Video spectaculos! Momentul erupției vulcanului Stromboli, din Italia

Un vulcan, de pe insula italiană Stromboli a erupt, miercuri, proiectând în aer cenuşă şi învăluind populara destinaţie turistică într-un nor de fum. În urma erupţiei, au fost înregistrate incendii în zona vestică a insulei, situată la nord de Sicilia.

separator
″Am văzut explozia din hotel. S-a auzit un zgomot puternic. Ne-am acoperit urechile, apoi un nor de cenuşă s-a ridicat deasupra noastră. Tot cerul e plin de cenuşă, e un nor destul de mare″⁣, a declarat Michela Favorito, care lucrează într-un hotel din apropiere de Fico Grande, în estul insulei.

 

Fiona Carter, turistă britanică aflată pe insula Panarea, la o distanţă de circa 27 de kilometri de Stromboli, a declarat că a auzit explozia. ″Ne-am întors şi am văzut un nor în formă de ciupercă ridicându-se din Stromboli. Toată lumea a fost în stare de şoc. Apoi lava roşie, fierbinte, a început să curgă pe munte spre mica aşezare Ginostra″⁣, a declarat ea pentru Reuters.

Expertul INGV Stefano Branca a declarat că pe insulă a fost înregistrată o ″erupţie paroxismală″⁣, care are loc în momentul în care magma, supusă unei presiuni ridicate, explodează dintr-un rezervor subteran de mică adâncime. ″Acestea sunt evenimente de mare intensitate, destul de rare″⁣, a indicat el.

Turiştii escaladează deseori vârful de 924 de metri pentru a privi în craterul vulcanului care aruncă deseori în aer roci topite. Potrivit site-ului geology.com, Stromboli este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă şi a erupt aproape continuu din 1932.

Stromboli, locul în care s-a turnat în 1950 un film cu Ingrid Bergman, face parte din grupul Insulelor Eoliene şi a devenit în ultimele decenii o zonă preferată de vedete şi persoane bogate care doresc să îşi construiască o casă de vacanţă într-un loc exotic.

sursa

alte Articole interesante