Psihologul Gaspar Gyorgy, despre bărbații care înșeală: „Nu sunt nici prădători, sunt mai degrabă însingurați”

Infidelitatea bărbaților este o problemă ce bulversează femeile la propriu, unele care au fost înșelate își inoculează vehement ideea că toți, dar absolut toți bărbații din lumea aceasta sunt niște fustangii și la un moment dat oricum vor trăda. E firesc să fii dezamăgită, dar nu e deloc indicat să trăiești cu gândul că nu mai există bărbatul care te va iubi și îți va fi fidel.

separator

gaspar


Psihologul Gaspar Gyorgy explică de ce înșeală unii bărbați și care este atribuția amantei.

Puține fenomene din psihologie sunt atât de greu de înțeles, pentru mintea ocupată a omului modern, pe cât este sexualitatea masculină. Deși în zilele noastre există o mișcare socio-culturală tot mai serioasă pentru a reduce diferențele dintre cele două sexe, atunci când vine vorba despre plăcerea sexuală, explicațiile nu pot fi reduse doar pentru că ne plac teoriile „simple”.

Când intenționăm să înțelegem plăcerea sexuală, între bărbați și femei există diferențe semnificative care încep încă din copilărie. Este adevărat că drumul nostru în viață, indiferent de gen, este acela de a deveni independenți și autonomi, dar avem nevoie și să ne păstrăm „dependența” emoțională și psihologică față de cei care se îngrijesc de noi și față de care adesea nutrim o loialitate ascunsă.

Și deoarece în majoritatea familiilor mamele sunt cele care-și asumă în primul rând provocările parentajului, desprinderea și separarea privește cu precădere relația mamă-copil.

Până în acest punct, traseul este similar, la fete și la băieți. Însă procesul se diferențiază din momentul în care băieții nu doar că trebuie să se desprindă de mamele lor, dar au și sarcina suplimentară de a se identifica cu un sex total diferit – ei trebuie să se masculinizeze. Fetele au și ele obiectivul psihologic al distanțării față de mame, însă nu și de sexul acestora. Din acest motiv am putea spune că sarcina dezvoltării psihologice este ceva mai complicată pentru băieți decât pentru fete – sau așa cum spune și Esther Perel – „fata se naște femeie, în timp ce băiatul devine bărbat”.

60487105

„Devenirea bărbatului” adesea poate să atragă după sine o negare sau respingere a feminității. Proces deloc ușor sau confortabil pentru băiatul care încă are multă nevoie de mama lui și care adesea ajunge să întâmpine o serie de dificultăți în gestionarea emoțiilor de vinovăție, rușine și responsabilitate psihologică față de mamă. Astfel, băieții trebuie să respingă în mod simbolic persoana de care au multă nevoie și de a cărei fericire și bunăstare sunt profund preocupați – iar această durere, dacă nu este procesată, poate duce la nenumărate distorsiuni de relaționare în etapa adultă și poate explica adesea rătăcirile relaționale ale bărbatului.

Parcursul către propria masculinitate nu este deloc ușor și adesea ajunge să se complice în situațiile în care băiatul nu poate relaționa ușor cu tatăl său. De care are mare nevoie, fiind în căutarea unui model masculin potrivit și gata să se atașeze unui alt adult. Băieții au astfel nevoie să se apropie de tații lor pentru a-și dobândi energia necesară masculinizării. Însă, din nefericire, această nouă legătură rar se produce ușor, din cauza faptului că majoritatea taților sunt absenți fizic și emoțional. Societatea românească, și nu numai, încă se află într-o criză în ceea ce privește modelele masculine sănătoase. Mult prea adesea băieții sunt lăsați de izbeliște să descopere singuri regulile de relaționare cu fetele, și, astfel, de timpuriu sunt dobândite eronat lecțiile relaționării cu sexul opus.

Prinși între dorința de apropiere și teama de a-și pierde identitatea masculină, aflată în construcție, viitorii bărbați ajungă să-și dezvolte relații ambivalente cu femeile. Realitate care adesea se oglindește în relațiile pe care bărbatul le are la maturitate. Din start, bărbații pornesc cu o mare vulnerabilitate pe drumul relaționării și de aici pot să apară ulterior nenumărate complicații psihologice și sexuale.

Un stereotip fals: infidelitatea este specific masculină

Dacă este să privim întregul fenomen și proces al sexualității masculine putem înțelege mai ușor de ce în societate este larg răspândit mitul care ne spune că infidelitatea este specifică cu precădere bărbatului. În ciuda dovezilor tot mai frecvente de infidelitate în cazul femeilor, mintea colectivă este plină de povești cu iz stereotipic, în care trădarea sexuală și abandonul sunt manifestări de regulă masculine. Însă, infidelitatea nu se produce niciodată din senin. Aceasta are de-a face cu un triunghi compus din trei psihologii diferite: partenerul/soțul – considerat din start predispus către infidelitate și lipsă de loialitate, partenera/soția – văzută drept victima și o terța persoană, amanta – care este „cealaltă femeie”.

În acest minunat triunghi conjugal, „el” este încurajat chiar și social să calce strâmb, grație convingerilor de genul „așa sunt băieții” – ceea ce poate să-și aibă rădăcina în impresiile primare pe care le avem despre detașarea băiatului de mamă. O femeie care ar face asta este imediat etichetată drept „ușoară” – ceea ce automat impune o limită femeilor atunci când vine vorba despre a-și satisface plăcerile sexuale care nu-și mai găsesc locul în relația de cuplu.

14267552872c80ba77

Amanta caută să creeze plăcere unui bărbat matur și ocupat

Pe de altă parte, amanta este adesea fata care a avut o relație lipsită de conținut cu tata, care probabil a fost prea strict sau veșnic nemulțumit, și care inconștient caută să creeze plăcere unui bărbat matur și ocupat – reconstruind scena copilăriei. Într-un final, toți trei sunt prinși într-o complexă capcană psihologică de dorință și suferință, care poate avea consecințe tragice sau îi poate motiva pe cei implicați să-și schimbe viețile în mai bine.

Vechiul proverb care spune că „Bărbații profită de dragoste să ajungă la sex, iar femeile profită de sex să ajungă la dragoste” este într-o mică parte adevărat, însă doar dacă privim relațiile la nivel superficial. Dacă îndrăznim a privi dincolo de aparențe, dacă avem curajul să citim printre rânduri, vom vedea că stereotipurile de genul „Bărbatul gândește numai cu capul cel mic, și nu cu cel mare”, sunt nu doar greșite, dar și dăunătoare tuturor. Deoarece le lasă pe femei derutate și frustrate în legătură cu ceea ce-și doresc (sau nu) bărbații cu adevărat. Iar pe bărbați îi face să se simtă rușinați în sinea lor și blochează comunicarea între cele două sexe, despre care oricum se spune că nu este punctul forte al bărbatului.

Astfel ne-ar prinde tare bine o cură de demitizare și dezvăluire a adevărului cu privire la sexualitatea masculină. Nici într-un caz nu cred că bărbații, în adâncul sufletelor, le privesc pe femei ca fiind inferioare sau niște simple obiecte de satisfacție sexuală; mai degrabă psihologia ne arată că aceștia sunt îngrijorați în ceea ce le privește. Nu sunt egoiști, ci mai degrabă vinovați – acea vinovăție bazală a trecerii la masculinitate. Nu sunt nici prădători, sunt mai degrabă însingurați. Par să aibă mai multă putere decât femeile, dar, de obicei simt că au mai puțină. Iar motivul real pentru care uneori bărbații le discreditează pe femei este teama – să nu se simtă ei înșiși discreditați și trădători.

Ghidați de o imagine ceva mai reală cu privire la ceea ce se întâmplă cu bărbatul în procesul devenirii sale, societate îl poate înțelege mai bine și putem deveni mai lucizi de psihologia băieților și stadiile specifice de dezvoltare prin care trec aceștia. Și poate chiar am putea ajunge în punctul în care bărbații vor dobândi o atitudine mai deschisă față de lucrurile cu care se confruntă și poate vor reuși să vorbească liber despre acestea.

Atunci când stereotipurile despre sexualitatea masculină vor fi înlocuite cu o înțelegere reală, vor avea de câștigat ambele sexe – ne spune expertul în psihologie masculină Michael Bader.

Sursa
 

Ce se întâmplă cu viața ta sexuală când dormi după-amiaza?

Specialiștii spun că un pui de somn la amiază are o mulțime de beneficii susținute de știință, cum ar fi reducerea oboselii, îmbunătățirea performanței, suține atenția și îmbunătățește starea de spirit. Dar știai că și viața ta sexuală poate beneficia de somul de dupa-amiaza?

Potrivit profesorului de psihologie de la Universitatea din California și coautor al cărții „Take a Nap! Change Your Life”, Sara Mednick, un pui de somn poate face câteva lucruri utile viața ta sexuală, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței și a dispoziției generale.

Poate deloc surprinzător, somnul și viața ta sexuală sunt strâns legate. În timp ce lista lucrurilor care se întâmplă cu corpul tău atunci când încetezi să faci sex include somn prost, lipsa somnului poate dăuna și vieții tale sexuale. Somnul și sexul împărtășesc o relație simbiotică.

Lipsa somnului a fost asociată cu libidoul scăzut și excitarea sexuală slabă la femei și cu disfuncția erectilă la bărbați. Potrivit omul de știință Matthew Walker, hormonii noștri reproductivi, esențiali pentru sănătatea sexuală, sunt afectați atunci când nu dormim suficient. „Tinerii care dorm doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână vor avea un nivel de testosteron care este cel al unei persoane cu 10 ani mai în  vârstă din punct de vedere biologic decât ei”, a spus Walker. Având niveluri scăzute de testosteron înseamnă că este posibil să ai un apetit sexual scăzut și probleme la obținerea unei erecții. Pentru femei, somnul insuficient le poate afecta hormonul luteinizant și hormonul foliculostimulant; sănătatea sexuală și fertilitatea unei femei depind de funcționarea corectă a acestor hormoni.

Potrivit unui studiu din 2015 realizat pe femei, publicat în The Journal of Sexual Medicine, a dormi doar o oră în plus a fost asociat cu o șansă crescută cu 14% de a intra în intimitate cu partenerul.

Experții subliniază că somnul de după-amiază nu poate înlocui somnul recomandat pe timp de noapte, dar dacă te simți obosit și nu te poți concentra în timpul zilei, un pui de somn de 20 de minute ar putea fi benefic. S-ar putea să te pună într-o dispoziție mai bună și să-ți ofere rezistența pentru a intra în intimitate.

Sfatul este să limitezi somnul 30 de minute, o oră  și să nu îți strice  odihna pe timpul nopții, care poate fi direct legată de viața ta sexuală. „Avem două momente pe zi în care ritmul nostru circadian se schimbă și devenim adormiți în mod natural: prima dată este noaptea, iar a doua este după prânz”, a spus dr. Robert Oexman, cercetător la Institutului Sleep to Live.

Dacă te confrunți cu somnolență excesivă în timpul zilei și ai nevoie de somn pentru a te simți odihnit în mod constant, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Totul, de la depresie și probleme cu tiroida până la tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, ar putea fi de vină. Dacă se întâmplă acest lucru, verifică starea ta cu medicul de familie.

sursa

Acestea sunt semnele că partenerul şi-a pierdut interesul. Psihoterapeut: „Atunci vezi clar că e o problemă”

Cu trecerea timpului, relațiile de cuplu pot suferi schimbări și, uneori, semnalele subtile pot indica faptul că un partener și-a pierdut interesul.

Este important să fim conștienți de aceste semne, a arătat bioenergoterapeutul basarabean Lidia Fecioru la emisiunea „Adevăruri ascunse”, de peste Prut, scrie antena3.ro.

Primul semn că partenerul de viaţă şi-a pierdut interesul este că nu-și face timp pentru tine, se reține cu prietenii, ar sta mai mult la serviciu, stă pe telefon şi altele asemenea, a arătat Lidia Fecioru.

Potrivit ei, o astfel de persoană caută tot timpul să aibă gașcă, să nu cumva să fie doar cu partenerul. „Că atunci se diminuează atenția și vezi clar că e o problemă”, a spus ea. 

Un alt semn al distanțării emoționale este lipsa romantismului. „Nu mai există romantismul. Uită să mai cumpere o floare, uită să facă complimente, uită să dea atenţie”.

Şi faptul că nu te consideră o prioritate poate fi un semn că legătura dintre voi s-a slăbit.

Atenţie la partenerul care nu se ceartă niciodată! „Sunt cupluri care se despart în tăcere, care nu s-au certat niciodată dar se despart”, a spus Lidia Fecioru. Potrivit ei, când nu dezbați o situație tensionantă înseamnă că nu-ți pasă de celălalt ori a început să nu-ți pese.

Când nu te mai cerți înseamnă că nu-ți mai pasă

Dacă partenerul începe să fie nervos, aparent fără motiv, ar putea fi un alt semnal de alarmă.

Întreabă-ți partenerul ce-l enervează cu adevărat, îndeamnă Lidia Fecioru.

Comunicarea deschisă este cheia în astfel de situații. 

Înainte de a trage concluzii, încercați să discutați despre preocupările voastre și să explorați împreună posibile soluții.

Lidia Fecioru este originară din Republica Moldova, acolo unde a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Legală. Tot în Republica Moldova a și lucrat, pentru o vreme, ca medic legist la Departamentul de Crimă Organizată din Chișinău. În anul 1991, Lidia Fecioru s-a mutat în România, unde și-a deschis propriul cabinet de bioterapie și medicină alternativă.

Studiu: Oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, dar sunt mai fericiți. Ce așteptări au de la viață

Potrivit unui sondaj Gallup, persoanele care sunt căsătorite declară că sunt mult mai fericite decât cele care se află într-o relație, indiferent de stadiul ei.

„Oricum ai analiza aceste date, vedem un avantaj destul de mare al căsătoriei în ceea ce privește modul în care oamenii își evaluează viața”, a declarat autorul sondajului, Jonathan Rothwell, economist principal la Gallup, potrivit CNN, preluat de Digi24.

Din 2009 până în 2023, peste 2,5 milioane de adulți din Statele Unite au fost întrebați cum și-ar evalua viața actuală, zero fiind cel mai rău rating posibil și 10 fiind cel mai bun.

Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe respondenți cum anticipează că va fi nivelul lor de fericire în următorii 5 ani. Pentru a fi considerată norocoasă, o persoană trebuia să-și acorde un rating de cel puțin șapte la data sondajului și să anticipeze un rating de cel puțin opt în viitorul apropiat.

Pe parcursul perioadei în care a fost realizat studiul, persoanele căsătorite au declarat în mod constant niveluri de fericire mai mari decât cele necăsătorite, variind între 12% și 24% mai mult, în funcție de an. Educația este un predictor puternic al fericirii, dar datele au arătat că adulții căsătoriți care nu au urmat liceul își evaluează viața mai favorabil decât adulții necăsătoriți cu o diplomă de studii superioare.

„Lucruri precum rasa, vârsta, sexul și educația contează. Dar căsătoria pare să conteze mai mult decât acele lucruri atunci când vine vorba de mulțumire, statisfacție și de a trăi mai bine”, a spus Bradford Wilcox, profesor de sociologie și director al National Marriage Project de la Universitatea din Virginia. Wilcox a supravegheat studiul realizat de Gallup.

Poate că fericirea legată de căsătorie are ceva de-a face cu ceea ce oamenii așteaptă de la ea, a spus Ian Kerner, terapeut specializat în relații de cuplu.

„În practica mea din ultimul deceniu am observat o trecere treptată de la „căsătoria din dragoste” la „căsătoria pentru parteneriat”, ceea ce înseamnă că oamenii îi aleg din ce în ce mai mult pentru căsătorie pe cei mai buni prieteni decât pe cei cu care au o relație pasională”, a mai spus Kerner pentru CNN.

Deși acest lucru poate duce la probleme de atracție, oamenii își aleg, totuși, parteneri alături de care regăsesc stabilitate pe termen lung, a mai precizat terapeutul.

Acest bărbat are grijă de copiii bolnavi în fază terminală
Articolul anterior
Alina Druță, tânăra care creează accesorii, lenjerie și haine în vogă!
Articolul următor