Unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de perioada post-natală este faptul că atunci când alăptezi, nu poți rămâne însărcinată și, drept urmare, nu ai nevoie de măsuri de contracepție. În ciuda acestei ipoteze răspândite, fiecare corp în parte funcționează diferit, inclusiv în ceea ce privește metodele de prevenire a unei sarcini. Primul pas în găsirea soluției perfecte în acest sens este o programare la medicul ginecolog. Acesta este singurul în măsură care poate spune care este cel mai bun moment pentru reînceperea vieții intime și ce modalități de preventie sunt potrivite pentru fiecare cuplu în parte.
SpermicideleUna dintre cele mai recomandate metode de contracepție după naștere sunt spermicidele. Administrate corect, acestea au un grad ridicat de protecție împotriva unei sarcini. Ele funcționează prin distrugerea membranei spermatozoizilor. De cele mai multe ori, acestea sunt disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice. Mai mult de atât, spre deosebire de alte metode, acestea contribuie la lubrifierea vaginală. Spre deosebire de pastilele anticoncepționale obișnuite, substanța spermicidă din acestea nu are bază hormonală și nici nu trece în laptele matern. Comparativ cu un prezervativ, de exemplu, care necesită întreruperea preludiului, ovulele de contracepție locală se introduc în vagin înainte de începerea actului sexual și nu se scot la final.
Pastilele anticoncepționale
Cele mai multe dintre pilule nu sunt recomandate după naștere femeilor care alăptează pentru că substanțele active din ele pot trece în laptele matern și pot afecta dezvoltarea bebelușului. Cu toate acestea, medicul ginecolog poate recomanda monopilule, pastile anticoncepționale cu progesteron. Eficiența acestora este ceva mai scăzută și trebuie luate cu strictețe în fiecare zi la aceeași oră, fără excepție.Prezervativul
Aceasta este una dintre cele mai utilizate metode de contracepție pentru că, așa cum bine știți, protejează atât împotriva sarcinilor neplanificate, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Deși eficiența acestuia este ridicată, utlizarea prezervativului nu este foarte indicată în primele luni după naștere. Lubrifierea naturală poate fi mai scăzută și pot fi prezente încă leziuni care prezintă un risc ridicat de infecție.
Steriletul
Un astfel de dispozitiv poate fi folosit inclusiv în perioada alăptării și poate proteja până la 10 ani împotriva unei sarcini neplanificate, în funcție de specificul fiecărui dispozitiv în parte. Deși pare o metodă foarte comună, printre riscurile folosirii unui sterilet se numără dureri abdominale, sângerări și modificarea fluxului menstrual. Totuși, steriletul poate fi reintrodus după naștere doar după o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă, în funcție de fiecare organism.
Contraceptivele injectabile
Această metodă de prevenție este considerată a fi foarte sigură și trebuie readministrată o dată la trei luni. Deși rata de succes este destul de mare, efectele adverse sunt considerabile. Menstruația se poate deregla, apar durerile de cap iar libidoul poate fi destul de scăzut. Mai mult de atât, după întreruperea tratamentului, fertilitatea revine destul de greu. Uneori, organismul are nevoie de până la un an de zile ca să fie pregătit pentru o nouă sarcină.
Ai grijă de tine și de sănătatea ta!