Indemnizație 70.000 lei, pentru tinerii pedagogi la angajare în mediul rural

Nemulțumiți de salarii și alte condiții de muncă, pedagogii moldoveni au înaintat guvernului un șir de revendicări pe care le doresc soluționate, altminteri, din 17 ianuarie, aceștia amenință cu proteste.

separator

vvvGuvernul rămâne reticent față de cerința profesorilor de a le fi majorate salariile cu 50%, în schimb autoritățile sunt dispuse să îndeplinească alte revendicări.

Potrivit acestora, indemnizațiile unice la angajare în mediul rural pentru tinerii pedagogi se vor dubla și vor ajunge până la 70.000 de lei pentru cei cu studii superioare.

Pentru tinerii specialiști cu studii medii acestea se vor mări până la 50.000 de lei. Totodată, bursele pentru studenții facultăților de profil vor fi majorate cu 20 la sută.

Acestea sunt doar unele revendicări ale profesorilor, acceptate de Guvern.

Revendicările Sindicatelor din Educație au fost discutate la ședința unei comisii formată din reprezentanți ai ministerului Educației, Muncii, dar și ai Ministerului Finanțelor, scrie publika.md.

Președintele organizației Dumitru Ivanov susține că jumătate dintre solicitările sindicaliştilor au fost deja acceptate de autorități.

„Dacă o să accepte toate aceste revendicări, cum am scris noi și cum au cerut, sigur că meserie de pedagog va fi mult mai atractivă, atractivitatea trebuie să fie legată numaidecît de nivelul de salarizare”, a afirmat președintele Federaţiei Sindicale a Educației, Dumitru Ivanov.

Profesorii susțin că primii pași, făcuți de Guvern, le vor îmbunătăți condițiile de muncă.

„Răspunsul Guvernului este unul corect, este vorba despre pregătirea tinerilor specialiști. Am sesizat mai multe probleme”, a afirmat directoarea liceului „Mihai Viteazul”, Nelly Berezovschi.

Unii părinţi cred că dacă profesorii vor fi asiguraţi cu toate cele necesare şi copii vor avea parte de o educaţie mai bună.

„Copii, părinți, cadrul didactic o să simte mult mai bine, deja primul pas este spre bine”, a afirmat președintele asociație de părinţi, Ana Sârbu.

Printre alte revendicări înaintate de către pedagogi, se numără majorarea salariului pentru personalul didactic cu 50 la sută din ianuarie 2017, dar și recalcularea anuală a pensiilor pentru profesorii care s-au pensionat, dar continuă să muncească.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Medicii rezidenți curăță zăpada din preajma Spitalului Clinic Republican
Articolul anterior
Vremea extremă face ravagii în Moldova! 17 localități au rămas fără curent electric
Articolul următor