Un elev de la Liceul Academiei de Ştiinţe a fost premiat la Iași: tânărul a inventat o instalație care reduce consumul de apă al unei case

Un elev de la Liceul Academiei de Ştiinţe din Chişinău a fost premiat la expoziţia internaţională Euroinvent 2018, la Iaşi. Igor Serdeşniuc a participat cu o instalaţie care reduce consumul de apă al unei case prin reutilizarea apei potabile, fără a recurge la filtrare.

separator

Dispozitivul, cu denumirea ITS Smart Shower, inventat de elev, este instalat adiţional la sistemul de canalizare şi poate economisi până la 50 de litri de apă potabilă pe zi. Apa potabilă care poate fi reutilizată fără a recurge la procesul de filtrare este separată şi păstrată într-un rezervor. Apa care conţine impurităţi poate fi filtrată sau păstrată într-un alt rezervor şi utilizată pentru instalaţiile igienice ce nu necesită apă curată.

Adolescentul de clasa a XI-a s-a făcut remarcat şi la concursuri locale, câştigând Medalia de Aur şi Diplomă de Gradul I la INFOINVENT, în 2017. Igor Serdeşniuc a fost desemnat drept cel mai inventiv tânăr şi de către delegaţia din Portugalia, care i-a oferit Premiul mare – Medalia de Aur şi Diplomă de Gradul I.

Elevul a lucrat, de asemenea, la un sistem de ventilare care măsoară nivelul de gaze nocive în încăpere, iar în caz de necesitate, filtrează aerul.

sursa: www.tvrmoldova.md

alte Articole interesante