Toamna întotdeauna vine cu roade care aduc beneficii pentru sănătatea noastră. Descoperă care sunt cele mai sănătoase fructe și legume ale acestui sezon și pe care bineînțeles, trebuie să le incluzi zilnic în regimul tău alimentar.
Dovleacul
Este bogat în fibre şi betacaroten care favorizează digestia şi redă o strălucire aparte tenului. De asemenea, dovleacul este o sursă excelentă de potasiu, vitamina A și vitamine din complexul B. Chiar dacă ai fost obişnuită doar cu dovleacul copt sau fiert simplu, trebuie să ştii că îl poţi folosi în foarte multe combinaţii, atât dulci cât şi sărate.
Cum să-l foloseşti:
• copt la cuptor şi stropit cu miere de albine şi scorţişoară;
• sub formă de piure în aluatul pentru brioşe şi checuri;
• fiert şi pasat cu blenderul pentru a obţine o supă-cremă delicioasă;
• tăiat cubuleţe, stropit cu ulei plus alte condimente (de exemplu chimen, coriandru, sare, piper) şi lăsat la cuptor;
• în risotto;
• în smoothie-uri împreună cu banană, lapte, scorţişoară şi unt de arahide;
• în budinci;
• în tocăniţe.
Prunele
Sunt fructele pe care nu trebuie să le omiți niciodată toamna, deoarece se numără printre cele mai bune remedii anti-constipație.
Având un conținut ridicat de fibre, prunele îmbunătățesc tranzitul intestinal și te scapă de această problemă, atunci când sunt consumate în cadrul unei diete sănătoase care cuprinde multe fructe și legume, fără alimente procesate și care conțin făină albă.
De asemenea, prunele protejează sistemul nervos şi muscular, deoarece au mult potasiu, magneziu, fier, calciu, bor şi seleniu. Menţin oasele sănătoase, deoarece facilitează absorbţia calciului, a magneziului şi a vitaminei D.
Păstârnacul
Poate că te-ai obișnuit să-l folosești doar în ciorbe, însă trebuie să știi că păstârnacul este foarte bun în piure/supe cremă alături de morcovi, cartofi dulci sau cartofi obișnuiți, dar și stropit cu ulei și copt la cuptor. Are o cantitate mare de potasiu, vitamina C, calciu, fier și este o sursă excelentă de fibre care ajută la digestie.
Perele
Au un efect antioxidant, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, combat retenţia apei, protejează inima de boli cardiovasculare şi acţionează ca un tonic asupra sistemului nervos. Ai toate motivele să incluzi perele în dietă, cu atât mai mult cu cât conţin şi vitamine din complexul B, vitamina C, cupru, calciu, potasiu şi fosfor.
fecla roşie
Are un efect detoxifiant pentru ficat, favorizând eliminarea toxinelor din corp. În plus, sfecla roşie combate anemia, îţi protejează inima, stimulează activitatea creierului, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi combate depresia.
Broccoli
Este considerat o legumă medicament, deoarece are puteri antioxidante, antiîmbătrânire, antimutagenice şi antitumorale. A fost îndelung studiat şi cercetătorii au ajuns la concluzia că sulforafanul, o substanţă din broccoli are un puternic efect anticancerigen.
Adaugă broccoli în omletă, ciorbe, supă-cremă, tocăniţe, peste pizza, în salate, în orez sau consumă-l simplu în stare crudă sau fiert puţin la aburi. Se găteşte cât mai puţin posibil şi se consumă pe cît posibil şi în stare crudă, deoarece efectul anticancerigen va fi unul mai puternic.
Gutuile
Ajută rinichii să filtreze mai uşor toxinele şi sunt de ajutor persoanelor care doresc să slăbească. Ajută la digestie, datorită conţinutului ridicat în fibre şi ajută la detoxifierea organismului. Consumă-le şi crude pe lângă compoturi şi gemuri, cu o cantitate cât mai mică de zahăr.
Merele
Au o multitudine de nutrienţi şi fibre care stimulează tranzitul intestinal, favorizând eliminarea substanţelor dăunătoare din corp. Poţi să le consumi în stare crudă, compoturi, magiun, smoothie-uri, prăjituri, dar şi coapte.
Strugurii
Sunt fructele cu cel mai puternic efect detoxifiant pe lângă lămâi.
Consumă-i cât sunt în sezon atât albi cât şi negri pentru a beneficia de nutrienţii din conţinutul lor. Strugurii ajută la detoxifierea organismului, eliminarea excesului ponderal, prelungirea senzaţiei de saţietate şi suprimarea apetitutului culinar datorită conţinutului ridicat de fibre şi substanţe nutritive. Mai mult decât atât, conţin apă în proporţie de 73%, astfel că ajută la purificarea organismului şi filtrarea toxinelor din sânge.
De asemenea, în sâmburii de strugurii negri se găseşte proantocianidină, o substanţă care reduce producţia de estrogen, împiedicând apariţia cancerului la sân şi prostată.
Cartofii dulci
Chiar dacă nu suntem foarte bine familiarizați cu cartofii dulci, trebuie să știi că ei furnizează o cantitate foarte mare de vitamina A (30 de miligrame de betacaroten într-o singură porție, ceea ce depășește de patru ori doza zilnică recomandată). Ca să ajungi la această cantitate de betacaroten ar trebui să consumi 23 de porții de broccoli, susțin specialiștii.
Prin urmare ai toate motivele să le dai o șansă cartofilor dulci, deoarece ei conțin și vitamina C. De asemenea, cartofii dulci sunt recomandați persoanelor diabetice, deoarece au un indice glicemic mic. Carbohidrații din conținutullor se eliberează lent și nu generează fluctuații mari ale glicemiei.
În schimb, cartofii obișnuiți au un indice glicemic mare, iar carbohidrații din ei se eliberează rapid și cauzează acele fluctuații mari ale glicemiei.
Conopida
Face parte din familia cruciferelor, care sunt recunoscute pentru efectul lor anticancerigen. Conopida, broccoli, gulii, varza de Bruxelles și varza obișnuită conțin substanțe care previn apariția cancerului și scad nivelul colesterolului rău, având astfel grijă de inima ta.
Ceapa şi prazul
Sunt recunoscute pentru efectul lor anticancerigen şi trebuie consumate în stare crudă cât mai des posibil. Acestea ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar acest lucru are ca efect reducerea secreţiei de insulină şi IGF (insulin like growth factor), împiedicând astfel dezvoltarea celulelor canceroase.
Varza
Varza (roşie şi albă) este un superaliment atunci când vine vorba despre proprietăţile sale anticancerigene. A fost îndelung studiată şi s-a demonstrat clar că sulforafanul şi indo-3-carbinolii (I3C) sunt substanţele care cu un puternic efect anticancerigen.
Este de preferat să consumi varza în stare crudă, deoarece efectul anticancerigen este mult mai puternic, recomandă specialistul.
Usturoiul
Împiedică efectul nitrozaminelor, acele substanţe care s-au dovedit a fi cancerigene şi care se formează atunci când consumi nitraţi (mezeluri). Un studiu scoate la iveală faptul că femeile care obişnuiesc să consume cu regularitate usturoi au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer la colon. De asemenea, s-a constatat existenţa unei reduceri a cazurilor de cancer la rinichi şi prostată la persoanele care consumă foarte mult usturoi.
Vinetele
Atunci când sunt preparate pe grătar, la cuptor sau sunt sotate rapid, vinetele se transformă complet și devin foarte aromate. În plus, ele vor absorbi toate aromele plantelor pe care le folosești, iar unele condimente merg de minune combinate cu vinetele.
Vinetele nu conțin grăsimi, dar aduc un aport însemnat de potasiu, magneziu, vitaminele C, K, B6, precum și o mulțime de fibre.