Zile de foc în Europa. Ce măsuri au luat autoritățile din mai multe țări?

Combinaţia fatală dintre o furtună în Atlanticul de Nord şi presiunea ridicată din centrul Europei a făcut ca aerul fierbinte din nordul Africii să înainteze peste bătrânul continent. Meteorologii britanici au declarat pentru BBC că în aceste trei zile se pot înregistra temperaturi record. Au fost emise mai multe alerte de caniculă în nu mai puţin de nouă ţări.

separator
Meteorologii din Franţa, Spania, Germania, Belgia, Austria, Grecia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi România au emis deja avertismente de căldură şi recomandă să evităm, pe cât posibil, să ieşim din case şi să ne hidratăm corespunzător.

Iată cu ce temperaturi extreme se confruntă bătrânul continent în aceste trei zile:

În România, meteorologii au prognozat pentru astăzi temperaturi de peste 35 de grade la umbră în tot sudul ţării, iar pentru Lunca Dunării 36 de grade, posibil mai mult. Atenţie! Aceste valori sunt măsurate la umbră, iar cele din aer vor fi peste 40 de grade. Indicele de risc pentru razele ultraviolete a ajuns la nivelele 7 -8, ceea ce înseamnă că pielea se va înroşi după 30 de minute de expunere la soare.

Meteorologii avertizează că temperaturile vor atinge cote alarmante cuprinse între 35 şi 40 de grade Celsius începând de miercuri şi până vineri.

La Madrid, sunt anunţate pentru joi şi vineri temperaturi insuportabile, iar meteorologii susţin că termometrele pot înregistra la soare temperaturi criminale de 47 de grade Celsius.

Portugalia. Deşi nu se confruntă cu temperaturi ridicate, portughezii au fost surprinşi marţi să descopere că străzile, casele şi maşinile au fost acoperite de un praf roşiatic provenit din deşert.

Serbia. Autorităţile sârbe au avertizat că termometrele vor indica 34-35 de grade Celsius joi, iar pe perioada nopţii temperaturile vor fi de 20-22 de grade Celsius.

Germania. Autorităţile vor să impună restricţii privind munca în aer liber, după ce meteorologii au anunţat că temperaturile pot ajunge în aceste zile la 40 de grade Celsius. Recordul naţional s-a înregistrat în 2015, în Bavaria, când s-au înregistrat 40,3 grade Celsius.

Ungaria. În Budapesta se vor înregistra astăzi 34 de grade Celsius, iar la orele amiezii, organismul uman va resimţi temperaturi de 37-38 de grade Celsius.

sursa

alte Articole interesante