Vaccinurile pe care părinţii evită să le administreze copiilor

Potrivit datelor statistice, tot mai mulţi părinţi din R. Moldova refuză să-şi vaccineze copiii, de teamă că acestea ar putea cauza mai multe reacții adverse, decât să prevină anumite afecțiuni. Astfel, în unele raioane, numărul copiilor vaccinați abia de ajunge la 50% pentru anul 2015, scrie e-sanatate.md.

separator

cover-r4x3w1000-57df9eac7f636-vaccinÎn 2014 cel mai evitat vaccin a fost cel împotriva infecțiilor pneumococice

Anul trecut pe primul loc s-a aflat cel al rotavirusului, care se administrează în primul an de la naștere, arată datele Centrului Național de Sănătate.

Doar 70 la sută dintre copiii din toată țara au fost imunizați cu acest preparat. Cele mai mici rate de imunizare împotriva rotavirusului se atestă în raionul Dondușeni, unde doar 53% dintre copii au primit vaccinul și în raionul Ceadîr-Lunga, unde au fost imunizații 55% dintre nou-născuți.

Pe locul doi în topul celor mai evitate vaccinuri de către părinții din Moldova este cel împotriva infecțiilor pneumococice, preparat care se administrează la fel ca și cel împotriva rotavirusului. Datele arată că în 2015 doar 73,5 la sută dintre nou-născuții din țară au fost imunizați împotriva acestei maladii.

Al treilea vaccin pe care îl refuză părinții pentru micuții lor este vaccinul împotriva Hib, o bacterie care provoacă infecții severe, în special la nou-născuți. Cu toate acestea, anul trecut doar 89% dintre micuții din Moldova au fost imunizați împotriva ei.

Aceeași rată de imunizare se atestă și în cazul preparatului împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, vaccin care se administrează la un an, la 6-7 ani și în adolescență la vârsta de 14-15 ani. În cazul acestui preparat, cele mai puține vaccinări sunt în mai multe raioane, unde rata imunizării este sub 80%. Printre acestea se numără Ștefan-Vodă, Vulcănești, Bender, Tiraspol, Dubăsari și Rîbnița.

Un pic mai bine stăm la capitolul imunizare împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP).

90% dintre copii au fost imunizați și împotriva acestor maladii. În cazul hepatitei de tip B – 91% dintre copii au fost imunizați, la fel ca și împotriva poliomielitei.

Potrivit acelorași date oficiale, cea mai bună rată de vaccinare este împotriva tuberculozei. 98% dintre copiii din Moldova au fost imunizați cu vaccinul BCG. Preparatul se administrează o singură dată, în prima săptămână de la naștere.

De altfel, deși părinții devin tot mai sceptici privind importanța imunizării micuților, numărul reacțiilor adverse provocate de vaccinuri este constant, ca și în anii precedenți.  În anul 2015 au fost înregistrate 116 cazuri.

„Cele mai multe reacţii adverse au fost înregistrate după vaccinarea cu vaccin BCG (anti tuberculoză) – 103. Acestea s-au manifestat ca limfadenite regionale, abcese reci la locul inoculării vaccinului, cicatrice cheloidale, ulcer la locul inoculării vaccinului și  sinovită a genunchiului. După administrarea vaccinurilor împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, dar și a hepatiteti B și împotriva bacteriei Hib s-au înregistrat șase reacții adverse, ca febră înaltă, convulsii pe fon de febră, reacţii locale (durere și tumefiere), toate finalizându-se cu însănătoşire după tratamentul adecvat pe parcursul a două zile de spitalizare, fără consecinţe și pericol pentru sănătate și viață.
După administrarea vaccinului ROR au fost înregistrate cinci cazuri de reacții postvaccinale. Toate cazurile au apărut tardiv, în intervalul 14-24 zile după administrarea vaccinului (fapt caracteristic vaccinului ROR) și s-au manifestat prin febră moderată și tumefierea glandelor salivare, finalizându-se cu însănătoșire timp de două zile”, se precizează în raport.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Scapă pentru totdeauna de firele nedorite de păr la un super-preț!
Articolul anterior
Trupa Akord a lansat o piesă și un videoclip despre… „arme”!
Articolul următor