Un tânăr geniu olandez promite să curețe de plastic întregul ocean planetar

Boyan Slat, inventator și antreprenor olandez în vârstă de 24 de ani, a intrat în Cartea Recordurilor Guinness la vârsta de numai 14 ani, lansând simultan 213 rachete de apă. Acum, geniul și-a stabilit un obiectiv ambițios – de a curăța de plastic oceanul planetar.

separator
Tânărul a prezentat deja un sistem de bariere plutitoare pentru capturare și a primit un premiu special de la Institutul de Tehnologie din Delft. Astfel, Boyan a început să-și pună ideile în practică.

În 2011, în timpul vacanței în Grecia, inventatorul a observat că sub apă există mai mult gunoi de plastic decât pește. În 2013, a fondat Fundația Ocean Cleanup Foundation și a început cercetarea. Pe parcursul unui an, ideea unei stații de colectare și reciclare a materialelor plastice a generat investiții de peste 2 milioane de dolari. Fundația a publicat un raport de 530 de pagini cu privire la proiectul său. O pată imensă de gunoaie doar în oceanul pacific are 80 mii de tone de plastic pe o suprafață de 1,6 milioane de kilometri pătrați.

Platformele autonome, cu o lungime de câțiva kilometri, colectează chiar și cele mai mici deșeuri, în timp ce vețuitoarele subacvatice sunt protejate și nu cad în sistem. Prima cercetare practică a avut loc în largul coastei Japoniei. Boyan sugerează că, în 5 ani, va reuși să curățe jumătate din pata imensă de deșeuri din Oceanul Pacific. Sistemul de colectare a gunoiului va fi completat cu noi resurse și va atinge capacitatea maximă până în 2020.

alte Articole interesante