Pentru că mereu și-a dorit să ajute cât mai multe femei să opteze pentru stilul sănătos de viață, doctorul în științe medicale, Galina Tomaș, a susținut un seminar la Institutul Mamei și Copilului. Sănătatea viitoarelor mămici și a copiilor este primordială pentru o societate puternică, de aceea nutriționista și-a dorit să le ghideze pe femeile de la maternitate.
În cadrul seminarului „Să abordăm obezitatea împreună”, Galina Tomaș a vorbit despre:
1. Alimentaţia sănătoasă, diversificată şi bogată nutriţional în timpul sarcinii.
2. Obezitatea mamei afectează sau nu dezvoltarea fătului?
3. Beneficiile sportului pentru gravidă şi făt.
4. Alimentaţia şi practicarea sportului în perioada de lactaţie.
5. Tipuri de sport indicate pentru o mămică care alăptează.
„Vechea idee că viitoarea mamă trebuie să mănânce pentru doi, nu mai este valabilă. Regimul alimentar nu trebuie să se deosebească de cel obişnuit (cantitativ), iar dorinţa de a mânca sau bea în exces trebuie evitate.
Totuşi, nu se pot exclude condiţiile speciale care apar pe parcursul gravidităţii – activarea metabolismului bazal. Cercetările au arătat că o femeie sănătoasă în perioada reproductivă consumă în medie 2100 calorii pe zi, pe când una gravidă are nevoie de un supliment de energie în valoare de 200 calorii.
Este mult mai importantă calitatea alimentaţiei, nu cantitatea de alimente pe care o consumi. O alimentaţie corectă contribuie la menţinerea sănătăţii gravidei şi furnizează elementele nutritive necesare copilului pentru o bună creştere şi dezvoltare intrauterină”, a menționat nutriționista Galina Tomaș.
Doctorul în științe medicale a vorbit și despre cele 3 reguli de aur în alimentația gravidelor:
Prima regulă: să nu mănânci pentru doi! Să nu mănânci de două ori mai mult, ci de două ori mai bine. Important este să ai o alimentație de calitate, de sezon. Nu cantitatea contează, ci calitatea!
Regula nr. 2: să nu-și dea frâu liber poftelor! Sarcina nu este o perioadă în care nu mai există niciun fel de restricție alimentară. De multe ori poftele nu le cere organismul, ci mintea care consideră că în sarcină totul este permis, că este momentul să te răsfeți la maxim. Niciun studiu științific nu a demonstrat că există pofte specifice acestei perioade, cu atât mai mult nu de zahăr.
Cea de-a treia regulă nu ține neapărat de alimentație, dar este foarte necesară. Tot ce înseamnă vicii și lucruri cu risc pentru bebeluș, trebuie eliminate. Sarcina este poate cel mai bun moment pentru a te lăsa de fumat. Nu este voie niciun gram de alcool, iar fumatul trebuie eliminat complet, inclusiv statul în încăperi în care se fumează mult. Bebelușul este mai important ca orice, așa că orice este dăunător, trebuie lăsat deoparte.