpuri străvechi. Era administrat bărbaților pentru a stimula funcționarea testiculelor și a ameliora iritațiile mucoaselor, în special, a celor ale aparatului genito-urinar și a prostatei. Era administrat femeilor pentru a trata tulburări ale glandei mamare (se credea că utilizarea sa pe termen lung ducea la mărirea sânilor). Mai multe studii farmacologice s-au axat asupra utilizării extractului din frunzele de palmier-fierăstrău în tratarea tulburărilor comune ale prostatei – hiperplazia benignă a prostatei (BPH). Aproximativ 50-60% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 40-59 ani prezintă BPH. Aceasta afecțiune este caracterizată de creșterea frecvenței micțiunilor, trezirea în timpul nopții pentru golirea vezicii și reducerea forței și calibrului urinării. Se crede că această afecțiune are drept cauză acumularea testosteronului în prostată. Odată ajuns în prostată, testosteronul este transformat într-un hormon mai puternic, dihidrotestosteronul (DHT). Acest compus stimulează multiplicarea excesivă a celulelor, ceea ce duce la mărirea prostatei. Principala acțiune a extractului de palmier-fierastrau în tratarea BPH este inhibarea conversiei intraprostatice a testosteronului în DHT și a inhibării transportului și legăturilor intracelulare ale DHT. În prezent, aplicația clinică principală a fructelor de palmier-fierastrau este tratarea BPH. Având în vedere farmacologia sa, extractul poate fi util și în afecțiunile legate de excesul de androgeni la femei, precum hirsutismul și boala polichistică ovariană.

alte Articole interesante