Un proiect de lege care introduce penalităţi pentru utilizarea recipientelor din plastic, a fost înregistrat la Parlament

Un proiect de lege care introduce penalităţi pentru utilizarea/comercializarea pungilor, paharelor, farfuriilor, paharelor şi a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum şi a beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, a fost înregistrat de Parlamentul R. Moldova.

separator
Inițiativa aparține unui grup de deputați din fracțiunea ACUM. O astfel de iniţiativă a fost propusă şi de Partidul Democrat. „Deşi în textul iniţial al proiectului erau penalităţi, în textul pentru lectura a doua ele dispar. Astfel, legea devine una pur declarativă, pe hârtie arată bine, iar realitatea nu se schimbă. Şi cineva continuă să facă bani pe o activitate care poluează”.

Deputații spun că proiectul actual vine să introducă penalităţile pentru a descuraja comercializarea plasticului.

„Nu e un moft şi nu este o chestie de „modă”. Schimbările climatice sunt o realitate imediată şi un risc real pentru existenţa umanităţii. Impactul climei asupra vieţii noastre se va agrava, iar ca să supravieţuim va trebui să vedem o mobilizare fără precedent. Tot mai multe ţări înţeleg asta. Tot mai mulţi oameni depun presiune pe guvernele lor. R. Moldova nu face suficient pentru a-şi aduce contribuţia”, mai spun oficialii.

Un trilion de pungi de plastic sunt folosite zilnic în lume, potrivit National Geographic.

Potrivit proiectului înaintat, pentru utilizarea/comercializarea recipientelor din plastic, persoanele fizice ar putea să fie sancţionate cu amendă de la trei mii la 4.500 de lei, iar persoanele juridice – cu amendă de la şase mii la 12 mii de lei.

sursa: www.tvrmoldova.md

alte Articole interesante