În sezonul cald se recomandă un consum sporit de lichide. În niciun caz nu renunţa la supe, mai ales, pentru că le poţi găti din legume. Acestea te hidratează
şi nu conţin multe calorii.
Ingrediente
:
O ceapă mijlocie
4 dovlecei (zucchini)
2 litri supă de pui (sau apă)
1/2 litru lapte
2 linguri ulei de floarea-soarelui
O lingură făină
O lingură de griş
sare, piper, mărar tocat mărunt, pătrunjel şi usturoi.
smântână, iaurt sau lapte acru (opţional)
Mod de preparare:
Într-o cratiţă de 4 litri se pun 2 linguri de ulei de floarea- soarelui la încins, se adaugă ceapa tocată mărunt şi morcovii feliaţi şi se călesc (până se înmoaie, fără să se ardă). Dovleceii se dau prin răzătoare, se lasă câteva minute cu puţină sare, după care se storc de apă. Adaugă peste morcovi şi ceapa călită, 2 litri de supă de pui şi o jumătate de litru de lapte. Lasă câteva minute să fiarbă. Se pun dovleceii, se lasă la fiert 15-20 min. până se înmoaie.
Făina şi grişul se amestecă cu puţin iaurt (sau lapte acru) şi se toarnă peste supă. Se lasă până dă un clocot. Stinge focul şi adaugă: sare, piper şi usturoi după gust. Ai grijă că dovlecelul a fost sărat înainte. Pune mărarul şi pătrunjelul spălate şi tăiate mărunt, iar la sfârşit -smântână, iaurt sau lapte acru, daca doreşti.
Se serveşte cu ardei iute.
Sursa: http://bucatariaparadis-ro.blogspot.com/2009/08/supa-de-dovlecei.html