Un tânăr cu diabet a intrat în comă pe stradă, pentru că ambulanța a venit abia peste o oră!

Un tânăr care suferea de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința pe stradă, în preajma unei gherete, la piața ,,Calea Basarabiei”. Pentru că ambulanța a sosit abia peste o oră și 20 de minute de la solicitarea apelului, tânărul a intrat în comă, iar martorii în tot acest răstimp l-au supravegheat neputincioși și alarmați.

separator
10891629_410705005972291_5909469755724541575_n

Un utilizator al rețelei de socializare Facebook, martor la incident, a povestit cum s-a întâmplat totul. Potrivit femeii, tânărul a stat mai mult de o oră pe pământul rece, din neglijența organelor abilitate pentru acordarea ajutorului în situații de urgență.

,,Astazi, la „Calea Basarabiei”a avut loc un caz ieșit din comun, cu totul: un tânăr și-a piedut cunoștința și a fost apelat serviciul de urgență, care a spus să fie chemată întâi poliția (de parcă ei acorda primul ajutor), au ajuns polițiștii în timp de 15 min, și, pur și simplu, îl priveau! Au găsit în buzunar telefonul mobil și au sunat-o pe mama băiatului, care a spus că fiul ei suferă de diabet zaharat. Lucrătorii de la piață au verificat glicemia care arăta 1.8, băiatul deja intra în comă glicemică. E foarte îngrozitor că urgența a sosit abia peste o oră și 20 de min. De unde venea?! De la nordul Moldovei! RUȘINE! Și acum spuneți, poate ar trebui schimbată denumirea, nu ,,urgență”, dar cum? Ei nu se grăbesc să-și facă datoria!”, a scris ieri Corina Croitoru pe pagina sa de Facebook.
17796582_410705032638955_2190000741045358165_n17800137_410705059305619_1065236708099040216_n

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Talentul actoricesc al lui Guz l-a dat pe spate pe Cătălin Măruță
Articolul anterior
Din 18 aprilie, se deschide Conacul Manuc Bey!
Articolul următor