Ce boli riști să dezvolți în fucție de raportul talie-șolduri

Mulți dintre noi se întreabă care este raportul ideal dintre talie și șolduri? Medicii spun că dacă indicele de masă corporală calculează raportul dintre greutate și înălțime, atuci indicele talie-șolduri calculează raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldurilor. Rezultatele acestei măsurători pot anunța probleme de sănătate de care nici nu știai. Află mai multe detalii despre acest indice, dar și ce boli poți dezvolta dacă nu ții cont de această măsurătoare!

separator

Organizația Mondială a Sănătății a făcut publice măsurătorile optime, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

– 0,9 centimetri sau mai mic la bărbați;
– 0,85 centimetri sau mai mic la femei.

Atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, un indice de 1,0 sau mai mare crește riscul apariției unor boli de inimă și alte afecțiuni legate de excesul de greutate.Cum calculezi indicele talie-șolduri

De cele mai multe ori, această măsurătoare o realizează medicul, ori de câte ori observă nereguli la aspectul corpului tău. Totuși, nu este atât de complicat, dacă vrei să faci asta singură, acasă. Îți oferim toți pașii pe care trebuie să îi urmezi! Stai dreaptă și expiră. Folosește un centimetru pentru a obține distanța în jurul celei mai mici părți a taliei, chiar deasupra buricului. Aceasta este circumferința taliei. Apoi, măsoară distanța în jurul celei mai mari părți a șoldurilor – cea mai largă parte a feselor. Aceasta este circumferința șoldurilor tale. Rezultatul îl vei obține împărțind circumferința taliei la circumferința șoldului.Ce boli riști să dezvolți dacă ai un indice talie-șolduri crescut

Afecțiuni cardiovasculare – un studiu recent a subliniat faptul că este foarte important să luăm în serios aceste măsurători. Femeile sunt mai predispuse la depozitarea grăsimii față de bărbați, astfel că este esențial un control la medic. Procentul crescut de grăsime din corp crește riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Diabet – surplusul de grăsime din jurul abdomenului este una dintre cauzele care cresc riscul apariției diabetului. Indicii măriți ar trebui să te trimită imediat la un control. Riscul este valabil atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Infertilitate – dacă inițial nu dai prea mare importanță acestor măsurători, află că este momentul să îți schimbi atitudinea. Este în joc fertilitatea ta, iar indicii crescuți anunță probleme în această privință.

Afecțiuni cognitive – deși pare puțin ciudat, cercetările au demonstrat că femeile cu un indice talie-șolduri mai mic sunt mai ferite de afecțiuni cognitive. O veste și mai bună este că acest aspect se transmite genetic și copiii sunt, de asemenea, protejați.

Stres – încă o veste de la specialiști ne anunță că femeile care au un indice talie-șolduri mai mare decât cel menționat mai sus sunt mai predispuse să cedeze în fața unor situații stresante.

Cancer – un studiu care a urmărit 44.000 de femei pe parcursul a două decenii a scos la iveală că atât femeile cu indici mai mari, cât și cele cu indici mult prea scăzuți sunt predispuse să se îmbolnăvească de cancer. Specialiștii susțin că nu este exclus să fii și tu predispusă la asta, chiar dacă indicele greutate-înălțime este în regulă. Metoda talie-șolduri poate să îți fie de un real ajutor.

Chiar dacă nu iei în serios aceste măsurători, aparent banale, îți recomandăm să le faci pentru sănătatea ta.

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Test de personalitate indian. Alege o mandala și află ce secrete ascunde personalitatea ta
Articolul anterior
Tendințele primăverii: părul în culoarea plantelor suculente
Articolul următor