Constipația este o problemă întâlnită în rândul adulţilor, dar şi a copiilor. Atunci când aceasta se manifestă la copii, mulţi dintre părinţi sunt puşi în situaţia de a nu şti ce este mai bine să facă pentru micuţul lor. Mihai Stratulat, medic neonatolog-pediatru de la Institutul Mamei și Copilului îţi vine în ajutor cu sfaturi utile.
„Constipația reprezintă lipsa scaunului pe o perioadă de două săptămâni. Această problemă, tot mai des întâlnită în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 1 ani, medicii o consideră ca fiind o patologie doar atunci când perioada lipsei de fecație depășește acești termeni. În acel caz poate fi vorba de o problemă chirurgicală. În cele mai dese cazuri, e vorba de anomalie în dezvoltarea intestinului.”
Cauzele constipației la bebeluși
• La 80% dintre copii, constipația apare în urma alimentației cu formule.
• Schimbarea microflorei intestinale.
• În primele luni de viață, una dintre cauze poate fi insuficiența tranzitorie de enzime. În acest caz, în ajutor vine laptele mamei, care conține o parte de enzime, dar se întâmplă bebelușului să nu-i fie suficientă nici această cantitate.
Important! Prin normalizarea florei intestinale cu ajutorul probioticelor sau printr-un adaos de enzime pancreatice, scaunul se normalizează.
Mai sunt și alte două cauze, cum ar fi:
• Motilitatea intestinului (acesta este mai „leneș”).
• Anatomia intestinului (când este mai mare decât ar trebui, mai lung sau mai lat). Acestea necesită adresarea urgentă la medic.
De reținut! În primele zile de la naștere, una dintre cauze ar mai putea fi și eliminarea dopului meconial. în acest caz, putem ajuta copilul cu supozitorii de glicerină.
Vorbim de constipație la bebeluși atunci când observăm următoarele simptome:
• Lipsa eliminărilor fecale timp de 3-4 zile.
• Copilul are dureri de burtică, devine iritat și neliniștit.
• Abdomenul este tare, ferm.
• Scaunul este foarte constistent.
• Pot apărea firișoare de sânge în scaun datorită fisurilor anale rezultate în urma forțării defecării.
Când batem alarma?
„Atunci când constipația durează mai mult de 3-4 zile. Mai mult, în cazul în care copilul vomită, iar lichidul eliminat conține și resturi fecale. Sunt cazuri în care mama trebuie să se adreseze în mod urgent la medicul chirurg-pediatru. În asemenea condiții poate fi vorba de așa numitul abdomen acut, sau de o invaginație și nu numai”, menționează dr. Mihai Stratulat.
Constipația, până la ce vârstă a copilului ne confruntăm cu ea?
„Până la vârsta de 6 luni ne vom confrunta mai des cu această problemă. Ulterior, din momentul diversificării alimentației, atunci când în meniul copilului sunt introduse fructe sau legume, în majoritatea cazurilor scaunul revine la normal. În alte cazuri, micuții se pot confrunta cu această problemă până la vârsta de un an.”
Medicul recomandă:
Rareori apare constipația în cazul bebelușilor alimentați la sân, întrucât laptele matern este perfect echilibrat din punct de vedere al nutrienților, ceea ce face ca scaunul să fie moale și ușor de eliminat.
• Dacă este hrănit cu formulă, încearcați să schimbați brand-ul de lapte praf până găsiți o formulă mai prietenoasă cu intestinul copilului.
• Puteți folosi, din când în când, câte un supozitor cu glicerină pentru a ușura eliminarea scaunului.
Disponibil fără prescripție medicală la orice farmacie, supozitorul cu glicerină (se va folosi doar jumătate din acesta pentru a evita rănirea peretelui anal) se introduce cât de adânc se poate și apoi se apropie fesele copilului câteva minute pentru a ajuta la dizolvarea glicerinei. Aceste supozitoare sunt foarte eficiente în lubrifierea rectului, mai ales atunci când bebelușul acuză fisuri anale sau sângerări. Important e să nu exagerați cu administrarea acestora.
• Bebelușii cărora li s-a introdus diversificarea, ar trebui încurajați să mănânce fructe și legume făcute piure. Cele mai bune fructe în tratarea constipației la bebeluși sunt merele, perele, prunele. Din legume: brocoli, dovlecelul.
Important! Recomandările sunt alese fiecărui copil în mod individual.
sursa: eumama.md