Tot mai mulți oameni suferă de psoriazis. Specialiștii explică care ar putea fi cauzele

Psoriazisul este o boală de piele, care se manifestă prin descuamări, mătreață la nivelul scalpului și pete roșii de dimensiuni diferite pe piele, însoțite de mâncărime, fiind una dintre bolile de piele care afectează cel mai mult calitatea vieţii.

separator
Potrivit specialiștilor, în ultimii ani numărul cazurilor de psoriazis s-a dublat. O ipoteză ar fi că unii moştenesc maladia, iar pe alţii îi îmbolnăvesc E-urii din alimentaţie, alergii de natură diferită, dar şi mediul stresant. Iar cel mai grav este că specialiştii nu au găsit încă un tratament eficient, ci au învăţat doar să ţină boala în frâu.

Creşterea alarmantă, dar şi cauza apariţiei acestei boli nu poate fi explicată, deocamdată, de medici. Cercetările întreprinse pe parcursul a zeci de ani nu au putut elucida cauzele și mecanismele de apariție a bolii. În ultimul timp s-au adus unele argumente în favoarea originii genetice, însă modul de transmitere nu a fost precizat.

Psoriazisul apare pe piele și unghii, dar anomaliile sistemului imunitar provoacă boala și pot deteriora și organele interne. Până la 25% dintre pacienții cu psoriazis dezvoltă inflamație articulară. Cercetările au stabilit o legătură între psoriazis și atacurile de cord. Pacienții cu psoriazis sunt, de asemenea, la risc crescut pentru boala arterială periferică și accident vascular cerebral. Cercetătorii consideră că inflamația este firul care leagă psoriazisul de ateroscleroză.

Pacienții cu psoriazis prezintă, de asemenea, un risc crescut de diabet zaharat, hipertensiune arterială, boala Crohn și sindrom metabolic, o constelație periculoasă a factorilor de risc care implică tensiunea arterială, rezistența la insulină, obezitatea și lipidele sanguine anormale.

„Boala este foarte răspândită şi acum este o incidenţă în creştere având în vedere condiţiile nocive de lucru, mediul ambiant”, afirmă Elena Deseatnicova, reumatolog la Spitalul Republican, potrivit publika.md.

Şi stresul ne face vulnerabili în faţa celei mai răspândite maladii ale pielii din ultimii ani. „Stresul de la mutat în casă nouă. Avem un studiu care demonstrează că chiar mutarea la casă nouă poate provoca psoriazis”, spune medicul.

Persoanele care suferă de psoriazis folosesc produse speciale pentru igiena scalpului și pielii, respectă dieta și băile de soare. Dar, majoritatea pacienților necesită terapie supravegheată medical. Deși nici un tratament nu poate vindeca psoriazisul, multe medicamente pot controla afecțiunea.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Când devine periculoasă muşcătura de căpuşă?
Articolul anterior
Momentul în care o tănără este jefuită la locul de muncă și nimeni nu îi sare în ajutor
Articolul următor