Somon la grătar, marinat în lime şi usturoi +Salsa de mango şi avocado

Somonul este peştele care poate fi transformat într-un deliciu rapid şi gustos. E un peşte gras, tocmai de aceea e foarte uşor de gătit şi suportă foarte multe combinaţii interesante.

separator

somon1

 

Este important să nu-l găteşti prea mult – altfel se usucă. Eu îl prefer în varianta care s-ar numi medium-rare (dar pentru asta tre’ să fie super-fresh) – cu exteriorul crocant şi un centru încă roz aprins (cât să nu devină opac şi uscat). Pentru chestia asta trebuie să ţii cont că peştele reţine suficient de multă căldură în timp ce se găteşte, cât procesul să continue şi după ce l-ai luat de pe foc/din cuptor, aşa că opreşte-te cu puţin timp înainte să crezi că e gata.

INGREDIENTE

Timp de preparare: 15 minute, plus timpul de marinare, 2 porţii

somon5

PENTRU SOMON

  • 2 fileuri de somon
  • 2 căţei de usturoi
  • zeama de la jumătate de lime
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • pudră de ardei cayenne (opţional)
  • sare şi piper proaspăt râşnit

PENTRU SALSA

  • 1 mango copt
  • 1 avocado copt
  • 1 ceapă roşie
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 ardei iute
  • 1 mână de coriandru proaspăt
  • zeama de la jumătate de lime
  • sare şi piper proaspăt râşnit

Pregăteşte întâi marinada pentru somon. Într-un bol, amestecă zeama de lime cu usturoiul tocat mărunt, uleiul de măsline, sare, piper şi pudra de ardei cayenne (dacă foloseşti). Pune fileurile de somon pe o farfurie, toarnă marinada deasupra şi dă la frigider măcar jumătate de oră.

somon2

Între timp, pregăteşte salsa. Taie toat: ceapa şi ardeiul iute mărunt, iar avocado, mango şi ardeiul gras – în cuburi. Amestecă-le pe toate într-un bol împreună cu zeama de lime, sare şi piper proaspăt râşnit (adaugă şi extra ulei de măsline, daca ţi se pare că mai are nevoie).

Scoate somonul de la marinat şi încinge un grătar pe foc mediu spre mare (îl poţi pregăti şi la cuptorul încins la 200ºC). Aşează somonul cu pielea în jos timp de 4 minute (timp în care pielea va deveni crocantă), apoi întoarce-l pe partea cealaltă şi mai găteşte-l încă 2-5 minute, în funcţie de cât de gătit vrei să fie (eu îl ţin doar 2 minute).

somon4

Serveşte-l împreună cu salsa de mango şi avocado şi, dacă vrei, o porţie de orez basmati simplu.

Sursa: cleanfoodcrush.com

Olade. Trei secrete pentru a le găti

Oladiile sunt un fel de combinatie între clătite și pancakes-uri.

Ingrediente:

  • ouă – 2 buc.
  • chefir – 300 ml.
  • zahăr – 1 lingură.
  • ulei de floarea soarelui – 1 lingura.
  • sare – 1/4 linguriță.
  • sifon – 0,5 linguriță.
  • făină – 220 gr. (+ 2-3 linguri)

Iată cele 3 secrete

  1. Încălzește chefirul.
  2. Ordinea ingredientelor (în special sifon).
  3. Puteți lăsa să stea 5-10 minute pentru ca sifonul să aibă timp să reacționeze.

Mod de preparare

  • Combinați chefirul, ouăle, zahărul și sarea.
  • Pune tigaia la foc mediu.
    Este necesar să-l încălziți astfel încât degetul coborât să fie fierbinte, dar tolerabil (se amestecă în mod constant și asigurați-vă că ouăle nu se coagulează)
  • Adăugați făina, bateți până se omogenizează. Cantitatea de făină depinde de grosimea chefirului.
  • Dacă este lichid, aveți nevoie de 3 linguri în plus. Aluatul trebuie să curgă foarte încet din lingură
  • Adăugați sifon, amestecați, apoi turnați ulei.
  • Nu mai puteți amesteca și mai amestecați aluatul.
  • Turnați ulei într-o tigaie încălzită și puneți 1 lingură.
  • Se prăjește până se rumenește.

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Rețetă de cartofi prăjiți fără ulei. Delicioși și nu fac rău organismului

Rețeta de e cartofi prăjiți în albuș de ou este ideală pentru cei care țin dietă, pentru copii, dar și pentru cei care vor să evite uleiul. Pentru a face această mîncare avem nevoie de doar 5-7 cartofi medii și două albușuri de ou. Nu uita de sare, piper și boia dulce.

Primul pas este să curătăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem felii subțiri. Într-un bol punem albușurile de ou și condimentele, după gust, iar apoi amestecăm. Cartofii tăiați se trec apoi prin compoziția obținută.

Într-o tavă în care punem hârtie de copt vom așeza cartofii, lâsând preparatul la cuptor timp de 15 minute, la 200-220 de grade. Asta este tot. Poftă bună!

Greșelile pe care le facem când gătim cartofii prăjiți

Mare atenție la cartofii pe care îi alegi. Când mergi la cumpărături, verifică fiecare cartof să nu fie moale sau să nu prezinte lovituri. Dacă vrei să faci cartofi prăjiți este indicat să-i alegi pe cei albi. Cartofii nu trebuie aruncați direct în tigaie! Înainte, ei trebuie puși într-o oală cu apă rece timp de o oră pentru a îndepărta amidonul, care poate fi periculos.

Alege o tigaie subțire, cu acoperire non-aderentă sau o tigaie din oțel sau fontă cu fundul gros. Dacă faci cartofi prăjiți în ulei, încinge tigaia și apoi pune cartofii. Condimentele trebuie adăugate la sfârșit. Dacă pui sare peste cartofi în timp ce sunt pe foc, sarea va scoate apa din cartofi, iar aceștia nu vor mai face crustă.

Cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol. Ei reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Aceștia conțin multe fibre. Acestea normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

sursa

Începe numărătoarea pistruiilor! Votează Top Pistrui 2017
Articolul anterior
Cele mai dezgolite celebrități de la Met Gala 2017
Articolul următor