Virusul Zika s-a răspândit în 87 de țări și ruinează vacanțele turiștilor

Virusul Zika s-a răspândit cu repeziciune pe jumătate de planetă şi poate strica vacanţele. Acesta provoacă o boală infecţioasă virală, transmisă prin ţânţarul tigru infectat. Sunt în pericol în special femeile însărcinate.

separator
Acum trei ani, virusul Zika era răspândit în 13 ţări, dar acum este prezent în 87 de ţări, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Specialiștii informează că în prezent nu există restricţii de călătorie în zonele în care se poate transmite virusul Zika. Cu toate aceste, femeile însărcinate sunt avertizate să nu călătorească în aceste ţări din cauza riscului crescut de malformaţii congenitale la bebeluşii care intră în contact cu virusul Zika.

Până acum, 87 de ţări au raportat infecţii cu virusul Zika, din Africa, America de Sud, Asia, cum ar fi Bahamas, Barbados, Belize, Republica Dominicană, Haiti, Martinica, Mexic, Republica Centrafricană, Maldive, Thailanda, Singapore, Vietnam, Insulele Solomon. Virusul Zika, denumit aşa după pădurea tropicală din Uganda unde a fost descoperit, se transmite prin înţepătură de ţânţar infectat şi de la om la om pe cale sexuală.

De aceea, specialiştii recomandă ca înainte de a călători în zone şi teritorii cu transmitere a virusului Zika turiştii să consulte un medic sau un cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase şi să se informeze despre riscul potenţial de îmbolnăvire. Până în prezent, nu există tratament specific sau vaccin disponibil împotriva infecţiei cu acest virus. Persoana bolnavă are febră, dureri, erupţii cutanate.
6 sfaturi pentru a se preveni înţepăturile de ţânţari

Să poarte îmbrăcăminte de preferinţă deschisă la culoare, care acoperă corpul cât mai mult (pantaloni lungi, cămăşi/bluze cu mânecă lungă).

Să folosească spray-uri împotriva ţânţarilor.

Să utilizeze plase împotriva ţânţarilor, în jurul paturilor, în timpul somnului, mai ales în timpul zilei, când ţânţarii Aedes sunt cei mai activi.

Să folosească plase la uşi, ferestre, îmbibate în substanţe insecticide sau să închidă uşile şi ferestrele.

La întoarcerea in ţară, pentru a se preveni transmiterea ulterioară a virusului Zika, toţi cetăţenii care se reîntorc ar trebui să continue să utilizeze spray-urile împotriva ţânţarilor pentru cel puţin 3 săptămâni pentru a evita înţepăturile de ţânţari autohtoni şi eventual răspândirea infecţiei pe această cale.

Pentru a preveni transmiterea în timpul sarcinii şi apariţia malformaţiilor fetale cauzate de infecţia cu virusul Zika, toţi călătorii care se întorc din zone cu potenţial de transmitere a virusului Zika sunt sfătuiţi să aibă relaţii sexuale protejate sau să ia în considerare abstinenţa timp de 3 luni după ultima expunere posibilă pentru bărbaţi sau două luni pentru femei.

sursa

alte Articole interesante