Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului este marcată în toată lumea în fiecare an pe data de 4 februarie. În această zi, este important să amintim tuturor că trebuie să luptăm împotriva acestei boli prin campanii de informare și prevenție, împreună cu factorii cheie implicați: guverne, ministere, companii farmaceutice, medici specialiști, fundații și organizații. Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite astăzi în lume, care răpesc milioane de vieți anual. Ziua Mondială a Cancerului se desfășoară sub sloganul „Eu pot. Noi putem să învingem cancerul” și îndeamnă fiecare persoană, fie în colectivități sau comunități, fie individual, să își ducă aportul pentru a reduce povara globală a cancerului.
Epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească. În prezent, 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer la nivel mondial, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.
În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53000 de persoane suferă de cancer în acest moment. Anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer, aproape 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016.
Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii.
Ce cauzează cancerul?
Potrivit specialiștilor, principalii factori modificabili de risc responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt:
-consumul de tutun
-alimentația nesănătoasă
-lipsa activității fizice
-supraponderalitatea şi obezitatea,
-consumul nociv de alcool (toți factorii sunt determinaţi de stilul de viaţă și pot fi preveniți).
Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancer a sistemului digestiv, de sân și prostată, confirmă specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Chișinău.
Acum, mai mult decât oricând, este nevoie de un angajament global care să contribuie la promovarea progreselor în domeniul cancerului. Activitățile de sensibilizare se axează pe comunicarea factorilor de risc și pericolul cancerului pentru sănătate și viață, măsurile principale de prevenție și depistare precoce.
Cum să prevenim cancerul? Recomandările experților:
Modificările în modul în care trăim face ca tot mai mulți oameni din întreaga lume să fie expuși factorilor de risc în apariția cancerului, cum ar fi fumatul, alimentația nesănătoasă și stilul de viață sedentar. Educarea și informarea indivizilor și comunității despre legăturile dintre stilul de viață și nivelul riscului de apariție a cancerului este primul pas eficient în prevenirea lui.
- Să creăm școli sănătoase
Modul în care educăm copiii noștri și generațiile următoare este vital pentru viitorul societății în prevenirea cancerului. Școlile trebuie să creeze medii sănătoase pentru a oferi generației următoare cunoștințele și instrumentele necesare pentru a adopta un stil de viață sănătos și pentru a reduce nivelul riscului de apariție a cancerului (alimentație echilibrată și sănătoasă, descurajarea fumatului și acordarea timpului pentru odihnă și sport, precum și includerea alimentelor sănătoase și a educației fizice în curriculum-ul școlar).
- Să creăm locuri de muncă sănătoase
Mulți adulți petrec o mare parte din zi la serviciu, prin urmare, locurile de muncă sunt locuri excelente pentru a practica obiceiuri sănătoase. Companiile și organizațiile trebuie să fie încurajate să aibă ca prioritate stilul de viață sănătos la locul de muncă și să ofere educație cu privire la beneficiile unei alimentații sănătoase și exercițiilor fizice, la pericolele fumatului și la alți factori de risc.
Angajatorul trebuie încurajat să pună în aplicare măsuri de motivare și susținere a obiceiurilor sănătoase în viața de zi cu zi a angajaților.
- Să creăm orașe sănătoase
Astăzi, 54% din populația lumii trăiește în medii urbane, iar până în 2050 se preconizează majorarea până la 66%. Pe măsură ce continuă urbanizarea, provocările legate de dezvoltarea durabilă vor fi din ce în ce mai concentrate în orașe. Orașele oferă oportunități importante de a asigura accesul la servicii de sănătate pentru un număr mare de persoane, precum și posibilitatea de a adopta un stil de viață activ și de a reduce factorii de risc pentru cancer.
Putem susține organele de conducere a orașelor să creeze medii sănătoase și să acorde prioritate prevenirii, tratamentului și îngrijirii cancerului la nivel local.
- Să investim în screening-ul cancerului
Cazul economic pentru investiții devine o piesă vitală pentru a schimba mentalitatea în jurul valorii investițiilor în prevenirea și controlul cancerului. Există deja argumente convingătoare pentru investirea mai degrabă în prevenirea cancerului, decât în tratarea consecințelor.
- Să alegem un stil sănătos de viață
Toată lumea poate lua măsuri pentru a reduce nivelul riscului de apariție a cancerului prin alegerea unor opțiuni sănătoase, inclusiv renunțarea la fumat, efectuarea activității fizice și alegerea alimentelor și băuturilor sănătoase. Reducerea expunerii la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare și alte surse, cum ar fi solarii, de asemenea, reduce foarte mult nivelul riscului de apariție a cancerelor de piele.
- Să înțeleg că diagnosticul precoce salvează vieți
Diagnosticarea cancerului nu este întotdeauna ușoară – nu toate cancerele arată semne și simptome timpurii, uneori semnele de avertizare pot apărea destul de târziu atunci când cancerul este avansat.
Cu toate acestea, creșterea gradului de conștientizare a semnelor și simptomelor și importanța tratamentului în timp util s-a dovedit a îmbunătăți supraviețuirea în cazul cancerului. Acest lucru se datorează faptului că diagnosticarea precoce a cancerului aproape întotdeauna ușurează tratarea sau chiar vindecarea lui.
Recomandări generale privind prevenirea cancerului:
- Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
- Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
- Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi sau conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
- Consumați multe fructe, legume și cereale.
- Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
- Limitați consumul de băuturi alcoolice.
- Limitați consumul de sare și alimente procesate cu sare.
- Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
- Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
- La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.
Notă: informațiile prezentate în acest articol sunt parte a campaniei „Eu pot. Noi putem să învingem cancerul”, promovată de către specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică din R. Moldova.