Nemulțumiți de salarii și alte condiții de muncă, pedagogii moldoveni au înaintat guvernului un șir de revendicări pe care le doresc soluționate, altminteri, din 17 ianuarie, aceștia amenință cu proteste.
Guvernul rămâne reticent față de cerința profesorilor de a le fi majorate salariile cu 50%, în schimb autoritățile sunt dispuse să îndeplinească alte revendicări.
Potrivit acestora, indemnizațiile unice la angajare în mediul rural pentru tinerii pedagogi se vor dubla și vor ajunge până la 70.000 de lei pentru cei cu studii superioare.
Pentru tinerii specialiști cu studii medii acestea se vor mări până la 50.000 de lei. Totodată, bursele pentru studenții facultăților de profil vor fi majorate cu 20 la sută.
Acestea sunt doar unele revendicări ale profesorilor, acceptate de Guvern.
Revendicările Sindicatelor din Educație au fost discutate la ședința unei comisii formată din reprezentanți ai ministerului Educației, Muncii, dar și ai Ministerului Finanțelor, scrie publika.md.
Președintele organizației Dumitru Ivanov susține că jumătate dintre solicitările sindicaliştilor au fost deja acceptate de autorități.
„Dacă o să accepte toate aceste revendicări, cum am scris noi și cum au cerut, sigur că meserie de pedagog va fi mult mai atractivă, atractivitatea trebuie să fie legată numaidecît de nivelul de salarizare”, a afirmat președintele Federaţiei Sindicale a Educației, Dumitru Ivanov.
Profesorii susțin că primii pași, făcuți de Guvern, le vor îmbunătăți condițiile de muncă.
„Răspunsul Guvernului este unul corect, este vorba despre pregătirea tinerilor specialiști. Am sesizat mai multe probleme”, a afirmat directoarea liceului „Mihai Viteazul”, Nelly Berezovschi.
Unii părinţi cred că dacă profesorii vor fi asiguraţi cu toate cele necesare şi copii vor avea parte de o educaţie mai bună.
„Copii, părinți, cadrul didactic o să simte mult mai bine, deja primul pas este spre bine”, a afirmat președintele asociație de părinţi, Ana Sârbu.
Printre alte revendicări înaintate de către pedagogi, se numără majorarea salariului pentru personalul didactic cu 50 la sută din ianuarie 2017, dar și recalcularea anuală a pensiilor pentru profesorii care s-au pensionat, dar continuă să muncească.