Pătrunjelul este prima legumă din grădină încărcată în vitamine şi aminoacizi. Este potrivit să beneficiezi de această verdeaţă după o perioadă lungă de iarnă, în care organismul tău a dus lipsă de nutrienţi proaspeţi. Pătrunjelul reglează eficient apetitul şi previne creşterea aportului zilnic de calorii. Acesta are numeroase beneficii asupra sănătaţii.
Pătrunjelul proaspăt este încărcat în aminoacizi, vitamine şi minerale
O cantitate mare de vitamina A (8425 UI/100g), vitamina C (133mg/100g), K, acid folic, fier, calciu, magneziu şi kaliu se conţine în pătrunjelul proaspăt. De asemenea, acesta conţine multă clorofilă, care acţionează ca un detoxifiant natural în dietă, spune dr. Bowden. Ea opreşte dezvoltarea microbilor, dezactivează substanţele cancerigene şi alte toxine, curăța și purifică sângele. Potrivit Universităţii din New Hampshire, consumul alimentelor bogate în carotenoizi, precum pătrunjelul, reduc riscul de cancer, cataractă şi îmbătrânire precoce. Carotenoidele acţionează ca un filtru natural şi protejează ochii contra razelor UV.
Ce faci cu pătrunjelul într-o cură de slăbire?
Consumul de pătrunjel reglează apetitul şi necesitatea de sare. Cei care includ pătrunjel în dieta lor au tendinţa de a consuma zilnic mai puţine calorii. În cartea sa ,,150 alimente sănătoase de pe glob’’, dr. Jonny Bowden afirmă că sucul de pătrunjel este benefic pentru detoxifiere, pierderea în greutate şi prevenirea bolilor. De asemenea, vitamina C din pătrunjel acţionează ca antioxidant şi previne deteriorarea ţesuturilor, contribuie la producerea colagenului pentru vasele de sânge, piele şi cartilaje, ajută în procesul de slăbire, datorită activizării carnitinei.
Pătrunjelul este benefic în dietă pentru sănătatea oaselor
Aportul scăzut de vitamina K este asociat cu risc mai mare de fracturi osoase. Consumul adecvat de vitamina K îmbunătăţeşte sănătatea oaselor şi a dinţilor, creşte absorbția calciului în intestin şi reduce excreția urinară de calciu. Pătrunjelul, pe lângă vitamina K, mai conţine calciu şi mangan necesar pentru ţesutul osos; 30g de suc de pătrunjel conţin 492 micrograme de vitamina K sau 100% din necesarul zilnic pentru un adult.
Funcţie diuretică
Pătrunjelul este un diuretic natural, ce elimină lichidele în exces din organism. Sucul de pătrunjel este de ajutor în tratarea afecţiunilor hepatice, hipertensiunii arteriale, infecţiilor căilor urinare. Înainte de menstruaţie este bine de mâncat pătrunjel, întrucât acesta elimină retenţia de apă şi îmbunătăţeşte proprietăţile de coagulare a sângelui, datorită vitaminei K.
Funcţie enzimatică
Patrunjelul conține enzime, de aceea este benefic pentru funcţionarea sistemului digestiv. Acesta furnizează enzime pentru digerarea proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor din alimente. Pătrunjelul previne balonarea şi crampele abdominale, acţionând şi ca antiinflamator în procesele inflamatoare cronice.
Beneficiile fierului şi ale acidului folic
Pătrunjelul este o sursă vegetală de fier şi acid folic. O ½ ceaşcă de pătrunjel conţine 10% din necesarul zilnic de fier, dar şi suficientă vitamina C, care stimulează absorbţia fierului. Acidul folic, fierul şi vitamina C înlătură riscul de anemie, oboseală cronică, unghii, ten şi păr mat.
Previne cancerul
Mirecetina, un flavonol din pătrunjel şi alte vegetale, a arătat eficienţă în combaterea cancerului de piele. Un produs chimic natural, găsit în patrunjel, ţelină şi alte plante, numit apigenina, este capabil să reducă dimensiunile tumorilor de sân, arată un studiu recent efectuat la Universitatea din Missouri. De asemenea, pătrunjelul crud blochează efectele cancerigene ale aminelor heterociclice, ce se pot forma din grăsimi, în timpul preparării alimentelor la temperaturi înalte, de aceea el este potrivit cu alimente la grătar.
Previne diabetul zaharat
Studiile în condiţii de laborator au arătat că mirecetina reduce nivelul zahărului în sânge, dar şi rezistența la insulină. Pătrunjelul are efect anti-inflamator, scade nivelul de grăsimi din sânge şi previne rigidizarea arterelor.
Vindecă leziunile
Pătrunjelul este o sursă de histidină, aminoacid esențial pentru creșterea și repararea țesuturilor, drept pentru care face bine în vindecarea rănilor, după o intervenție chirurgicală. Sucul de pătrunjel este un impuls sinergetic pentru sistemul imunitar, cu acţiune naturală antibiotică (antivirală, antibacteriană, antifungică).
Pătrunjelul în dietă
- Zilnic pot fi consumate până la 30g de pătrunjel sau 60g de suc proaspăt.
- Pătrunjelul poate substitui sarea în bucate. Atunci când găteşti paste, în loc de sare adaugă în apă pătrunjel tocat, pentru a stimula aroma, fără sare.
- Pătrunjelul proaspăt tocat asezonează excelent cartofii copţi, sosurile pe bază de roșii, preparatele din carne de pasăre, frittata din ouă, salatele din legume, fructe de mare.
Precauţii privind consumul de pătrunjel:
– persoanele care administrează sistematic preparate anticoagulante, cu scop terapeutic la indicaţia medicului, nu ar trebui să facă în dietă excese de alimente bogate în vitamina K, precum pătrunjelul;
– unele surse recomandă gravidelor să evite consumul excesiv de pătrunjel, pentru a preveni contracţiile uterine. Totodată, trebuie menţionat că acest lucru nu a fost demonstrat în studii de cercetare;
– pătrunjelul poate conţine niveluri crescute de oxalaţi, de aceea nu ar trebui consumat în cantităţi mari de către persoanele ce suferă de nefrolitiază, adică pietre la rinichi.