12 motive pentru care apa oxigenată nu ar trebui să-ți lipsească din casă!

Apa oxigenată pe lângă faptul că dezinfectează rănile, poate fi folosită cu succes la curățarea casei, fiind un germicid fenomenal, considerat a fi unul din cei mai eficienți și siguri dezinfectanți disponibili pe piață.

separator

Acest produs are abilitatea de a ucide microorganisme prin oxidare — cu alte cuvinte, apa oxigenată poate realiza un fel de ardere controlată.

Ceea ce poate nu știai este că proprietățile tocmai enumerate ale apei oxigenate o fac să fie un produs ideal pentru curățarea locuințelor. Mai mult, această substanță este ieftină și, spre deosebire de numeroasele produse pe bază de chimicale disponibile în magazine, nu provoacă niciun efect secundar nedorit.

Înainte de a-ți enumera toate modalitățile interesante în care poți folosi acest produs în casă, dorim să-ți amintim că majoritatea soluțiilor de apă oxigenată pe care le poți achiziționa au o concentrație de 3%.

12 moduri surprinzătoare în care poți folosi apa oxigenată:

  1. Dezinfectarea meselor și a tocătoarelor de lemn

Mesele și tocătoarele de lemn sunt un mediu ideal pentru proliferarea microbilor prezenți în carnea crudă, cum ar fi Salmonella. Pentru a dezinfecta aceste suprafețe, nu trebuie decât să le pulverizezi cu apă oxigenată.

  1. Curățarea fructelor și a legumelor

În zilele noastre, fructele și legumele pe care le achiziționăm din piață sunt acoperite cu tot felul de microbi și chimicale nocive care ne pot afecta sănătatea.

Pentru a curăța aceste alimente, pur și simplu amestecă o jumătate de cană de apă oxigenată cu un castron de apă normală. Folosește amestecul obținut pentru a clăti fructele și legumele achiziționate.

  1. Dezinfectarea frigiderelor și a chiuvetelor

Frigiderul este locul unde depozităm alimentele pe care le consumăm, iar în chiuvetă spălăm aceste alimente înainte de a le găti, precum și diferite ustensile folosite pentru gătit.

Deoarece frigiderul și chiuveta pot găzdui mii și milioane de microbi, este indicat să folosești puțină apă oxigenată pentru a curăța periodic interiorul acestor două spații. Lasă substanța să acționeze timp de câteva minute, apoi îndepărteaz-o cu o cârpă umedă.

  1. Curățarea bureților

Din cauza faptului că sunt utilizați pentru a îndepărta resturile alimentare de pe farfurii și ustensile, bureții de bucătărie sunt îmbibați cu tot felul de bacterii potențial nocive. Pentru a-i dezinfecta, prepară un amestec din cantități egale de apă oxigenată și apă normală, apoi pur și simplu înmoaie-ți bureții în aceasta.

  1. Albirea rufelor

Această substanță poate îndepărta petele de pe rufele albe, dar și petele de sânge de pe covoare și țesături.Data viitoare când vrei să speli albituri, nu porni mașina de spălat înainte să introduci o cană de apă oxigenată în aceasta. În cazul petelor de sânge, aplică această substanță direct pe suprafețele pătate.

  1. O baie detoxifiantă care te întinerește

Dacă vrei să-ți întinerești, reîmprospătezi și detoxifiezi trupul, toarnă doi litri de apă oxigenată (concentrație 3%) într-o cadă plină cu apă fierbinte și scufundă-te în acest amestec pentru cel puțin o jumătate de oră.

  1. Uciderea ciupercii piciorului

Apa oxigenată este un remediu eficient împotriva ciupercii piciorului. Prepară o soluție din cantități egale de apă oxigenată și apă normală, apoi înmoaie-ți picioarele în aceasta pentru o jumătate de oră, în fiecare seară.

  1. Tratarea infecțiilor

Apa oxigenată este utilă pentru a trata infecțiile cutanate, inclusiv cele de natură fungică. Te sfătuim să aplici această substanță direct pe regiunea afectate de mai multe ori pe zi.

  1. Uciderea acarienilor

Acarienii se pot aduna exact acolo unde te aștepți cel mai puțin și sunt foarte greu de observat cu ochiul liber. Lăsați de capul lor, acești dăunători îți pot afecta starea generală de sănătate.

Pentru a-ți curăța casa de acarieni, prepară un amestec din cantități egale de apă oxigenată și apă normală, apoi folosește o sticlă cu pulverizator pentru a-l aplica în toate locurile unde bănuiești că acarienii și-au făcut culcușul.

  1. Dezinfectarea periuțelor de dinți

Periuțele de dinți adăpostesc tot felul de microbi care, pe termen lung, ne pot afecta sănătatea. Pentru a curăța aceste instrumente de igienă dentară atât de importante, nu trebuie decât să le scufundăm în puțină apă oxigenată.

  1. Ameliorarea durerilor de dinți

Deși apa oxigenată nu este un analgezic, această substanță are proprietăți antivirale, antibiotice și antifungice, motiv pentru care o poți folosi pentru a lupta împotriva infecțiilor bucale.

  1. Deschiderea la culoare a părului

Dacă vrei să-ți deschizi părul la culoare, amestecă apă oxigenată (concentrație 3%) cu o cantitate egală de apă normală. După ce ți-ai făcut duș, pulverizează-ți amestecul obținut pe păr. Schimbarea nu este radicală, dar toată lumea va avea impresia că părul ți s-a deschis la culoare în mod natural.

 

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Lista completă a produselor și activităților care provoacă cancerul
Articolul anterior
Delicios și sănătos! Budincă de banane și nuci
Articolul următor