Pătrunjelul – primele vitamine din grădina ta! Iată cât de multe conţine

Pătrunjelul este prima legumă din grădină încărcată în vitamine şi aminoacizi. Este potrivit să beneficiezi de această verdeaţă după o perioadă lungă de iarnă, în care organismul tău a dus lipsă de nutrienţi proaspeţi. Pătrunjelul reglează eficient apetitul şi previne creşterea aportului zilnic de calorii. Acesta are numeroase beneficii asupra sănătaţii.

separator
wwwA36B_ADDCE896-3968-4C2D-9751-0E8E_Large

Pătrunjelul proaspăt este încărcat în aminoacizi, vitamine şi minerale

O cantitate mare de vitamina A (8425 UI/100g), vitamina C (133mg/100g), K, acid folic, fier, calciu, magneziu şi kaliu se conţine în pătrunjelul proaspăt. De asemenea, acesta conţine multă clorofilă, care acţionează ca un detoxifiant natural în dietă, spune dr. Bowden. Ea opreşte dezvoltarea microbilor, dezactivează substanţele cancerigene şi alte toxine, curăța și purifică sângele. Potrivit Universităţii din New Hampshire, consumul alimentelor bogate în carotenoizi, precum pătrunjelul, reduc riscul de cancer, cataractă şi îmbătrânire precoce. Carotenoidele acţionează ca un filtru natural şi protejează ochii contra razelor UV.

Ce faci cu pătrunjelul într-o cură de slăbire?

Consumul de pătrunjel reglează apetitul şi necesitatea de sare. Cei care includ pătrunjel în dieta lor au tendinţa de a consuma zilnic mai puţine calorii. În cartea sa ,,150 alimente sănătoase de pe glob’’, dr. Jonny Bowden afirmă că sucul de pătrunjel este benefic pentru detoxifiere, pierderea în greutate şi prevenirea bolilor. De asemenea, vitamina C din pătrunjel acţionează ca antioxidant şi previne deteriorarea ţesuturilor, contribuie la producerea colagenului pentru vasele de sânge, piele şi cartilaje, ajută în procesul de slăbire, datorită activizării carnitinei.

111Parsleyaaaa-Juice-Helps-to-Lose-Weight-and-is-Rejuvenating

Pătrunjelul este benefic în dietă pentru sănătatea oaselor

Aportul scăzut de vitamina K este asociat cu risc mai mare de fracturi osoase. Consumul adecvat de vitamina K îmbunătăţeşte sănătatea oaselor şi a dinţilor, creşte absorbția calciului în intestin şi reduce excreția urinară de calciu. Pătrunjelul, pe lângă vitamina K, mai conţine calciu şi mangan necesar pentru ţesutul osos; 30g de suc de pătrunjel conţin 492 micrograme de vitamina K sau 100% din necesarul zilnic pentru un adult.

Funcţie diuretică

Pătrunjelul este un diuretic natural, ce elimină lichidele în exces din organism. Sucul de pătrunjel este de ajutor în tratarea afecţiunilor hepatice, hipertensiunii arteriale, infecţiilor căilor urinare. Înainte de menstruaţie este bine de mâncat pătrunjel, întrucât acesta elimină retenţia de apă şi îmbunătăţeşte proprietăţile de coagulare a sângelui, datorită vitaminei K.

Funcţie enzimatică

Patrunjelul conține enzime, de aceea este benefic pentru funcţionarea sistemului digestiv. Acesta furnizează enzime pentru digerarea proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor din alimente. Pătrunjelul previne balonarea şi crampele abdominale, acţionând şi ca antiinflamator în procesele inflamatoare cronice.

Beneficiile fierului şi ale acidului folic

Pătrunjelul este o sursă vegetală de fier şi acid folic. O ½  ceaşcă de pătrunjel conţine 10% din necesarul zilnic de fier, dar şi suficientă vitamina C, care stimulează absorbţia fierului. Acidul folic, fierul şi vitamina C înlătură riscul de anemie, oboseală cronică, unghii, ten şi păr mat.

123parsley

Previne cancerul

Mirecetina, un flavonol din pătrunjel şi alte vegetale, a arătat eficienţă în combaterea cancerului de piele. Un produs chimic natural, găsit în patrunjel, ţelină şi alte plante, numit apigenina, este capabil să reducă dimensiunile tumorilor de sân, arată un studiu recent efectuat la Universitatea din Missouri. De asemenea, pătrunjelul crud blochează efectele cancerigene ale aminelor heterociclice, ce se pot forma din grăsimi, în timpul preparării alimentelor la temperaturi înalte, de aceea el este potrivit cu alimente la grătar.

Previne diabetul zaharat

Studiile în condiţii de laborator au arătat că mirecetina reduce nivelul zahărului în sânge, dar şi rezistența la insulină. Pătrunjelul are efect anti-inflamator, scade nivelul de grăsimi din sânge şi previne rigidizarea arterelor.

Vindecă leziunile

Pătrunjelul este o sursă de histidină, aminoacid esențial pentru creșterea și repararea țesuturilor, drept pentru care face bine în vindecarea rănilor, după o intervenție chirurgicală. Sucul de pătrunjel este un impuls sinergetic pentru sistemul imunitar, cu acţiune naturală antibiotică (antivirală, antibacteriană, antifungică).

Pătrunjelul în dietă

  • Zilnic pot fi consumate până la 30g de pătrunjel sau 60g de suc proaspăt.
  • Pătrunjelul poate substitui sarea în bucate. Atunci când găteşti paste, în loc de sare adaugă în apă pătrunjel tocat, pentru a stimula aroma, fără sare.
  • Pătrunjelul proaspăt tocat asezonează excelent cartofii copţi, sosurile pe bază de roșii, preparatele din carne de pasăre, frittata din ouă, salatele din legume, fructe de mare.

1234parsley-e12655116173721

Precauţii privind consumul de pătrunjel:

– persoanele care administrează sistematic preparate anticoagulante, cu scop terapeutic la indicaţia medicului, nu ar trebui să facă în dietă excese de alimente bogate în vitamina K, precum pătrunjelul;

– unele surse recomandă gravidelor să evite consumul excesiv de pătrunjel, pentru a preveni contracţiile uterine. Totodată, trebuie menţionat că acest lucru nu a fost demonstrat în studii de cercetare;

– pătrunjelul poate conţine niveluri crescute de oxalaţi, de aceea nu ar trebui consumat în cantităţi mari de către persoanele ce suferă de nefrolitiază, adică pietre la rinichi.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Soţia lui Tom Hanks diagnosticată cu cancer la sân
Articolul anterior
La 65 de ani, are 13 copii și este însărcinată cu cvadrupleți
Articolul următor