Uniunea Europeană nu mai tipărește bancnote de cinci sute de euro. Care este motivul?

De ieri, Europa nu mai tipărește bancnote de cinci sute de euro din motiv că acestea sunt utilizate frecvent de infractori. Bancontele date ar urma să dispară din circulație în câțiva ani.

separator
Decizia a fost anunțată în mai 2016 de către Banca Centrală Europeană, care s-a arătat îngrijorată că aceste bancnote favorizează activități ilegale. Spre exemplu, un milion de euro cântărește puțin peste două kilograme, și poate fi ascuns într-un rucsac de laptop.

Aceeași sumă în bancnote de o sută este de șase ori mai grea și necesită mijloc de transport mai vizibil. În prezent există aproximativ 52 de milioane de bancnote de cinci sute de euro, transmite protv.md.

Anterior, Banca Națională a Moldovei a declarat că bancnota va rămâne un mijloc legal de plată și își va păstra valoarea și după anul 2018. Aceasta va putea fi schimbată în continuare la unitățile de schimb valutar de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la băncile comerciale, și utilizată pentru efectuarea plăților în țările zonei euro.

alte Articole interesante