O familie cu trei copii din Orhei a rămas fără acoperiş deasupra capului, după ce casa le-a ars în întregime!

O familie cu trei copii din satul Noroceni, Orhei trăieşte o adevărată nenorocire. Oamenii au rămas doar cu hainele de pe ei şi fără acoperiş deasupra capului, deoarece casa în care locuiau a ars chiar în ziua alegerilor, când s-au pornit cu toţii la vot. Reveniţi de la secţia de votare, aceştia au găsit totul scrum.

separator

vvvEra duminică pe la prânz cand familia s-a pornit la vot aşa cum se cuvine, ca la un mare eveniment. Plecaseră toţi – bunicii, părinţii şi cei trei copii.

“Ne-am luat şi copiii si am decis sa mergem la vot”, spune îndurerată Claudia Corobca, mama celor trei copii.
“Ne-am dus şi noi să votăm pentru că ne dorim un viitor mai bun pentru copii”, povesteşte bunica copiilor, Ana Josan, în cadrul unui reportaj pentru protv.md.

Peste aproximativ o oră când s-au întors acasă, au găsit totul în flăcări. Era o cameră plină de fum, restul ardea.

Vecinii au alergat să-i ajute, dar în zadar, focul s-a răspândit prea repede, deşi au cărat apă şi au încercat să salveze anexa în care stau acum.

Soţii Corobca munceau în construcţii şi tot ce agoniseau investeau în casă pentru ca să le poata oferi copiilor condiţii decente de trai, iar vara trecută au făcut reparaţie.

Acum, din casa în care voiau să-şi trăiasca toată viaţa nu a mai rămas practic nimic.

12Acoperişul a fost distrus în totalitate, iar pereţii abia de se mai ţin şi sunt puţine şanse ca aceştia mai pot fi reconstruiţi.

sssAu ramas cu totii doar cu hainele de pe ei. Din casa nu au reusit sa scoata nimic, decat niste fotografii. In primele zile nici sa manance nu aveau ce. Noroc de satenii care le-au adus cate ceva de-ale gurii si de imbracat. Acum s-au mutat cu totii intr-o anexa in care stateau bunicii si stau ca într-o cutie. Au o cameră mică pentru toti.

wwPotrivit pompierilor, focul a izbucnit din cauza coşului de fum care nu ar fi fost curăţat la timp.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Dragostea nu mai arată ca în anii ’40
Articolul anterior
Ion Barbu a învins în duelul de la Vocea României!
Articolul următor