Medicul, care a participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl a murit de cancer, iar cei patru copii ai săi riscă acum să rămână în stradă!

Cazul medicului anestezist Eugen Petraşcu nu poate lăsa indiferent pe nimeni. Eugen Petraşcu a lucrat în calitate de medic anestezist la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. Între anii 1986-1988, bărbatul a participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, iar în 1992 a fost la războiul de la Nistru. Din 1996 Eugen Petraşcu se afla înscris într-o listă a Preturii sectorului Centru a celor care trebuie să primească o locuinţă de la stat.

separator

Deşi, conform legii, familia bărbatului trebuia asigurată cu o locuinţă de la stat, acest lucru nu s-a întâmplat! Medicul locuia cu soţia şi cei patru copii ai săi într-un spaţiu mic închiriat şi muncea la trei locuri de muncă pentru a-şi putea ajuta financiar familia.

Pe data de 7 noiembrie, Eugen Petraşcu, medicul anestezist care a salvat atâtea vieţi omeneşti şi care era capul familiei sale pe care o întreţinea financiar, a murit fiind răpus de cancer, la vârsta de 49 de ani, iar cei patru copii ai săi au rămas fără sprijinul de nădejde oferit de către tatăl lor.

eugenCopiii minori, în vârstă de 13 ani, 8 ani, 6 ani şi respectiv 4 ani, şi mama lor se confruntă cu probleme financiare grave şi riscă în acest moment să ajungă în stradă din cauză că nu au bani nici măcar pentru a plăti locuinţa.

Într-un interviu acordat anterior presei, medicul Eugen Petraşcu, aflat pe patul de spital, declara că cel mai mult îi este frică de faptul că membrii familiei sale ar putea rămâne fără un acoperiş deasupra capului, în cazul în care el va pierde lupta cu boala.

cattgguraDiagnosticat cu cancer în fază terminală, el spunea că nu mai are putere să bată pe la uşile autorităţilor.

Colegii de muncă au fost alături de Eugen Petraşcu şi au confirmat că boala de care suferea necesita cheltuieli ce nu puteau fi acoperite din salariul de medic.

big-un-medic-participant-la-lichidarea-consecintelor-avariei-de-la-cernobil-asteapta-o-locuinta-de-mai-bine-de-20-de-ani-pngAutorităţile publice locale mereu se spălau pe mâini şi spuneau că, deocamdată, nu există o soluţie pentru această categorie de persoane, însă Legea cu privire la protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la centrala atomică din Ucraina prevede dreptul de a beneficia de spaţiu locativ oferit de stat.

Mai grav, la 49 de ani, medicul, care a participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, din întâmplare sau nu, a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală, iar jumătate de an mai târziu, pe 7 noiembrie 2016 acesta a decedat.

Familia lui Eugen Petraşcu are nevoie de ajutor!

Mama copiilor cu greu se descurcă să-i crească şi să-i pună la cale pe cei patru copii, în timp ce sunt nevoiţi să achite în fiecare lună banii pentru chirie şi ar avea mare nevoie de o locuinţă a lor.

catfftura

Familia Petraşcu are patru copii, toţi fiind minori, în vărstă de 13 ani, 8 ani, 6 ani şi respectiv 4 ani.

Persoanele care doresc să ajute familia medicului anestezist Eugen Petraşcu pot contacta rudele sau soţia medicului la numerele de telefon 060961144 sau 069637785.

De asemenea, pot fi donaţi bani în contul bancar deschis în acest scop, pe numele soţiei medicului, Liuba Petraşcu.

RECHIZITE BANCARE:

BC „Moldova-Agroindbank”  

MD28AG000000022522853774 (MDL)

Beneficiar: Petraşcu Liubov (IDNP: 2003088018741)

Orice ajutor este binevenit, iar familia regretatului medic Eugen Petraşcu vă va fi mult recunoscătoare pentru ajutorul acordat.14925495_1687849871528290_4635483424872342182_n

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Noaptea Reducerilor la Shopping MallDova scade prețurile și umple portofelele!
Articolul anterior
Stela Dănilă, despre shopping și stil vestimentar: „Marea mea slăbiciune sunt rochiile creion”
Articolul următor