Vârsta femeii joacă un rol esenţial în conceperea unui copil, atât din punct de vedere fiziologic, cât şi psihologic. Într- o epocă, în care multe femei renunţă la acest privelegiu sau îl tot amână, se pune întrebarea, dacă există o vârstă anume, potrivită pentru a rămâne însărcinată.
Ina Tocarciuc,
medic- ginecolog,
AMT Ciocana
La această întrebare ne va răspunde doamna Ina Tocarciuc, medic- ginecolog, AMT Ciocana.
Vârsta potrivită, pentru a concepe un copil, este aceea când consideri că eşti pregătită atât fizic, cât şi psihic. Suntem într-o perioadă, în care lucrurile au cam luat altă întorsătură. Dacă înainte puteam miza pe sondaje şi cercetări, pentru a fi sigure că vârsta potrivită, pentru a concepe un copil e în jur de 27-30, uite, că acum specialiştii declară altceva.
Vârsta potrivită, pentru a fi mamă, este aceea, pe care femeia o simte. Atât psihic, cât şi fizic. Eu susțin că femeia poate să nască şi la 40 de ani. De multe ori, la această vârstă ele sunt cu mult mai pregătite psihologic, decât cele de 20- 30 de ani. Naşterea până la 18 ani, de multe ori e un risc, organismul şi uterul nu sunt pregătite pentru o sarcină sănătoasă. În acelaşi timp, creşte riscul avorturilor spontane şi al naşterilor premature.
Este de dorit şi recomandat , ca sarcinile să fie până la 30 de ani, din simplul motiv că organismul este tânăr, rezistent la diferite infecţii şi se reduce din posibilitatea suprapunerii mai multor maladii, una după alta. După 30 de ani organismul începe a aduna infecţii şi ele devin cronice, având loc schimbări hormonale, aceasta duce de multe ori la sterilitate.
În zilele noastre, o pacientă de 18 ani se poate confrunta de multe ori cu probleme mai grave, decât una de 40 de ani. De multe ori, o femeie de 40 de ani poate naşte un copil mai sănătos, decât una de 18 ani.
Trebuie să ai grijă şi de starea ta emoţională
Starea emoţională nefavorabilă, pe bază de stres şi panică poate duce la dereglări hormonale, aceasta provoacă lipsa ovulaţiei, iar mai târziu, sterilitate.
Sfaturi utile:
- Nu contează vârsta, ci mai mult, pregătirea ta pentru sarcină. Dacă femeia este psihologic pregatită pentru sarcină, ea trebuie să facă şi investigaţii. Aceasta, pentru a exclude patologiile genitale. Trebuie să ştii- cu cât mai tare înaintezi în vârstă, cu atât mai mult, trebuie să te adresezi medicului ginecolog, pentru a face o consultaţie mai detaliată și excluderea oricărei patologii.
- Diferența de vârstă între copii ar trebui să fie de minim 3 ani. În trei ani organismul matern reuşeşte să-şi revină de la sarcina precedentă. Organismul şi uterul mamei revin la normal şi sunt bine pregătite pentru o nouă sarcină. Noi, specialiştii, recomandăm, ca diferenţa dintre vârsta copiilor, totuşi să nu fie mai mică de 3 ani.