Cum ne protejăm de alergiile de primăvară?

Polen, fungi, alergenii casnici… Deși la prima vedere sunt substanțe inofensive, organismul nostru poate reacționa diferit la alergenii enumerați mai sus. Primăvara poate fi numit sezonul nasului înfundat, care curge neîncetat, al ochilor roșii și al strănuturilor repetate. De vină ar fi polenul care ”bântuie” în aer în mod excesiv și provoacă alergii. Cum să ne protejăm de alergiile de primăvară și ce teste trebuie să facem pentru a afla dacă suntem sau nu alergici la un anumit antigen, aflăm de la medicul alergolog, Stela Eftodiev.

separator
Stela Eftodiev, medic alergolog , specialist în diagnosticul de laborator Invitro Diagnostics
  • Ce înseamnă, de fapt, alergiile?

Alergia este definită ca o reacție exagerată a sistemului imunitar la pătrunderea substanțelor alergene (antigene). În ultimii ani crește morbiditatea maladiilor alergice sezoniere datorita poluării mediului ambiant.

  • Ce tipuri de alergii se întâlnesc primăvara?

Calendarul polenic din Moldova cuprinde perioadele: aprilie – mai, atunci când are loc înflorirea arborilor și arbuștilor (plop, arin, arțar, mesteacăn, frasin, stejar, nuc, pin), iunie – august – polenul cerealelor sau gramineelor (secara, ovăz, orz) și august – octombrie – polenul ierburilor (ambrozie, pelin). Sporii mucegaiurilor atmosferice (Cladosporium herbarum,Alternaria) deasemeni sunt in perioada sezoniera.

  • Cum se manifestă alergiile de sezon și pe cine afectează cel mai mult?

Afectează preponderent persoanele cu predispunere la alergii, adulții care în anamneză au intoleranța la unele produse alimentare. Apariția simptomelor clinice coincide cu perioada de polenizare. Cel mai frecvent este rinoconjunctivita alergica, care se manifesta prin strănut frecvent ,rinoree,obstrucție nazala, prurit nazal,ocular,lacrimații; uneori accese de astm bronhic; alergodermatoze.

  • Ce fel de teste trebuie să facem pentru a exclude sau a cunoaște exact de ce tip de alergie suferim?

Testele paraclinice sunt foarte importante pentru stabilirea diagnosticului și prevenirea formelor severe a alergiilor sezoniere. Testele se pot efectua ‚’’ In Vivo’’ ( teste de provocare pe bolnav) și ’’ In Vitro’’. Testele ‘’In Vitro’’ apreciază Imunoglobulina totală și alergenul specific către anumite substanțe alergene. In prezent sunt de baza, ținând cont de inofensivitatea pentru pacientul atopic, posibilitatea efectuarii testului pe perioada administrarii preparatelor antihistaminice.

  • Care este tratamentul pentru alergiile de primăvară?

Există metode specifice și nespecifice de tratament. Metoda specifică sau hiposensibilizarea specifică cu alergenii polenici se efectuează în secția specializata . Aplicarea metodelor nespecifice constă în controlul expunerii la alergeni și dieta hipoalergică de eliminare. Concentrația maxima de polen este dimineața,este binevenit sa evitam plimbările în aer liber in orele matinale și aerisirii încăperii în această parte a zilei. Utilizarea umidificatoarelor și purificatoarele de aer ,care capteaza polenul din incaperi , utilizarea măștilor, ochelarilor de protecție pentru a scădea pătrunderea concentrației excesive de polen.

O altă modalitate de tratament este farmacoterapia sau administrarea medicamentelor, în dependență de manifestările clinice, precum: antihistaminicile, vasoconstrictoare( decongestionante), corticosteroizi intranazal.

  • La ce riscuri ne putem supune dacă nu cunoaștem că avem alergie la un anumit produs/substanță?

Este important consultul la medic specialist alergolog , pentru concretizarea diagnosticului cu scopul evitării formelor severe ale alergiilor, care afectează calitatea vieții.

Invitro Diagnostics.  Analize de laborator de precizie înaltă, consultații medicale, ginecologie, ecografie. Info Line: 078903999

Pentru informații accesați site-ul www.invitro.md  sau pagina de facebook .

Sursa

Cazurile de rujeolă, la un nivel alarmant în România

Explozia cazurilor de rujeolă în Europa își face simțită prezența puternic în România și Austria, acestea fiind printre cele mai afectate țări. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri continuă să pună probleme, afectând nu doar copiii, ci și adulții, scrie presa română.

În primele patru luni ale anului, de la 1 ianuarie până la 14 aprilie, România a înregistrat un număr alarmant de peste 12.300 de cazuri de rujeolă, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, au fost confirmate 949 de cazuri noi.

Județele Brașov și Mureș, împreună cu Municipiul București, se confruntă cu cele mai mari numere de îmbolnăviri, cu Brașov înregistrând 1.854 de cazuri, Mureș 1.132 de cazuri și București cu 1.305 de cazuri.

Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării

În contextul acestor evoluții, dr Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, a subliniat că situația legată de rujeolă nu este aproape de a se încheia și se estimează că va continua.

„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.

Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta.

Potrivit medicului, în spital ajungă aproape zilnic persoane cu rujeolă, și deși nu toți au nevoie de spitalizare, unii dintre ei trebuie monitorizați permanent, iar alții ajung chiar la terapie intensivă.

#stilunic – Alexandru Ghețan și Marco Ballerini:”Azi vedem cine este cel mai bun stilist: noi sau Nicoleta?”

În ultima perioadă îi vezi tot mai des împreună pe la diverse emisiune, deoarece după participarea în cadrul unui proiect, au devenit prieteni. Par foarte diferiți, însă ambii se înțeleg foarte bine și în acest episod de #stilunic vei avea ocazia să vezi cât de bine se cunosc. Un episod unde Alexandru Ghețan și Marco Ballerini au fost provocați să devină pentru o zi stiliști. Cine a câștigat, vezi în emisiune!

Vă mulțumim că ne sunteți alături!

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești

Primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes în Centrul primar de AVC al Spitalului raional Hâncești, la doar două zile de când și-a început activitatea.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 de ani din raionul Leova, a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral ischemic, prin intermediul tomografiei computerizate.

Echipa multidisciplinară formată din medicul neurolog Vladlena Vasiliu, medicul reanimatolog Dumitru Batîr, medicul din cadrul UPU Angela Erhan, tehnicianul radiolog Vadim Gorilo și felcerul laborant Vasilisa Coțofană, a intervenit  prompt și eficient, aplicând tratamentul de tromboliză intravenoasă în mai puțin de o oră de la internare.

Starea clinică a pacientului a fost restabilită rapid, inclusiv datorită colaborării cu Centrul comprehensiv de AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, care prin utilizarea telemedicinii a monitorizat continuu procedura de revascularizare.

Datorită dotărilor cu echipamente performante, a reparațiilor la standarde europene, în sumă de circa 44 de milioane lei doar în ultimii doi ani, și a profesionalismului înalt al personalului medical, a fost salvată o viață și încă multe altele vor fi salvate.

Centrul primar de AVC de la Spitalul raional Hîncești este al șaselea care și-a inițiat activitatea, dintr-un total de treisprezece la nivel național, care acoperă și cazurile de AVC din raioanele Leova, Basarabeasca și Cimișlia.

Investim continuu în modernizarea sistemului de sănătate și formarea profesională a lucrătorilor medicali, pentru a aduce serviciile medicale moderne cât mai aproape de oameni. Pentru că nimic nu-i mai de preț decât sănătatea.

Felicitări echipei de medici! Felicitări Spitalului raional Hîncești!

Un aperitiv de sărbătoare de la Dianna Rotaru
Articolul anterior
Alergolog: Ce teste trebuie să faci pentru a fi sigură că piciul tău nu are alergie?
Articolul următor